Logo Poduniverset, lilla, rosa og blå med Unikums logo
mørk blå coverbakgrunn med harrypotterbriller
Cover: Podkasten Potterless

Potterless 

Ingenting roper høst mer enn en god bok under teppet i sofaen. En gammel slager er selvfølgelig Harry Potter-bøkene. Har du ikke lest dem bør du få ut fingeren med denne podcasten! Mike Schubert er en mann midt i 20-årene som aldri har lest Harry Potter før. Han har aldri forstått hvorfor konseptet slo så godt an – han synes det virker teit og har aldri giddet å lese bøkene. I denne podcasten går Mike gjennom noen kapitler fra bøkene i hver episode. Han begynner på bok én, jobber seg gjennom alle bøkene, filmene, og til slutt en del fan-teorier, YouTube-videoer, musikaler osv. Ikke høytlesning, men gjenfortelling med et kritisk og humoristisk blikk. Gjestene han inviterer til å diskutere med er store HP-fans som prøver å få Mike over på sin side. Le så tårene triller mens han gjetter helt feil på hva som skjer i hver bok, og bli med mens han sakte men sikkert elsker bøkene mer og mer for hvert kapittel. 

 

et cover av en podkast som heter the friendship onion
Cover: The friendship onion podkast

The friendship onion 

En annen stor bokserie er selvfølgelig Ringenes Herre. Den er nok kanskje ikke for alle, men mange har både lest bøkene og sett filmene. I The friendship onion møter vi skuespillerne Billy Boyd og Dom Monaghan som spiller hobbit-duoen Merry og Pippin i filmtrilogien. De har like god kjemi i virkeligheten som på film og holder fortsatt kontakten og bor i samme nabolag 20 år etter innspillingen. I denne podcasten får vi bli med backstage! Vi blir fortalt informasjon om både filmsett og skuespillere som ingen har hørt før, samtidig som vi lærer mer om Billy og Dom og deres gode vennskap. De er blant annet begge glade i å reise, og har vært i utallige land både sammen og hver for seg, noe som viser seg i spalten «Eat the world» der de i hver episode smaker på mat fra et annet land. De oppfordrer også lytterne til å sende inn hilsener, spørsmål og tips til groovy musikk. Vi får også møte flere av medskuespillerne fra Ringenes Herre som gjester i podcasten. Bli med mens de overtaler Elijah Wood (Frodo) til å spille League of Legends. 

 

et cover av en norsk podkast
Cover: Podkasten Folk

Folk 

Høsten bringer gjerne med seg melankoli, mørke kvelder og muligheten til å forsvinne inn i dype tanker. Da kan det være greit med litt andre perspektiver på ting så ikke man går seg helt vill i eget hode. Folk er en podcast der du rett og slett møter mange forskjellige folk. Helt vanlige folk. For alle har en historie å fortelle. Du kan møte folk som Andreas, Liv og Tonje som deler historier om blant annet familie, handicap, homofili og sykdom. Det finnes så mange forskjellige måter å leve et liv, og ingenting er mer riktig eller galt enn andre. Noen har rett og slett hatt uflaks, og andre har tatt valg som har hatt stor påvirkning på livet deres. Episodene er relativt korte, rundt 15 minutter, og gjør at du sitter igjen med et nytt syn på ditt eget liv. Mest sannsynlig har du mye mer å være takknemlig for i ditt eget liv enn du tror. 

 

headset hengende på en finger til en hånd foran en grønn vegg
Foto: Freestock

 

Lydbøker 

Til sist må jeg bare slå et slag for lydbøker. Å kalle dem podcaster er muligens å dra det litt langt, men mange klassikere kan du likevel høre på podcast-apper eller Spotify. En favoritt her i gården er alle historiene av Astrid Lindgren som ligger tilgjengelig på Spotify. Å mimre tilbake til både barndom og sommer hører høsten til for meg, og Astrid Lindgrens bøker er både stemningsfulle, tidløse og tar opp seriøse og viktige temaer til barnebøker å være. Men som voksen tror jeg det kan være fint å bli minnet på barns perspektiv og å få ting forklart på en enkel måte av og til, alt trenger ikke være så saklig og komplisert hele tiden. Skal jeg trekke frem to historier må det bli Mio, min Mio og Brødrene Løvehjerte. Noe mer melankolsk og vakkert skal du lete lenge etter. Drøm deg bort i en eventyrverden, sitt på kanten av stolen i spenning, gråt og le om hverandre – disse historiene har alt. Selv om du kanskje ikke har vokst opp med dem er de verdt å sjekke ut om du er glad i en god historie (og forstår litt svensk). 

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.