Logo Poduniverset, lilla, rosa og blå med Unikums logo

Noe av det beste jeg vet er fun facts. Små stikk av kunnskap som er mer eller mindre nyttig. Ofte tenker jeg at «dette er nyttig til quiz» eller noe i den duren, men likevel er det noen fun facts jeg liksom ikke glemmer igjen. Informasjon som fikk meg til å se ting på en ny måte. Her er en rask oversikt over noen podcaster med slik informasjon som du kanskje, eller kanskje ikke, får bruk for i både hverdag og til quiz.

 

Cover: Smartere på 10 minutter

Smartere på 10 minutter

Hvorfor sier vi «hallo»? Er 5G helseskadelig? Finnes det noe som lever evig? Selda Ekiz fra programmer som Newton og Alle mot 1 gir deg vitenskapelige fun facts så du kan briljere blant vennene dine! Episodene er korte og greie, helt perfekt å høre på om du trenger en 5-minutter fra jobb eller studier. Selda prøver å holde det informativt og morsomt samtidig, men dette er en typisk podcast fra NRK der det til tider vipper over til litt kleint. Først likte jeg ikke dette i det hele tatt og sluttet å høre midt i en episode, men jeg tok meg i å tenke på den samme fun facten flere dager senere og måtte bare høre resten av episoden. Og siden har jeg hørt opp til flere. For selv om den er litt klein, så fester faktisk informasjonen seg, og jeg gleder meg til å kunne briljere med disse (u)nyttige faktaene når sjansen byr seg.

 

Cover: Historietimen

Historietimen

Historien er full av store hendelser vi har lært på skolen, lest i en bok, eller sett på film. Dette er podcasten for alle de små historiene som druknet i mengden – om oppdageren som kun oppdaget at det ikke var noe å oppdage, om en helgen som fikk generasjoner av jenter til å bli anorektiske, og den grufulle historien bak et helt passe koselig bilde. Nok en podcast om helt (u)nyttige ting, og jeg elsker det. Jeg synes det er synd at så mange gode historier risikerer å bli glemt, derfor anbefaler jeg denne podcasten på det sterkeste. Hvem vil vel ikke høre om hvorfor munker ofte blir portrettert som tjukke og glade i alkohol, teite kriger, året uten sommer, ulovlig musikk og skjegg-hat?

 

Cover: Jøss

Jøss?!

Om du har fulgt med på denne spalten en stund, vet du at jeg tidligere har anbefalt en podcast som heter «No such thing as a fish». Er ikke engelske podcaster helt din greie, så anbefaler jeg denne isteden. I «Jøss?!» møter du en håndfull raringer som fekter med funfacts, til kun én står igjen. En slags fungergames om du vil. Fast raring hver episode er fysiker og programleder Andreas Wahl, kjent fra blant annet Folkeopplysningen og Klassequizen. Rollen som de to andre raringene varierer i hver episode mellom kjente og ukjente gjester. Av kjente gjester kan jeg nevne Harald Eia, Ingeborg Senneset og Jonas Bergeland. Hver raring har med én fun fact hver og forklarer den til hverandre. Det kan være om alt og ingenting, f.eks. bjørner på disco, den store brunostbrannen, hele verdens favorittall, kvinnelig morrabrød og menneskesåpe.

 

Cover: Alfakrøll

Alfakrøll

Men nå, fra mer eller mindre nyttige fun facts og over til superviktige facts. Alfakrøll er en podcast av Sex og Samfunn om mannlig seksuell helse. Simon Ertzeid og Tobias Engen har i alle år vært fascinert av penis, pung og alt som hører til. Så fascinerte at de valgte å gjøre karriere ut av det, og i dag er de faktisk snart leger, sånn helt på ordentlig. I Alfakrøll inviterer de hver uke en gjest til å prate om temaer som både interesserer, plager, engster og fascinerer gutter og menn i alle aldre. Pikk, pung, analsex, porno, sikker sex og fertilitet er blant temaene som diskuteres i podcasten. Åpenhet rundt slike temaer er SÅ viktig, og selv som kvinne lærer jeg noe nytt i hver episode. Visste du for eksempel at det finnes menn som opplever nytelse av å bli sparket i ballene, eller at det er en link mellom forhud og cornflakes?

Forfatter

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.