Det er alltid mye å sette seg inn i til studiestart, enten man er ny eller gammel student. Selv om man har studert et år eller flere, har de færreste full oversikt over hvilke tilbud man har, så det er alltid greit å få med seg tips og triks både til livet på campus, studieteknikker og studenttilbud. Spesielt for nye studenter. Studiestart i år blir igjen noe spesiell grunnet pandemien, og for mange kan det være krevende å skulle være sosial igjen etter så lang tid med nedstenging og restriksjoner. I denne utgaven får du en anbefaling av podcaster som kan være nyttig for studentlivet og utfordringene som følger med.
Student på UiA
Er du student på UiA (noe jeg tipper du er siden du har tittet innom studentavisa), er denne podden et must! Jeg skulle ønske det fantes et liknende tilbud da jeg selv begynte å studere, for her får du svar på så godt som alt du måtte lure på om det å være ny i byen og ny på UiA. Eirill og Christina har godt humør, er uformelle og deler gladelig av sine egne erfaringer som studenter, samboere i kollektiv osv. I de nyeste episodene som leder opp til studiestart blir det spesielt lagt vekt på hva det er lurt å pakke med seg, hva man bør gjøre når man har kommet frem til studiestedet, hvordan det er å bo i kollektiv og masse annet lurt man bør vite som ny student. I tidligere episoder snakker de også om blant annet studentforeninger, forskjellige studieretninger på UiA og hvorfor man bør velge dem. Kanskje finner du inspirasjon til neste år om ikke studiet du begynner på nå falt helt i smak?
Bedre studentliv (På Helsa Løs)
Bedre studentliv er en podcast fra Studentsamskipnaden i Oslo, men den er like aktuell her på Sørlandet! Podcasten er delt inn i flere underkategorier som «Eksamensboost» med gode tips til eksamensperioden, forskjellige råd fra eksperter, og sist, men ikke minst, «På Helsa Løs». Her snakker studentene Mathias og Njaard sammen med ulike eksperter og andre studenter om ulike temaer studenter kan møte på; alt fra psykisk helse, fysisk helse, seksuell helse, studievaner og andre utfordringer. De to kompisene har sans for humor og utfyller hverandre perfekt på en finurlig måte. Mathias er evig optimist, mens Njaard pessimist. Sammen deler de av sine egne erfaringer rundt det å være student og sine tanker om ting som rus, ernæring, pornoavhengighet, bedragersyndromet, flørting og alt annet man kan møte på som student.
Studentopplysningen
Studentopplysningen er en podcast fra StudentTorget.no, enda et nyttig sted man kan finne informasjon om alt som har med studier å gjøre. Dette er nok en podcast av studenter for studenter, for ingen vet vel mer om studenttilværelsen enn studentene selv! Podden tar opp alt fra studentlivets økonomiske utfordringer til sex og samliv, og alt som har med karriere og utdanning å gjøre. Programlederne er Emilie, Eline og Synne, og målet deres er å opplyse om problemer og temaer som er viktig for studentene, og de tar oss gjennom det på en lettfattelig og nysgjerrig måte. Også disse har besøk av viktige og interessante eksperter og stiller viktige spørsmål som «Hvorfor er skattemelding så skummelt?», «Hvorfor er vi så opptatt av egen kropp, men så lite om andres?», «Bør man date en som bestevennen din tidligere har vært med?» og «Hvor viktig er det egentlig med karakterer når man skal på jobbintervju?».
Hverdagspsyken
Sist, men ikke minst, er det viktig å ha hodet på rett plass for å kunne gjøre sitt beste som student. Pandemien har vært tøff for de fleste av oss, og mange har nok fått ekstra god tid til å sitte hjemme og tenke det siste halvannet året. I Hverdagspsyken tar programleder Jimmy deg med for å utforske psyken i hverdagen og alle aspekter av mental helse. Han snakker med både kjente og ukjente gjester som enten har egen erfaring med temaet eller er profesjonelle. Dette bygger på konseptet til den ideelle stiftelsen «The Human Aspect» der det fokuseres på at det er lettere å få hjelp til livets harde utfordringer hvis du kan få råd fra noen som allerede har vært gjennom det samme. Sammen setter Jimmy og gjestene ord på tabubelagte temaer som vi tenker, og føler på, men få av oss snakker om, f.eks. sorghåndtering, flerspråklighet og identitet, studenters psykiske helse under korona, rasisme og dysleksi, for å nevne noe.