Tirsdag 2. juni klokken 4:54 la Bjørnar Moxnes, partileder i Rødt, denne statusen ut på Facebook:

Statusen har fått flere til å reagere. Ikke lenge etterpå ble det opprettet en gruppe på facebook for de som krever partiet med i debatten. I følge Moxnes selv, har NRK begrunnet sin avgjørelse med at partiet er såpass lite og ikke ville kommet inn på Stortinget hvis det var stortingsvalg i dag. Det betyr at Miljøpartiet de Grønne (MdG), som er mindre enn Rødt lokalt og regionalt, vil være mer forankret i NRK valgkampsdekning.

Rødt er et svært lite parti sammenligenet med andre store partier i Norge. MdG kom inn på Stortinget ved forrige stortingsvalg med en mandat, som gjør partiet til det minste på tinget, bak SV med syv mandater, og Venstre med ni. Av totalt avgitte stemmer, gikk 2,8 prosent til MdG og 1,1 prosent til Rødt. De skilles derfor 1,7 prosentpoeng, over det dobbelte av resultatet til Rødt.

Ved forrige kommune- og fylkesvalg var likevel Rødt vinneren av de norske «mikropartiene». Med sine 1,5 prosent fikk partiet 57 mandater rundt omkring i norske kommuner. Det er 39 mer enn MdG sine 18 mandater, som måtte se seg slått av både Pensjonistpartiet (PP) og Kystpartiet (KP). Å se seg slått av PP, KP og Rødt måtte de også på fylket, med sine to mandater versus Rødt sine syv.

NRK, som Norges eneste nasjonale statligeide kringkastingsselskap, har valgt å bruke resultater fra stortingsvalget 2013 for å definere premissene i det kommende kommune- og fylkesvalget. Moxnes mener NRK bør stille krav til hvor mange kommunelister partier har nasjonalt. – Det er etter min mening mer relevant i lokalvalget enn posisjon på Stortinget.

Rødts stemmer vil i følge Moxnes avgjøre valg i flere byer. – Vi er et mellomstort parti mange steder. Og til høsten vil Rødts stemmer være avgjørende for om det blir nytt flertall i Oslo, Moss, Bergen, Bodø og Tromsø, for å nevne noen få steder

NRK mener på sitt at de er innenfor eget regelverk. – Vi har gjennomgått våre regler og funnet at Rødt faller utenfor denne gangen. Da har vi både sett på det faktum at de ikke har en møtende representant på Stortinget, og heller ikke ser ut til å få det med det første. Vi har også sett på hvordan de gjør det på målingene, sier politisk redaktør i NRK Kyrre Nakkim til Dagsavisen.

Flere medlemmer av facebookgruppa «Vi som krever at NRK tar med Rødt i partilederdebatten og Valgomaten» har uttalt at de vil klage saken inn for kringkastingsrådet. Noen mener det er brudd på Vær Varsomplakaten punkt 1.2: “Pressen ivaretar viktige oppgaver som informasjon, debatt og samfunnskritikk. Pressen har et spesielt ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk.” På Unikums spørsmål om partiet kommer til å klage inn saken svarer Moxnes med – Nei, det tror jeg ikke vi kommer til å gjøre.

Tekst: Kjetil Nyjordet – Email
Foto: Einar Aslaksen

Forfatter

,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.