Når denne utgaven av Unikum er å finne i hyllene, er lokalvalget 2023 historie. Det betyr likevel ikke at du helt kan senke skuldrene, og slutte å bry deg om de store samfunnsspørsmålene. Det er viktig å kunne se ting fra flere sider, være informert og ta viktige valg hver eneste dag, for å bygge det samfunnet man ønsker seg. Her er mine tips til gode podcaster som tar opp temaer som likestilling, sikkerhet, diktatur og demokrati.
Forklart
Mediene sies å være den fjerde statsmakt, og for at borgerne skal kunne ta gode overveide valg, må de være godt informert. Aftenposten sin podkast «Forklart» er god til nettopp dette. Hang du ikke med i samtalen i lunsjen i dag, fordi du er litt lei av nyheter, og ikke helt har fått med deg hva som er greia med opptøyene i Bergen, arkitekturopprøret eller Wagner-gruppen? Da er dette podden for deg! I «Forklart» tar de for seg de største nyhetssakene, og forklarer dem på 15 minutter eller mindre. Perfekt å ha på øret om du er ute på farten, lager mat eller bare lurer på hvordan den nyhetssaken egentlig var. «Forklart» er kort og konsis, og gir deg akkurat den informasjonen du trenger om akkurat det du lurer på. Ikke mer scrolling forbi deprimerende nyheter når du kan få det viktigste her.
Hot tip: Aftenposten har også en «Forklart Junior», men du trenger absolutt ikke være junior for å høre på den. Her svarer de på helt andre, men like viktige, spørsmål enn i «voksenversjonen».
Psst. På innsiden av PST
I denne podcasten får du bli med på innsiden av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). De håndterer de mest alvorlige truslene mot landets sikkerhet, og skal ivareta demokratiet. Men hvordan jobber landets sikkerhets- og etterretningstjeneste? Og hvem er menneskene som jobber her? Vi får høre historier fra PST-ansatte over hele Norge, der de forklarer om alt fra hvordan det er å jobbe i grenseområdene mot Russland, hvordan konspirasjonsteorier kan føre til radikalisering og vold, til hva som skal til for å bli en god spaner eller livvakt.
Hun vs. han
Kjersti Westeng og Adrian Møller Haugan er gode venner, og de står ofte på hver sin side i kjønnsdebatten. Kan gutter kommentere kvinnekroppen uoppfordret? Jente på guttetur – en umulighet? Og sier gutter uten unntak alltid ja til sex? Denne podden er av det mer lettbeinte slaget. Det føles som at du er med i en god samtale mellom nære venner, der begge byr på egne erfaringer. De har også hver sin vennegjeng i ryggen, så hvis Kjersti lurer på noe om jenter der hun ikke kan svaret selv, er hun snar med å konsultere de andre. Det samme gjelder Adrian. Dette resulterer i samtaler om alt fra Tinder-dater til joggebukse, og jeg kan garantere stor gjenkjennelsesfaktor. Som jente synes jeg podden er spesielt interessant for å få gutta sitt synspunkt på ting, og håper guttene drar samme nytte av podden den andre veien.
Sofie kupper Norge
Kan Norge bli et diktatur? Hvor sterkt står egentlig det norske demokratiet? Og hva kan man bestikke en professor i statsvitenskap med, for å få svarene på disse spørsmålene? Sofie kupper Norge er en podcast i samarbeid med Universitetet i Oslo, der man gjennom seks episoder følger komiker Sofie Frøysaa, mens hun kartlegger svakhetene i det norske demokratiet. Sammen med sin mentor, jurist og førsteamanuensis ved UiO, Sofie Høgestøl, skal hun lage en oppskrift på hvordan hun kan kuppe makta og bli diktator i Norge. Dette byr på alt fra quiz om favorittdiktatorer, tips til å skape et godt politisk image og starte et nytt parti, til ekstremisme, fake news og makt.