Høstmørket er her, og det kan bety mye rart. Men for en stjernehimmel-fantast som meg, betyr det at nordlys, stjerner og planeter begynner å bli ekstra synlige igjen! Jeg anbefaler en litt annerledes pause i eksamenslesingen, der du går en måneskinnstur med et par gode venner, på en av de mange stjerneklare kveldene vi har fremfor oss. Finn deg et sted uten for mye kunstig lys, på med stillongsen, og hell kakao i termosen. Det er på tide å telle stjerneskudd!

Romkapsel

Romkapsel er en ukentlig podcast om romforskning, som ledes av Eirik Newth og Nils Johan Halvorsen. Eirik er utdannet astrofysiker, og har snakket om verdensrommet i 30 år. Nils Johan, mangeårig journalist og radioprogramleder, ble flasket opp på Star Wars, og er en uhelbredelig romnerd. Sammen har de denne spennende podcasten, om hva som beveger seg rundt i verdensrommet. Visste du for eksempel at det foregår seriøs leting etter gjenstander som romvesener kan ha etterlatt seg for lenge siden? Hva skjer om det blir urinlekkasje på romstasjonen, og går det an å produsere solenergi i rommet, og sende dem til bakken med laser? Og hva skjer egentlig hvis du har et syltetøyglass, og fanger noe av “ingentinget” i verdensrommet, og tar det med tilbake til jorda? Hva vil det være i det glasset her hjemme? Vil det være tomt?

 

Ukjent: Er det noen der ute?

Lurer du på hva som skjedde med jenta med det rosa håret, etter hun var ferdig med å reise jorda rundt og date på TV? Hun lager podcast om verdensrommet og aliens, vel. I denne podden tar Line Elvsåshagen deg med ut i universet på jakt etter utenomjordisk liv. Hva er myter og hva er sant om ufoer, aliens og verdensrommet? For hva viser egentlig Pentagon sine hemmelige ufo-videoer, som ble lekket i 2017? Har folk sett ufoer fra Norge? Truer de Jordas sikkerhet, og var det egentlig aliens som bygde pyramidene i Egypt? Og sist, men ikke minst, er det egentlig liv der ute, og hva skjer hvis de kommer hit?

 

Explore

Doktor Moiya McTier er den første i historien til å uteksamineres fra Harvard, med en dobbel grad i astrofysikk og folkloristikk/mytologi. Senere har hun tatt en doktorgrad i astronomi, og jobber som foredragsholder, forfatter, show-vert og filmkonsulent. Hun kan med andre ord ganske mye om universet og hvordan vi mennesker har prøvd å finne forklaringer på ting som skjer med oss. Men er vår verden den beste? Denne kunnskapen velger hun i podcasten «Explore», å bruke til å forestille og utforske nye verdener, ved hjelp av fakta og vitenskap. Ville du f.eks. svømt i et hav styrt av matriarkalsk blekksprut, eller fly over en planet mens den roterer med en sverm av migrerende veps?  I hver episode inviterer hun eksperter for å hjelpe til med å bygge opp nye verdener fra scratch, og deretter snakker hun med en fiksjon-fan, og dypdykker ned i deres favorittverdener.

 

Meininga med livet

Det er fort gjort å få litt eksistensiell krise av alle disse spørsmålene om universet. For hva er egentlig meningen med det hele? I denne mer lettbeinte podcasten, møter du de kjente vertene Live Nelvik og Ronny Brede Aase. De lurer selv på hva meningen med livet er, eller rettere sagt, hva gir livet mening? Hva gjør deg lykkelig? Dette er en koselig reise inn i det hverdagslige, der det settes spørsmålstegn ved alt fra ekteskap og David Beckham, til lus og kaker. Bli minnet på hvor mange fine og spennende ting som skjer rundt deg hver eneste dag, og bli bevisst på egen hverdagslykke! En podcast til ettertanke, som definitivt gir et lite pust i bakken.

Forfatter

, , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.