– Et innblikk i BDSM-miljøet på Sørlandet
Skrevet av Alexander Horpestad og Anne Birkeland.
Kristiansand har mer å by på enn bare Kaptein Sabeltann, Palmesus og iskrem. Synes du vanilje er en kjedelig smak, og ønsker litt ekstra krydder i hverdagen? Da kan kanskje Sørlandet BDSM være foreningen for deg. Her er det nemlig noe for enhver smak.
Dersom samtykket mangler er det et overgrep, ikke BDSM.
BDSM, hva er det egentlig? Er det farlig? Ved å gjøre et enkelt søk kan man oppdage at det finnes en BDSM-klubb midt i bibelbeltet. Har det noe å si?
Dette er BDSM
BDSM er et samtykkende, avtalt og ofte erotisk samspill som involverer elementer av bondage og disiplin, dominans og underkastelse (på engelsk submission), eller sadisme og masochisme (sml.snl.no/BDSM). Alle som er interessert i BDSM, fetisjisme eller kink, er velkommen hos oss. Vi er et trygt og inkluderende miljø, hvor du kan lære og bli inspirert. Du trenger ingen tidligere erfaring. Her vil du møte et stort mangfold av mennesker, i et fellesskap preget av respekt, humor og varme, står det på hjemmesiden til Sørlandet BDSM.
Sørlandets BDSM klubb har ca. 550 medlemmer, hvor 110 er aktive (Fetlife.com). De er plassert på et steinkast utenfor sentrum, kalt Smuget. Der har de treff, men de er også åpent for nye, som vil komme å se om klubben er noe for seg.
Unikum har kommet i kontakt med leder i Sørlandets BDSM-klubb, Jarl Ivar, og kjæresten Liv Malin, som er leder i ungBDSM.
Vanlige fordommer og myter
De forteller at mange ofte tenker at BDSM handler om å plassere folk i båser/ kategorier, men det er ikke alltid tilfelle.
– Før jeg kom inn i BDSM-miljøet fikk jeg høre om dominant og submissiv. Da tenkte jeg at jeg er ikke noen av de delene. Det er så mange roller, roller som går inn i hverandre. Jeg har prøvd mange ting, for bare noen år siden jeg aldri trodde jeg skulle komme borti. Man trenger ikke kategorisere seg i noen roller. Du kan bruke tid og prøve ting og finne ut av ting, du trenger ikke kategoriseres i noen bås sier Liv Malin
– Jeg hadde lav selvtillit før jeg kom inn i miljøet. Og turte aldri å fremvise den feminine sexy siden av meg. Det ble sett ned på å kle seg, vise noe som viser kløft. Så er jeg oppvokst på en liten bygd, og der var det hvert fall negativt. Men når jeg kom der og kunne gå rundt i lite klær eller korte kjoler, og i tillegg få mye positivitet rundt det. Det er ingen som gjør noen ting med mindre du har samtykke til det. Med det fikk jeg selvsikkerhet sakte, men sikkert.
God og åpen kommunikasjon er nøkkelen til et sunt samliv
Videre forteller Malin at det skaper et sunt samliv. De føler at god kommunikasjon i leken, også smitter over på det hverdagslige samlivet. I hverdagen er det viktig med kommunikasjon for å være enig om ting, og ikke lage dårlig stemning.
– Samtykke gjelder i alle situasjoner i livet, og det gjelder også hos oss. Vi gjør ikke noe før vi har klart samtykke på ting, fortsetter Jarl Ivar
– Det er ikke slik man bare kan komme til oss og begynne å leke med noen. Man må bli kjent og få kjemi, og det er ikke alle som har lyst å leke med alle. Sånt som det er i hverdagen og i livet ellers. Vi i foreningen legger kun opp til at det skal være sosialt, med lokaler som er lagt opp for lek i åpne og lukket rom. Og så deretter er det opp til hva folk ønsker å gjøre innenfor lokales og foreningens regler, og så må man ha samtykke.
Trafikklys-modellen skaper trygghet
På klubben har de strenge regler for at alle skal føle seg trygge. De setter alle sin anonymitet og sikkerhet høyest. De har blant annet kodeord, for at gjestene skal kunne stoppe lek om de ikke vil mer eller er ukomfortabel. Dette blir som å tenke på trafikklys. Om noen sier rødt skal all aktivitet stoppes. Om noen ikke stopper, er det alltid noen andre som hører det, og sier ifra.
– Trygghet er grunnlaget for hele foreningen, derfor har foreningen en del regler på hva vi gjester kan og ikke kan gjøre.
– Anonymitet er veldig viktig. Vi snakker ikke ut utad om andre medlemmer.
Det er lov å ta bilder i private rom med alle tilstedeværendes samtykke. I fellesrommene skal det ikke tas bilder. Det er litt som et fristed i en vanlig hverdag. Mye av leken vi gjør er terapi for oss selv og andre.
– Kjenner man en person ikke så godt, så er man som regel forsiktig. Man bruker gjerne litt kommunikasjon på forhånd, på sine grenser. Det man ønsker når man går fra en session, så sitter begge igjen med en så god opplevelse at dette har man lyst å gjøre igjen.
– Da snakker folk sammen om hva de liker, og så har vi basic kodeord som kalles trafikklyset, som brukes i sammenheng med lek.
Kan dere fortelle litt om klubben?
– Vi har åpen klubb hver onsdag fra 19-23. I tillegg har vi lørdagsfest hver femte lørdag i året.
På onsdager tar de imot nye som er interessert i BDSM. Da har de noe som heter introduksjon, i tillegg til en omvisning av lokalet. Og så er det en gjennomgang av lokalets regler.
De har en arrangementskalender på nettsiden deres, med ulike arrangementer. De deltar også på arrangementer med andre foreninger, og de legger ut informasjon på Fetlife når slikt skjer.
– Festene er godt planlagt, der har vi forskjellige temaer. Vi hadde 10 årsjubileum i januar, og vi skal ha auksjonsfest i starten av mars. Forskjellige temaer har vi. Slik vi får variasjon på festene og ikke samme hver gang. Vi hadde maskerade på 10 årsjubileet som eksempel på tema, sier Jarl Ivar.
Hvordan komme seg inn i miljøet?
Jarl Ivar forteller litt hvordan han kom seg inn i miljøet.
– Det er da 10 år siden jeg da fant dette nettverket for BDSM’ere og fetisjister som heter Fetlife, og registrerte meg der. Første jeg ser er profilen til en ex-kjæreste av meg, som jeg fortsatt er god venn med. Sender bare melding og sier hei, og får beskjed om det er kaffetreff i kveld på håndverkeren, og ses klokken 19. Og sånt var det. Og da meldte jeg meg inn ikke veldig lenge etter det.
– Ble tatt veldig godt imot. Var kanskje fint jeg kjente noen der fra før, men ble veldig fort kjent med de andre også. Det var sånt jeg følte meg hjemme.
De forteller hvordan BDSM er en livsstil, og det er en naturlig del av livet deres. Mange finner gode vennskap om kjærligheten i miljøet. Det var slik de møttes. Det blir som å ha en hvilken som helst annen interesse, hvor det er flere som møtes for å møte likesinnede og utøve BDSM.
De er som regel ikke aktive med å rekruttere folk, for folk med interessen finner som regel dem.
– Det mest aktive vi gjør, er under Pride, hvor vi har stand. Ellers så finner folk oss, enten gjennom nettsiden våres, Facebook, Fetlife, sier Jarl Ivar.
– Bare at vi velger å prate om hvem vi er og hva vi driver med, så tar folk kontakt som vil gjerne ta et besøk. Bare å søke BDSM Sørlandet, så kommer det opp med en gang, fortsetter Liv Malin.
Hvordan har dere funnet deres kinker?
– Som regel har jeg hatt tanker om hva jeg ønsker og prøve, og dermed har jeg prøvd det. Men er ikke alt som er min greie da, sier Jarl Ivar.
Er dette hemmelig, eller har dere snakket med familie og venner om hva dere driver med?
– Jeg var veldig tidlig åpen med min familie, siden jeg ikke liker å lyve hvor jeg er. Så når jeg får spørsmål om hva har du gjort i Oslo, satte jeg meg ned med moren min, og fortalte det rett ut hva jeg drev med. Og om det var noen spørsmål, var vi begge åpne om å svare på det. Mine venninner har alltid visst det, og etter å ha åpnet meg til min mor, har jeg åpnet meg for flere. Det er ofte noe som kommer frem i begynnelsen når man blir kjent med meg, forteller Liv Malin.
Jarl Ivar forteller også han er helt åpen om det, og det er en naturlig del av han.
– Det har ikke bare vært positivt, det har også ført til negative ting. Blant annet mistet jeg jobben etter en artikkel i fedrelandsvennen.
– De sa ikke direkte jeg mistet jobben, men de skulle nedbemanne. Men de lyste ut, og ansatte en jeg kjenner i stillingen min, påpeker han.
– Det er en frykt jeg har, om fremtidig jobb og jobbveien jeg vil gå at det ikke lønner seg å være åpen, sier Liv Malin.
Blir Bibelbelte for stramt?
Vi spør om bibelbeltet har påvirket dem. Noe de først sier nølende “nei” til, før de kommer på:
– Med tanke på Pride. Vi går i Pride også. Der har det vært litt negativt at vi, vi er der på en måte, sier Liv Malin.
Fra Pride organisasjonene?
– Nei ikke fra Pride organisasjonene, men fra blant annet politikerne. Vi har et eksempel vi pleier å ta opp, som skjedde i 2021. Daværende fylkesleder i Agder FrP, som sendte et brev til leder i Fri Agder, at han ønsket mindre lakk og lær i paraden, sier Jarl Ivar.
– Vi har aldri gått med noe særlig lakk og lær i paraden, så dette var et indirekte å si vi ikke var ønsket i paraden.
– Vi har også kristne kinkstere i foreningen, forteller Liv Malin
Undervisning
Liv Malin er leder for ungBDSM, så hva er ungBDSM?
– UngBDSM er mer opptatt av informasjon, og forelesning. Litt sosial samling, med informasjon om kink og samtykke. Vi er er en orginasisjon for personer i alderen 16-30 år.
– Vi har startet ganske nylig, så har ikke kommet i gang enda.
De forteller om hvordan de ønsker mer åpenhet rundt BDSM. Og at de gjerne ønsker at dette skal være en del av sexundervisningen i skolen. Det har fått et dårlig stigma, og de mener folk bør få vite at det ikke er sånt som på porno.
– Etter Fifty Shades Of Grey filmene kom ut, økte antall legevaktinnleggelser. Vi antar dette kan ha en sammenheng med folk som eksperimenterte med BDSM uten kunnskap, og brukte filmer som inspirasjon. Det er ikke sånt i virkeligheten som på film, forteller Jarl Ivar
Liv Malin legger til på slutten:
– Hadde vært gøy å undersøke hva folk har mot kinkstere. En ting hadde vært om det hadde vært noe saklig. Det går mye på lite kunnskap, og mange tenker at dette her er mye sex.
Oversiktsbilde fra Mulderfoto, https://mulderfoto.com/