Å lete etter spiselig mat i søppelkasser, også kalt dumpsterdiving, har blitt mer populært de siste årene. Det forteller Morten Haldrup Jensen, som har dykket etter matsøppel i seks år.

Man kan finne mye i søppelcontainerne.

Jensen tror økningen skyldes at flere nå opplever å ha dårlig råd som følge av de økte matprisene.

Han forteller at familien sparer rundt 5000 kroner i måneden, som tilsvarer 65 000 kroner i året. Jensen tror selv at det han finner i dunkene, ville kostet 10 000 kroner i måneden, hvis han hadde kjøpt det i butikken.

– Vårt matbudsjett uten dumpsterdiving er 5-6000 kr per måned, mens med dumpsterdiving betaler vi rundt 1-2000 kr i måneden. Redusert matbudsjett gir også rom for å ta familien med på tur oftere, sier han videre.

Populær trend

Dumpsterdiving eller søppeldykking, går ut på å ta mat fra butikkenes søppelkasser. Fenomenet er ikke nytt, men Jensen sier interessen i Kristiansand har økt det siste halvåret. Han administrerer en Facebook-gruppe om søppeldykking i Kristiansand.

Dumpsterdiving har de siste årene blitt en populær bevegelse blant studenter og folk med stram økonomi. Jensen er tidligere kokk og nå ufør.

Han forklarer at han ser på dumpsterdiving som mer enn bare et sparetiltak.

– Det er en bevegelse som ikke bare adresserer økonomiske utfordringer, men også bidrar til å minske matsvinn. Jeg synes det er forferdelig at det kastes så mye mat. Mye av det kunne vært reddet om vi hadde et annet lovverk, sier den engasjerte dumpsterdiveren til studentavisen.

Plukket mat for 1 million kr

En typisk tur på dumpsterdiving for Jensen, starter rundt kl 21 når han føler seg motivert.  Han kler seg etter været og fyller bilen med esker for å legge dagens fangst i.  Med hansker og hodelykt drar han til faste steder i Agder. Han sier at han ofte drar på steder som er lett tilgjengelige. Der leter han opp i avfallscontainere etter mat.

– Jeg har funnet mye rart, og også i veldig store mengder. Vi finner kjøtt, meieri, grønnsaker, hermetikk, pasta, ris, brus, øl, smågodt. Det er i tillegg mange “ikke mat containere” tilgjengelig, hvor man kan finne klær, sko, verktøy, byggematerialer. For å nevne noen av de største funnene…. En gang fant jeg over 1000 egg i en og samme container. En annen gang 200 pakker med fiskekaker, 100 buketter med blomster og 100 kg mel. Jeg tror jeg har plukket mat for over 1 million kr om man regner utsalgspriser! Men det er viktig å huske på at veldig mange av de varene jeg finner ville jeg ikke kjøpt på butikken selv, enten fordi det er for kostbart, ikke liker det eller om kvaliteten er dårlig, sier han.

Gråsone

I Norge er det ulovlig med dumpsterdiving. Dette kan straffes etter straffeloven § 323 og § 321, men ifølge Jensen er han villig til å bryte loven og forteller at han har opplevd å bli kjeftet på av butikkansatte.

– Øvrige sikkerhetsmessige bekymringer kan være sinte butikkansatte, som kjefter og truer med eventuell anmeldelse.

Videre forteller han at han har møtt på politiet opptil flere ganger når han har vært på dumsptertur.

– Jeg har truffet på politiet seks ganger i forbindelse med dumpster diving, og det virker som om de ser litt igjennom fingre med kategorien matavfall uansett mengde, for dette er en vare som ikke er så enkel å omsette, samt tjene penger på, men jeg er aldri blitt anmeldt for noe i forbindelse med dumpster diving, men kanskje en dag skjer det. Da må jeg bare håpe at systemet prioriterer meg frem for butikken. For etisk sett, er jeg en superhelt og ikke kriminellunderstreker han.

 

Forfatter

, , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.