Den 8. November eksploderte Kristiansand i en overflod av musikk av alle slag.
Dagen før fikk Unikum møte Kjetil Nordhus, mannen bak det omfangsrike kulturarrangementet og daglig leder i kompetansesenteret Sørf.
– Skal vi gå en annen plass, kanskje? Disse jentene babler så mye at vi knapt kan høre noe!
Noen ler inne fra det ene kontoret i toppetasjen på Aladdin, hvor det er full aktivitet. Selv står jeg her sammen med Kjetil Nordhus. Med en solid bunke ”Sørveiv 2012 program” viser han meg ut i gangen mens han forteller kort om de andre som holder til i Aladdin. Han ser inn i et konferanserom, videre på Screenwriter-kurset over gangen. Tenker et øyeblikk.
– Du, vi går på Frøken Larsen og setter oss!
Vi krysser raskt gaten. Etter å ha bestilt en Cola og diskutert en konsert med bartenderen setter Kjetil seg i en tilbaketrukket krok ved et lite rundt bord og legger fra seg bunken med program-hefter. Han sjekker raskt mobiltelefonen før han legger den på bordet, skjermen ned.
EN REGIONAL UTGAVE AV BY:LARM
I 2011 gikk Sørveiv av stabelen for første gang. Et arrangement som går over to dager med seminar på dagtid og konserter på kveldstid. Målet er å skape en møteplass for den semiprofesjonelle og profesjonelle musikkbransjen i Agderfylkene og Telemark.
– I 2008-2009 tror jeg ikke Sørveiv hadde gått noe særlig bra, men i 2011 følte vi tiden var inne for å lage en regional utgave av by:Larm, forklarer han mens mobilen dirrer etter oppmerksomhet på bordet.
Til tross for dette vil han ikke ekskludere noen fra arrangementet. Det er musikkbransjen som er utgangspunktet, men live-programmet er en musikkfestival for hele Kristiansand.
MYE Å HENTE
Foredragsholdere fra Storbritannia, Sverige og hele Norge skal fortelle om gründer virksomhet, rollen som arrangør, turnévirksomhet, internasjonalisering, media håndtering og motivasjon. Mangen av de som lykkes både i musikkbransjen og ellers, er folk som er flinke til å ta inn lærdom, folk som er åpne for å lære nye ting. Videre oppfordrer han alle til å gå på kurs og seminarer selv om en tror det er midt i blinken eller ikke – du vil uansett lære noe nyttig. Han tror studenter, og de ikke involvert i musikk har mye å hente.
– Enten du er en erfaren gründer eller aldri har etablert noe selv, om du er 18 år eller 40, så tror jeg temaene Sørveiv tar opp er relevante nesten uansett hva du holder på med!
Han tar en rask slurk fra Colaglasset idet lydanlegget spiller en ny sang. Nikker anerkjennende. Mobilen dirrer i protest.
ET NÅLØYE
Bandmessig vil Sørveiv være preget av relativt ukjente band for Kristiansandere. Band skal få sjansen til å vise seg frem for musikkbransjen, en mulighet som kan føre mye med seg.
– Du spiller ikke på Sørveiv for å bli rik umiddelbart, men vi ønsker å gi bandene en sjans til å komme frem.
Sørveiv ønsker å være et nåløye for band i regionen å komme igjennom, noe å strekke seg etter. Håpet er at et bra liveprogram vil trekke flere flinke delegater, som igjen vil gjøre det mer attraktivt for band å delta. Av de 52 bandene som selv meldte sin interesse var det 9-10 som ble valgt ut. Det er med andre ord mange band som ønsker å spille på Sørveiv som ikke får sjansen.
– Hvis en hadde sluppet til absolutt alle, så hadde det ikke blitt et nåløye og noe å strekke seg etter for nye og unge band.
MUSIKKBRANSJEN I UTVIKLING
At Kristiansand først nå har fått et arrangement som Sørveiv handler mye om hvordan musikkbransjen har utviklet seg de siste årene. Regionale bransjetreff har dukket opp over hele Norge i form av Nordic Music Week, Blest, Trondheim Calling og flere
– Alt skjer ikke i Oslo lenger, skyter Kjetil inn. Det er viktig å huske på at Norden er helt på topp når det kommer til teknologisk nyvinning i forhold til blant annet musikk.
For eksempel var det i 2011 lovlig lastet ned mer musikk enn ulovlige nedlastinger. Det har nådd et nullpunkt. Daniel Johansson er doktor i musikkteknologi på nettdistribusjon, han var blandt annet med på å utvikle Spotify og er en av de ledende i sitt felt i Europa. Han skal være innom å gi en status på den virale musikkverdenen anno niende November 2012, og skal se litt i krystallkulen på hvordan fremtiden kan bli blant annet gjennom HTML5 som er i utvikling.
KRISTIANSAND SOM MUSIKK- OG STUDENTBY
Noen studenter kommer og setter seg ved nabobordet, de tre jentene svinger av seg sekkene og snart er bordet dekket av pensumbøker, notater, pennal og ikke minst et par CB. Det er eksamenstid i Kristiansand.
– Jeg vet ikke hva slags inntrykk nye studenter har av Kristiansand, tenker Kjetil. Hadde du vært student for 8-9 år siden ville du opplevd at Kristiansand var en helt annen, lukket by med mindre som skjedde.
Han skrur litt på Colaglasset før han tar en slurk. Videre peker han på at det er veldig mange positive ting som skjer i Kvaderaturen som han tror vil vokse videre de neste årene. Sørveiv er et av disse.
– Hadde det for åtte år siden vært to konserrter på samme dag ville folk blitt gale og hisset seg opp over at arrangørene ikke kunne samarbeide litt og spre det ut over flere dager.
Han smiler bredt ved tanken, og ler så studentene på nabobordet skvetter. Han håper at Kristiansand vil utvikle seg som studentby og etterhvert kunne tilby et enda bedre tilbud til studenter enn det allerede er, og særlig at utesteder med en klarere musikkprofil skal bli mer vanlig.
– Vi hadde to plasser i byen som var veldig tydelige på musikkprofilen sin. Charlies med sin indie musikk og På Hjørnet med sin Rock og Metal stil, men så la Charlies om og På Hjørnet la ned.
Plutselig var det et vakuum. Til tross for dette har responsen i utelivsbransjen vært svært positiv til Sørveiv. Et yrende uteliv med masse tilbud ville jo være en kjempefordel for både den lokale musikkbransjen og fremtidig studentinteresse. Han håper blant annet at Kristiansand kommune og UiA sin felles universitetsplan skal legge mer til rette for en positiv utvikling.
– Det ligger en forpliktelse hos Kristiansand som ønsker å være en universitetsby å legge til rette for at universitetet skal vokse, samtidig som universitetet har en forpliktelse til å ta del i den utviklingen som er.
Vi reiser oss og begynner å gå mot døra da han kjapt snur på helen, en hånd i været.
– Et øyeblikk! Glemte nesten hva jeg skulle her.
Han legger fra seg et par programhefter på bordet til de tre studentene med et smil, og en bunke på bardisken.
– Folk skal iallefall få greier på at det skjer, enten de vil eller ei!
Jeg sier farvel etter en hyggelig halvtime, og ser Kjetil nesten komme seg halvveis til Aladdin før han møter noen som vil snakke med ham. I lommen ligger mobilen med en lang liste ubesvarte anrop, og før han når døra ringer det noen nye. Sørveiv er i gode hender.
SØRVEIV TILBAKE 2013
Sørveiv 2012 er derimot over. Etter et godt oppmøte med forrykende konserter og interessante og lærerike seminar er er det bare å se frem til hva neste års festival vil bringe. Kjetil Nordhus er ikke i tvil om at det vil bli bra, og håper andre vil dele hans forventning til 2013.
– Vi kan love at personene på vårt program alltid vil være ekstremt flinke til det de holder på med, og jeg blir iallefall veldig inspirert av å høre på flinke folk uansett hva de er flinke til. Jeg er ingen bilmekaniker selv, men er sikker på at jeg ville syntes det var gøy å høre på en flink bilmekaniker prate hvis han pratet om det på rett måte.
Denne saken ble opprinnelig publisert i Unikums desemberutgave.
Tekst og foto: Martin Hagen Aakre – martin.aakre@unikumnett.no