Det er mange faktorer som spiller inn i et demokrati, for eksempel velferd, likestilling, ytringsfrihet og fri presse. Dette er godt grunnlag for podkast! Demokrati er et stort tema, så denne måneden har jeg plukket ut både lettbeinte podder for underholdning og dypdykkende podder til ettertanke. Noe for enhver smak her!
Hun vs. han
Kjersti Westeng og Adrian Møller Haugan er gode venner, og som ofte står på hver sin side i kjønnsdebatten. Kan gutter kommentere kvinnekroppen uoppfordret? Jente på guttetur – en umulighet? Og sier gutter uten unntak alltid ja til sex? Denne podden er av det mer lettbeinte slaget der det føles som du er med i den gode samtalen mellom venner der begge byr på egne erfaringer. De har også hver sin vennegjeng i ryggen, så hvis Kjersti lurer på noe om jenter der hun ikke kan svaret selv, er hun snar med å konsultere de andre. Det samme gjelder Adrian. Dette resulterer i samtaler om alt fra Tinder-dater til joggebukse, og jeg kan garantere stor gjenkjennelsesfaktor. Som jente synes jeg podden er spesielt interessant for å få guttas synspunkt på ting, og håper guttene drar samme nytte av podden den andre veien.
Forklart
Mediene sies jo å være den fjerde statsmakt. For at borgerne skal kunne ta gode overveide valg, må de være godt informert. Aftenpostens podkast «Forklart» er god til nettopp dette. Hang du ikke med i samtalen i lunsjen i dag fordi du er litt lei av nyheter og ikke helt har fått med deg hvordan dette med vaksinepass kommer til å funke, arkitekturopprøret eller QAanon? Da er dette podden for deg! I «Forklart» tar de for seg de største nyhetssakene og forklarer dem på 15 minutter eller mindre. Perfekt å ha på øret om du er ute på farten, lager mat eller bare lurer på hvordan den nyhetssaken egentlig var. «Forklart» er kort og konsis og gir deg akkurat den informasjonen du trenger om akkurat det du lurer på. Ikke mer scrolling forbi deprimerende nyheter når du får det viktigste her.
Hot tip: Aftenposten har også en «Forklart Junior», men du trenger absolutt ikke være junior for å høre på den. Her svarer de på helt andre, men like viktige, spørsmål enn i «voksenversjonen».
RøverRadion
RøverRadion lages av innsatte bak murene og pleide å være de innsattes egen radiokanal, men nå er den gjort om til en podkast og er et fast innslag på NRK P2. Vanligvis er fengsel en lukket del av samfunnet, men for å kunne ha et fullverdig demokrati, må ALLE stemmer høres. RøverRadion er i aller høyeste grad demokrati i praksis. Hver uke lager de innsatte radio fra de norske fengslene Halden, Oslo, Indre Østfold avdeling Eidsberg, Bredtveit og Bergen Fengsel. Dette har resultert i grensesprengende innhold som provoserer, informerer og engasjerer. Hvordan er det for eksempel å være homofil i fengsel? Hvilke rettigheter har man? Er det mulig å savne fengselet når du er ferdig sonet? Her får du den andre siden av historien og den siden mediene ofte ikke dekker, som for eksempel hvordan det var å selge narkotika til Oslos finansmiljø slik vi ser i Exit.
EU-delegasjonen
Den norske EU-delegasjonen i Brussel er Norges største utenriksstasjon. Deres oppgave er å ivareta norske interesser overfor EUs institusjoner og medlemsland i Brussel på alle områder som berører Norges samarbeid med EU. Denne podkasten er kanskje mer for de spesielt interesserte og har tendenser til å bli litt tung, men den er fortsatt utrolig spennende. I hver episode møter vi norske representanter som jobber i EU-delegasjonen. Hva jobber de egentlig med? Hva har dette arbeidet å si for Norge og resten av Europa, og kanskje til og med verden? Hvordan takler egentlig verdensøkonomien korona? Hva gjør EU for å bekjempe «fake news»? Hvordan jobber EU med klima, demokrati, helseberedskap, innovasjon og rasisme? Jeg kan se for meg at denne podkasten er veldig nyttig om du for eksempel studerer utviklingsstudier, statsvitenskap osv.