Hvis jeg var diktator, ville jeg sannsynligvis lagt til grunnloven at jeg skulle tjent 2 millioner i året og at ingen flertall i stortinget noen gang kunne endret det, for så å delegere resten av makten til et parlamentarisk styre basert på maktfordelingsprinsippet. Jeg ville operert som kongen gjør i dag, men kunne heller brukt all tiden min på å skrive, lage podcaster, drikke vin og generelt sett jobbe mot mitt endelige mål i livet som til den dag i dag er å få så høy sosial status at digger damer sjekker meg opp hele tiden.

Jeg kødder ikke en gang.

Jeg ville trolig ikke gjort noe som helst med rusreformen; det synes jeg blir udemokratisk, men la oss lage et scenario hvor jeg hadde full kontroll over rusreformen. Dette er i så fall endringene jeg ville gjort med de mest kjente rusmidlene.

Hasj/marijuana

Folkets favoritt først. Det skulle bare mangle. 1 av 3 sier de har prøvd det og 1 av de resterende 2 lyver. De fleste prøvde det trolig basert på all den gode omtalen fra sine favorittrappere, men merket ingenting og prøvde det aldri igjen.

Det er vanskelig å si hvor farlig hasj er. Det finnes korrelasjonsanalyser som kobler det til psykose, shizofreni og andre mentale lidelser og korrelasjonene ER ekte (ekstremt små, men statistisk signifikante), men det er vanskelig å stadfeste den kausale retningen. På norsk: det er uvisst om hasj forårsaker mentale lidelser, eller om folk med mentale lidelser røyker mer hasj. Vi vet at korrelasjonen mellom humørsykdommer og rusmisbruk er sterk, men vi antar ikke derfor at alkohol forårsaker bipolar lidelse. Barack Obama, George W. Bush og Bill Clinton prøvde hasj, men vi antar ikke at hasj øker sannsynligheten for å bli president av den grunn. Capishe?

Hasj er i alle fall mindre farlig enn alkohol og tobakk ifølge absolutt all forskning ever. Men for tenåringer er det faktisk farlig og kan hemme utviklingen av hjernen. Det folk sjeldent tar i betraktning i denne debatten er dog at dealere ikke spør etter legitimasjon. Undersøkelse etter undersøkelse viser at det i større byer derfor er lettere for tenåringer å få tak i hasj enn alkohol.

Hasj burde legaliseres og kontrolleres på lik linje med tobakk og alkohol, og det bør også åpnes for medisinsk bruk for de som virkelig trenger det. De folka du har møtt som sier hasj kurerer kreft er faktisk idioter som røyker alt for mye hasj, men hasj lindrer smerte for kreftpasienter uten fysiske bivirkninger og kan gjøre det samme for nærmest utallige andre sykdommer. Bare ikke røyk det sammen med tobakk, din jævla “selvmedisionerende” idiot.

Kokain

Rusmiddelet som alle trodde kun fåtall brukte før de så “Exit”. Kokainbruken i Oslo er på 14%. Det er nesten bare menn som tar det og de bor stort sett på vestkanten, for kokain er jævlig dyrt. Det er derfor junkies tar speed; basically samme effekt, bare billigere og skadeligere.

Kokain er ganske skadelig. Ikke like skadelig som alkohol, men mer avhengighetsskapende. Jeg tror ikke samfunnet har godt av å gjøre kokain mer tilgjengelig, men både bruk og salg burde avkriminaliseres. Bruk fordi det er absurd å straffe folk for ikke-voldelige handlinger og salg fordi man vil ha et så lite kriminelt marked som mulig. Ikke selg det på butikkene, ikke selg det på utestedene. Men la staten selge det på et slags “narkotikamonopol”, så kan vi i det minste tjene penger på finansgutta. De får allerede skatteletter nok, så vi må da finne noen måter å faktisk få dem til å betale sin andel for samfunnet.

MDMA/Molly/Ectasy

MDMA er virkestoffet i ecstacy og Molly er kallenavnet. Molly kriger med kokain om å være kongen av partydop, men forskjellene er enorme. Kokain har praktisk talt ingen medisinske fordeler (and no one was surprised). MDMA derimot har mange. Vi kommer til det, men la meg først presentere effektene for de som ikke vet.

MDMA aktiverer dopamin, noradrenalin og serotonin. Dopamin gjør deg mer energisk, noradrenalin øker puls og blodtrykk og serotonin øker lykke og empati. I grove trekk blir du veldig lykkelig og føler at du elsker alle mennesker uansett om du møtte dem for ett sekund siden.

MDMA er effektiv i behandling av Post-traumatisk-stress-syndrom og angst, men kanskje mest spennende av alt er det usedvanlig effektivt i parterapi. Stiftelsen EmmaSofia jobber for å gjøre det lovlig for psykiatere i gi MDMA til pasienter.

På en måte er det utfordringer knyttet til MDMA. Du har sikkert hørt om dødsfallene. Greia er at de kun skjer i tre tilfeller:

Folk tar myyyye mer enn anbefalt dose

Folk får tak i noe som er blandet med andre farlige stoffer uten å vite det

Folk drikker veldig mye alkohol og blir usedvanlig dehydrerte i tillegg til å ta mer enn anbefalt.

Anbefalt dosering er derimot tilnærmet uskadelig, faktisk enda mindre skadelig enn hasj ifølge de to store meta-undersøkelsene som finnes.

MDMA bør legaliseres til rekreasjonell og medisinsk bruk og selvfølgelig reguleres slik at et slags rusmiddelmonopol selger kun anbefalte brukerdoser med ren MDMA og ikke noe mer, mens psykiatere bør få skrive det ut når det er nødvendig. Det er kun gjennom regulering vi kan sikre at folk får i seg riktige doser.

Heroin

Heroin er noe av det dummeste du kan ta, men vi kjenner alle noen som har tatt det eller så har vi tatt det selv. Morfin er ikke nøyaktig det samme som heroin, men det omdannes til ren heroin og er derfor i praksis det samme. Mamma har tatt heroin og så vidt jeg vet ble hun ikke avhengig. Hvorfor? Det finnes mange spennende undersøkelser på dette.

Tidlige undersøkelser så på rotter isolert i et bur med to vannflasker: en med heorin og en vanlig vannflaske. Den viste at rottene over tid endte opp med å drikke av heroin-flaska så mye de bare kunne. Ergo, heroin er avhengighetsskapende. Men Dr. Bruce Alexander lurte på hvorfor så mange kunne få heroin på sykehuset og i militæret uten å bli junkies. Dette ledet til “Rat Park” eksperimentet. Her ble flere rotter plassert i et stort bur med ferris wheels og en rekke fornøyelser. Buret var stort og kjønnsfordelingen var jevn. De samme to flaskene ble plassert der, men i dette tilfellet var ikke rottene spesielt interessert i heroinvannet. Hva forteller det oss? Heroinavhengighet er ikke så enkelt som vi trodde. Det man egentlig er avhengig av er fundamentale menneskelige behov som vennskap, tilhørighet og kjærlighet. Heorin gir deg følelsen av dette. Forskjellen på de som blir avhengige og de som aldri bruker det igjen er simpel: de som aldri bruker det igjen har venner, mening i livet og folk som bryr seg om dem. De som blir avhengige har ikke det og bruker heroin som et substitutt.

Heorin bør avkriminalieseres, både bruk og salg. Kun leger skal få lov å skrive det ut. Å straffe heorinavhengige med bøter og fengsel er det dummeste og mest umenneskelige vi kan gjøre. Heroinavhengie trenger ikke straff, de trenger hjelp. Alle ressursene som i dag går til å fange og straffe heroinistene bør gå til å hjelpe dem. De bør ikke tvinges til noe, men få tilbud om å legges inn på rehabiliteringssentere som gir de gratis nedtrapping, psykologisk veiledning og hjelp til å reetablere seg i samfunnet. De trenger mennesker som bryr seg om dem og kan hjelpe dem å finne mening i tilværelsen. De trenger veiledning til å komme seg tilbake til det virkelige livet.

LSD & fleinsopp

LSD og fleinsopp er de mest misforståtte rusmidlene i verdenshistorien. Francis Crick var ruset på LSD da han oppdaget DNA. Anti-krig og anti-materialisme revolusjonen i 68 hadde aldri skjedd uten psykedeliske rusmidler. Det samme kan du si om all den beste rock-musikken som har blitt laget. Steve Jobs, skaperen av den første PCen, iPod og iPhone (mobilen alle dagens mobiler er kopier av) sier at å ta syre var det viktigste han noensinne gjorde. Han spurte også jevnlig medarbeidere om de hadde tatt syre og prøvde å få de sparket hvis de ikke hadde det. I Silicon Valley, den teknologiske innovasjonens mekka, er man åpen og ærlig om sin bruk av det samme stoffet. Ifølge John Hopkins Universitys undersøkelser rapporterer 67% av deltakere bruken av fleinsopp som en av deres topp 5 mest betydningsfulle øyeblikk i livet sitt. Personlighetstrekket åpenhet øker for de fleste fordi virkestoffer psilocybin får forskjellige deler av hjernen til å kommunisere med hverandre på en måte de ikke kan til vanlig, slik at folk bryter ut av rigide, restriktive tankemåter og ser, føler og gjør ting på en ny måte. Psykedeliske rusmidler fører rett og slett til livslange positive effekter for de aller fleste som tar dem.

LSD

Verken LSD eller fleinsopp er fysisk skadelige eller avhengighetsskapende.

LSD og fleinsopp bør ikke bare legaliseres, men bli fritatt for moms, slik som bøker og grønnsaker. LSD og fleinsopp er bra for deg og så mange som mulig burde prøve de. Det bør bli lovlig å reklamere for bruken av dem og den eneste fornuftige restriksjonen jeg kan komme på er vanlig 18 års aldergrense.

Alle burde prøve de, men husk: det går an å ha dårlige opplevelser, så les deg godt opp på forhånd og ha en tripwatcher, altså en edru person som følger med på at alt går greit.

Og hva med alle de andre?

Alle rusmidler bør avkriminaliseres siden det er absurd å straffe folk for å gjøre noe mot seg selv. De bør selges på et rusmiddelmonopol for å utkonkurrere det svarte markedet, øke skatteinntekter og forsikre at folk ikke får tak i skadelige og dødelige doser. Når det er sagt, overforbruk av et hvilket som helst rusmiddel er selvfølgelig dumt. Like dumt som å gi en bot til en heroinmisbruker.

Tekst: Vegard Møller

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.