Logo Poduniverset, lilla, rosa og blå med Unikums logo

Endelig er jula her! Det er få ting i verden som føles så godt som en skikkelig juleferie, spesielt etter ørten eksamener og flere timer på lesesalen enn hele resten av semesteret til sammen. Stikkord for denne måneden er hygge og kos, tillat å la julefreden senke seg. Ta deg en velfortjent pause og putt en god podcast på øret!

 

Coverbilde av calm Christmas podcast
Cover: The calm Christmas podcast

The Calm Christmas Podcast

Podcast-verten Beth Kempton er en velkjent forfatter og life coach som bor på den engelske landsbygda. Hun er spesielt interessert i julen og at julefreden skal senke seg. I denne podcasten får du høre alt som er julerelatert, men den er ikke bare en nedtelling til jul; episodene kommer ut fra oktober til januar og tar deg gjennom vinter og mørketid. Med hygge og kos som egenpleie, baking, gaveinnpakning og en titt på forskjellige juletradisjoner rundt omkring i verden, håper Beth å sette fokus på julefeiringen som noe meningsfullt. Her er det ingen snakk om stress, men heller fokus på hvordan man kan gi slipp på presset om perfeksjonisme som ofte dikterer julen. Ofte får vi også et juledikt eller en liten historie med på kjøpet. Det er fyr i peisen, te i kanna og pepperkaker rett fra ovnen. Sett deg ned og slapp av, det er tross alt jul.

 

coverbilde med blåbackgrunn og to glade mennesker som smiler og klemmer
Cover: Julestemning med Live og Ronny

Julestemning med Live og Ronny

Live Nelvik sliter med å finne julestemningen. Hun er derfor den perfekte makker for Ronny Brede Aase som er over snittet glad i jul. Sammen utforsker de begreper som «novent» (advent i november), diskuterer pakkekalendere, juletrehogging, gløgg, julebord og rampenisser. Forventer dagens unge opp til flere julekalendere samtidig? Hva er best av vanlig gran, edelgran eller plast-tre? De analyserer også julesanger og prøver å oppklare hva vanskelig tekst betyr. Hva er egentlig «paradis grønt»? Er det hasj? Med hvert sitt forhold til jul gir de deg en deilig og underholdende pause, i en (for noen) stressende tid. Det kommer en ny episode hver dag i desember frem til julaften, og jeg gleder meg til å følge med på resten av episodene! Dette er rett og slett en skikkelig koselig julepod der Live og Ronnys energi er mer smittsom enn korona.

 

coverbilde med veldig gamle illustrasjoner av julenisse og juledekorert snølast hus
Cover: The old time radio Christmas

Christmas Old Time Radio

Ingenting skriker nostalgi som julen. Det er nærmest som om du lengter tilbake til noe du ikke er helt sikker på selv. Kanskje tilbake til slik julen var da du var liten og alt var litt mer magisk enn eksamensperioden du er inne i nå. Da Disney var selve lyden av jul. For min egen del kommer denne følelsen frem når jeg hører på julemusikk med for eksempel Elvis eller Frank Sinatra. Litt ekstra sprakete lydopptak og kordamer i bakgrunnen. Denne podcasten er nettopp dette. Christmas Old Time Radio er kanskje mer bakgrunnslyd enn noe du virkelig trenger å lytte til, men jeg ble altså så lykkelig da jeg fant denne. Her er det samlet 100 gamle radiosendinger som handler om jul! De aller fleste er hentet fra 1940- og 1950-tallet, men spennet går helt fra 1930-1980-tallet. Du får sprakete lyd, du får stemmer som høres ut som de er hentet rett ut fra Disney, du får gammel julemusikk, du får intervjuer med datidens kjendiser. Dette er en tidsreise tilbake i gammel julenostalgi! Jeg vet hva som skal stå på i bakgrunnen til julebaksten i år.

 

coverbilde av veldig gammeldags juleferiring
Cover: Christmas past

Christmas Past

I denne podcasten er det jul hele året! Hvorfor begrense noe så fantastisk som jul til en så liten del av året – det er jo tross alt så mye å si om saken. Christmas Past er en podcast om juletradisjoner. Du får forklaringen på rare juletradisjoner fra forskjellige land, julefortellinger, intervjuer og ordentlig god julestemning. Hva er for eksempel bakgrunnen til sangen «Jingle Bells»? Hvorfor er vi så glade i romantiske julefilmer med en suksessfull storbykvinne og en kjekkas fra hjemstedet? Hva har jul og halloween til felles? Hvilke leker kan man leke med familien i jula og hvor kommer de fra? Hva er greia med misteltein, og hvordan feirer de egentlig jul i Japan? Jeg kan garantere at du lærer noe nytt!

 

PS: Foretrekker du podcast på norsk finnes det en liknende podcast som heter «Juletradisjoner».

Forfatter

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.