I dag er over to milliarder mennesker “unbanked”, det vil si at de ikke har tilgang til grunnleggende banktjenester. Blockbonds har en visjon om å løse dette problemet ved bruk av teknologi.

Blockbonds er et oppstartsselskap etablert i Kristiansand i 2015. Selskapet har utviklet mobilapplikasjonen SPENN hvor brukeren blant
annet kan sende penger gratis og betale for varer i butikk. Teknologien bak appen er basert på blokkjede-teknologi som gjør transaksjoner
raskt, billig og trygt. I tillegg kan brukere betale for varer og ta inn og ut penger fra kontoen sin i butikker som godtar SPENN. I dag har selskapet lansert tjenesten i Rwanda, Tanzania og Filippinene og jobber med å få lansert i ni andre land i Asia og Afrika.

SIKTER PÅ FEM MILLIONER BRUKERE

Jens Glasø, CEO i Blockbonds. Foto: Johannes Heimdal

Grunnlegger og CEO i Blockbonds, Jens Glasø, forklarer hvorfor landene de velger å etablere seg i er interessante.

– Felles for landene vi går inn i er blant annet at de har rask befolkningsvekst, se på Tanzania de har verdens raskest voksende befolkning med 6 prosent årlig vekst.

I tillegg peker Glasø på utbredelsen av smarttelefoner som i stor grad har blitt allemannseie, men at veksten i antall bankkontoer ikke
har fulgt samme takt.

– Disse landene har også noen av verdens høyeste gebyrer for banktjenester selv om tjenestene de får er de samme som vi har, hvorfor skal det være slik, påpeker Glasø spørrende.

Blockbonds har i dag rundt 300 000 brukere av SPENN, men ifølge Glasø ser de for seg en kraftig vekst i løpet av neste år.

– Vi sikter på å ha fem millioner brukere i løpet av 2020.

Det tilsvarer en vekst på over 1600 prosent. For å nå dette målet satser selskapet stort på å få opp distribusjonsnettverket sitt med butikker som godtar SPENN. Tanken er deretter at butikkeiere får tilsvarende én dollar for hver nye kunde de rekrutterer til SPENN noe som skal gi et insentiv til å rekruttere så mange som mulig.

– Det å kunne sende penger til venner og familie gratis er også forlokkende for mange, påpeker salgsleder Simon Wasike i Kigali, Rwanda.

VIL BLI BEST PÅ MOBILBETALING

Mobilbetaling er ikke en ny idé, og tjenester som Mpesa i Kenya er svært utbredt og har fått stor internasjonal oppmerksomhet for å
lede an i dette feltet. Sjefen for SPENN i Filipinene, Antonio Quing Perez, innser at konkurrentene er store, men står fast på at SPENN er raskere, bedre, billigere og tryggere.

– Blockbonds består i dag av over 100 ansatte med om lag 20 personer på Andøya ved
Kristiansand. Som et ungt og raskt voksende selskap er de ofte ute etter dyktige medarbeidere og talenter. Studenter og nyutdannede fra UiA er også interessante, spesielt studenter innen kommunikasjon, markedsføring og økonomi ser vi etter, sier Glasø.

Tekst: Johannes Heimdal

Forfatter

, ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.