Logo Poduniverset, lilla, rosa og blå med Unikums logo

Temaet for mars er karriere (og litt påske). Søknadsfrister til høyere utdanning er rett rundt hjørnet, og noen har kanskje allerede begynt med tidlig opptak. For andre nærmer det seg slutten på studentlivet og man må begynne å søke jobb. Meg selv inkludert. Den siste måneden har jeg fokusert på podcaster som inspirerer og som skal hjelpe deg med søknader, CVer, lønnsforhandlinger og alt annet karriererelatert. Jeg har blitt revet med, laget meg LinkedIn og turt å søke på jobber jeg egentlig ikke føler meg kvalifisert til. Men kanskje det er slik karrieren begynner? 


Meddling adults 

Var du over snittet glad i mysterier og detektiver da du var liten? Var årets høydepunkt å lese påskemysteriet på melkekartongen? Da er dette podden for deg! Dette er kanskje ikke den stereotypiske, småskumle krimmen, men jeg slår et slag for krim der du ikke trenger å være et geni for å finne den skyldige. I denne podcasten møter du Mike Schubert som opptrer som en slags gameshow-vert. Poenget med podcasten er at han gjenforteller et mysterium for barn og unge, f.eks. en episode av Scooby Doo, Veronica Mars, Mary Kate & Ashley Detective Adventures, Nancy Drew osv. To deltakere spiller mot hverandre der det gjelder å finne ut av mysteriet, gjette hvem som har gjort hva og hva motivet var. Det vanker også ekstrapoeng for gode puns og vitser underveis! Vinneren får donere vinnersummen til en selvvalgt veldedig organisasjon. Dette er med andre ord underholdning for en god sak, samtidig som du får trent de små grå. Vinn, vinn. 

Karriereveiledning med Elaine 

Elaine Bloom er karriereveileder, og denne dama kan sakene sine. Hun inntar både rollen som en mor som vil deg vel og en karriererådgiver som pusher deg. Hun har mange år i bransjen og det gir en uvurderlig innsikt i arbeidsgivers og intervjuers side av jobbsøkerprosessen. I tillegg til intervjuer med både kjente og ukjente folk om hvordan de havnet der de havnet, så har hun flere gode episoder om hvordan man setter opp en god CV og søknad, hvordan forberede seg til jobbintervjuet og alt det der. Det høres egentlig ganske kjedelig ut, men sett på episoden om søknadsskriving mens du faktisk skal skrive den, så får du søren meg trinn for trinn hva du bør gjøre. Og etter intervjuet med leder for karrieresenteret ved UiO var det bare å springe og lage seg LinkedIn-profil. Jobbsøking kan være slitsomt og demotiverende, men med Elaine blir du supermotivert og får masse gode tips! Jeg er nesten irritert for at jeg ikke har hatt Elaine på øret til alle jobbsøknadene jeg noensinne har sendt ut. 

Karrierepodden 

Blogger og influencer Kristine Ullebø er programleder i denne podcasten. Hun jobber en del freelance og tilbyr derfor mer innsikt i jobbsøkerprosessen fra søkerens synspunkt. Der Elaine gir svar på hva en arbeidsgiver ser etter og hva prosessen er etter man har søkt på en stilling, stiller Kristine de viktige spørsmålene om hva man bør tenke på før og underveis i jobbsøkingen. Skal man bare akseptere at man må finne seg i det meste som ung og ny i arbeidslivet, eller kan man stille krav? Og hvordan gjør man det? Hvordan spør man for eksempel om høyere lønn, firmabil eller andre goder? I denne podcasten inviterer Kristine inspirerende gjester for å prate om karriere, hvordan de kom seg dit de er i dag, og om de har noen gode råd for å lykkes. Vi møter alt fra store kjendiser som Jan Thomas, Ina Wroldsen og Sofie Elise, til jobbekspert og førsteamanuensis ved Høyskolen i Kristiania, Helene Trondstad Moe, og hodejeger og rekrutterer Trine-Lise Jagge. Kristine er flink til å stille spørsmål om alt man måtte lure på som jobbsøker, og det er inspirerende å høre hvordan andre har taklet overgangen til arbeidslivet. 

Weird work 

Omtrent hele livet har jeg gruet meg litt til å begynne å jobbe fordi jeg synes jobb høres kjedelig ut. Man hører aldri om de kule yrkene, bare «standardyrker» som lærer, politi, lege, snekker osv. De er sikkert ikke kjedelige jobber sånn i realiteten, de har bare aldri appellert helt til meg. I podcasten Weird Work er derimot fokuset på alle de rare jobbene du aldri hører om. Podcasten er så amerikansk at det drypper fett av den, med en noe slitsom programleder (Sam Balter), men det er verdt det når du hører om alt det rare folk kan jobbe med. Har du for eksempel tenkt på hvem som trener dyr til store Hollywood-produksjoner, hvem som koreograferer sex-scener eller hvem som lager kryssordene i New York Times? Visste du at du kan jobbe som profesjonell wingman, rom-psykolog eller insekttrener? Først og fremst er det fascinerende å høre om, men jeg tror også mange sitter inne med gode ideer til prosjekter som egentlig er gjennomførbare selv om de høres litt crazy ut. Ta inspirasjon fra denne podcasten, for man kan tjene penger på det meste så lenge det er en etterspørsel. Vær kreativ! 

Forfatter

, , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.