Er du en av dem som syntes det er greit med alkohol, men ikke marihuana? Din inkonsistente tosk!

Du sitter der med en pils i hånda, og snakker drit om Johnny fra videregående som tilbydde deg hasj på en fest forrige helg. Du baksnakker noen som ruser seg på milde rusmidler, mens du ruser deg på et mildt rusmiddel. Altså; what the actual fuck!?

La meg bare begynne med å si at jeg ikke er en stor forkjemper for marihuana, på lik linje som jeg ikke er en stor forkjemper for alkohol. Jeg mener; den milde euforien de begge medfører er fin den altså, men det er ikke sånn at jeg bare: «get high, get wasted, all night, all day», på noen måte. Kanskje helst fordi det ultimate er jo at man klarer å ha det gøy uten noen av delene, men face it; vi elsker det hele gjengen, om det måtte være koffein, marihuana eller alkohol, vi elsker det alle mann.

Målet mitt med dette skribleriet er ikke å vri det til et slikt «legaliser marihuana så de som sliter med misbruk lettere skal få hjelp»- eller «alle statistikkene sier at vi må se til Portugal»- argument. Selv om begge variantene er helt supre de altså, så skal jeg ikke gå i den retningen. Målet mitt er utelukkende å avdekke dine trangsynte uforenelige holdninger om at alkohol er greit, mens hasj ikke er det. Jeg oppfatter det som at når folk snakker om marihuana, så snakker de ikke om det kjemiske innholdet eller dets faktiske påvirkning av hjernen, men heller om den hasjen som fetteren til stebroren til han der Espen på Risnes Ungdomskole brukte en gang. Du vet, den der som var et springbrett til heroin. Slik som hasj er, vet du.

NEI, DET ER NOK PROPAGANDA NÅ!

Kan vi snakke om marihuana som hva det faktisk er? Et rusmiddel som ikke bør brukes for ofte, spesielt av unge med en hjerne i utvikling. Et rusmiddel som gjør deg litt glad, men også litt søvnig. Et rusmiddel som svekker bevisstheten din, og gjør deg mindre oppmerksom. Et rusmiddel som folk bruker for å få en pause fra hverdagen. AKKURAT SOM ALKOHOL! Faktisk så vil jeg påstå at marihuana er mindre skadelig på mange måter, men det får jeg spare til en egen artikkel.

Så kan du som motsvar si at du er prinsipielt i mot det på grunn av at det er ulovlig, men da vil du slite med å forklare hvorfor du er for mange andre ting som ikke er lovlig. Bare gå litt inn deg selv, så finner du de nok. Jeg kan i alle fall si for min egen del at jeg er for mange ting som er ulovlig. Det er på ingen måte slik at loven er et slags objektivt moralsk kompass. Jeg mener; var skateboardforbudet på 70-tallet en veldig moralsk lov? Eller forbudet mot jøder på tidlig 1800-tallet. Eller forbudet mot farge-tv, som ikke ble avviklet før 1972. Altså, ikke kom her å si du er i mot ting prinsipielt bare fordi loven sier det.

Også vil du kanskje komme med den her: «men hasj gjør deg sløv, og man begynner bare å komme for seint til jobb og sånn». Jaja, det gjør ekstreme mengder med gaming også, så den er jo grei. Hmm, la meg tenke, hva annet kan komme meg i mot av desperate forsøk på å rettferdiggjøre ens svartmalte syn på marihuana. Åja, selvfølgelig! Den klassiske: «Marihuana er farlig, avhengighetsskapende, og kan utløse en psykose». Ja mulig, vel, DET SAMME KAN ALKOHOL.

Dessuten så er man ikke sikker på hva som er årsaken til litt høyere forekomst av psykose hos mennesker som røyker mye marihuana. Man vet ikke om det er mennesker som genetisk sett er mer utsatt for å få en psykose som samtidig tiltrekkes av psykedeliske rusmidler, eller om det er psykedeliske rusmidler som fører til psykose. Og hva gjelder avhengighet, så har jeg merket at Sørlandschips også er ganske avhengighetsskapende, så ikke kom her å si man forbyr ulike ting på dette grunnlaget.

Jeg forstår at jeg trår i et minefelt her, og at jeg kommer til å bli stemplet som en pothead som skriker «LEGALIZE GANJA», men saken er faktisk det at jeg ikke røyker hasj i det hele tatt. Jeg synes bare man er en tosk når man er en som drikker seg drita hver helg, og maser endeløst om skadeligheten av marihuana, når det og alkohol basically er helt likt. Forskjellene er så små og uvesentlige at jeg mener man ikke litt en gang har grunnlag for å være for den ene, og i mot den andre på samme tid. Det er nesten like dumt som å være for elektrisk sykkel, men i mot elektrisk sparkesykkel.

Man kan altså ikke, slik jeg ser det, argumentere så veldig godt for at marihuana er noe særlig verre enn alkohol. Og hver gang du drikker en enhet med alkohol, så likestiller jeg det med et drag med marihuana, ikke rent juridisk selvfølgelig, men sånn ellers. Så vennligst ikke sitt der på din høye alkoholiserte dritthest.

Tekst og illustrasjon: Marius Jahnsen

Forfatter

, , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.