UiA satser mer på innovasjon, og UiA nyskaping skal hjelpe ansatte og studenter fra idé til realisering.

Tanken om UiA Nyskaping er litt over ett år gammel, men det er det siste halve året at prosjektet har begynt å utvikle seg i ønsket retning.

– Vi skal hjelpe studentene fra idé til marked, og tjenesten er helt gratis. Vi tror at studenter med idéer som trenger hjelp ønsker å komme til oss, men utfordringen er å kommunisere til alle fagretninger at vi finnes, sier Maiken Græsli, som er en av de som jobber med konseptet.

Mange studieretninger har fag innen entreprenørskap som bygger opp kompetanse rundt emnet, men bare én prosent av studentene blir gründere etter studiene.

– Vi tror og håper at med vår hjelp vil flere være klare for å gå rett over til gründertilværelsen etter studiene, sier Græsli.

Denne våren har de et ønske om å ansette flere studenter som skal fungere som mentorer for studentprosjektene. De vil fungere som en behjelpelig ressurs som vil gi input til idéer, hjelpe med forretningsplaner, og se muligheter når gründeren har låst seg fast. Alf Morten Tveiten (33) er en av studentene på UiA som har benyttet seg av konseptet.

 

– UiA Nyskaping er en stor ressurs for gründere. De gir veiledning, hjelper, sørger for at studenter ikke går i en felle, og forsterker konseptet deres. Jeg anbefaler dem på det høyeste, sier Tveiten.

Tveiten studerer til en bachelor i økonomi og administrasjon mens han jobber med prosjektet sitt FanSaved. Mange tv-serier kanselleres som et resultat av det som oppleves som for lavt seertall for tv-kanalens ønskede plassering i konkurransen med andre kanaler. Tveiten ønsker derfor en enkel og strukturert plattform hvor fansen kan organisere seg og forsøke å redde kansellerte tv-serier.

– I tillegg vil FanSaved hjelpe til med å forhandle på seerens vegne som en profesjonell part, sier han.

Gründer Alf Morten Tveiten

Før prosjektet lanseres skal det prøves ut av et fåtall mennesker i en lukket beta-versjon. Selv om det er lansert en blogg om prosjektet, så kommer de ikke til å markedsføre FanSaved mens de er i lukket beta.

– Dette gjør vi for å hindre at prosjektet blir sluppet for tidlig og for å redusere fallhøyden, forklarer Tveiten.

Tveiten har studert på fulltid siden 2015 for å tette teoretiske hull, men hadde ikke nølt med å droppe ut av studiene dersom det hadde gitt prosjektet flere muligheter.

– Prosjektet er godt i gang, og vi har investorer med erfaring på feltet som viser stor interesse.

Idéen om FanSaved startet i 2007 da Tveiten opplevde at ere av seriene han så på ble kansellert.

– Det er ironisk at idéen kommer fra en tidligere datapirat. Men hvis jeg, som datapirat, hadde blitt presentert for muligheten til å betale for å få mer av de kansellerte seriene, hadde jeg kastet penger etter studioene med én gang. Netflix eksisterte ikke på den tiden. De fleste pirater laster ikke ned fordi de ikke vil betale for innholdet, de laster ned fordi de ikke har tilgang til innholdet. Tveiten følte han ikke kunne være den eneste i verden som hadde denne tanken, og begynte dermed å bygge opp idéen rundt FanSaved. Likevel har han hatt sine tvil om prosjektet.

– Å være en gründer er noe av det mest risikofylte du kan være. Man tar seg selv i å spørre «kaster jeg bort tiden min på å bygge opp en drøm som ikke fungerer?» Hva om det finnes noen der ute som jobber med samme idé, men er dyktigere og har ere kontakter enn meg? Det er som en emosjonell berg-og- dalbane.

Tveiten skulle ønske at den norske gründermodellen var mer lik den amerikanske.

– I USA har de mer toleranse for bagasjen du har. Dersom du har feilet én gang i Norge, så sier janteloven at du ikke kommer til å få suksess som gründer. Du prøvde, du feilet, da er du ikke ment for å være gründer. I USA er mentaliteten helt annerledes. Dersom du feiler, så stiller de spørsmål rundt hva du lærte av feilen din og hva du skal gjøre annerledes neste gang.

Græsli er enig med Tveiten i at det kan virke skumlere og mer risikabelt å starte for seg selv i Norge enn i USA, hvor man blir hyllet for å prøve og feile på en helt annen måte enn i Norge.

– Men vi har også vært veldig bortskjemt i Norge med tanke på at de fleste studenter får relevante jobber etter studiene. Når det nå er økt konkurranse om jobbene kan det bli flere som starter selv, rett og slett fordi de ikke får den jobben de vil ha. Da kan de velge å bli sin egen sjef.

Hun synes prosjektet til Tveiten er veldig spennende.
– Flere har prøvd seg i bransjen uten å lykkes, noe FanSaved er fullstendig klar over, men idéen er jobbet med over lang tid og vi tror han har tenkt på det meste som kan gå galt.

Tveitens prosjekt er et av de første prosjektene UiA Nyskaping jobber med.

– Vi vil støtte han så mye vi kan for at han skal lykkes, og vi gleder oss til å se fortsettelsen, avslutter hun.

Tekst og foto: Emilie Rætta

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.