I september er det igjen tid for regionens eneste festival i metal-sjangeren. De presenterer 10 band over to dager på to scener.

Southern DisComfort har eksistert siden 2002 og er populær både blant publikum og i musikk-miljøet. Unikum har snakket med Lena Moen og Tanja Søyland i styret. De sier at band som har spilt der tidligere gjerne kommer tilbake, – det vitner om god kvalitet og bra stemning på festivalen.

A2 southerndiscomfort2013©petter_sandell (134)

Norske prisvinnere blant headlinerne
Blant headlinere i år finner vi de norske bandene Kampfar og Taake. Sistnevnte ble nominert til Spellemannsprisen i 2011. Tre band gjenstår for at line-up’en skal bli komplett, der i blant lørdagens headliner, sier Lena. En annen godbit er reunion-konsert med Kristiansandsbaserte Opus Forgotten. Sist gang de spilte var på Southern DisComfort i 2003. Festivalen er kjent for reunion-konserter, sier Lena og Tanja, flere band som ikke har spilt sammen på lenge har valgt å komme sammen igjen for å spille her.På spørsmål om hva de anbefaler publikum spesielt å få med seg svarer Lena at det rumenske bandet Dordeduh er spennende. De spiller en mix av rumensk folkemusikk og black metal, sier hun.

“Slow motion”-sørlendinger
Å arrangere festival byr på mange og varierte opplevelser for arrangørene. I likhet med flere andre aktører nevner også Lena og Tanja det sørlandske markedet som uforutsigbart, noe som gjør det vanskelig å arrangere ting. Den sørlandske kulturen er kjent for å virke noe vel bedagelig anlagt. Man har en tendens til å kjøpe billetter i siste liten eller ikke benytte seg av Agderfylkenes mange kulturtilbud. Kanskje studenter kan være med på å bryte denne noe trege trenden ettersom studenter ved UiA og høyskolene i regionen er fra hele landet og i tillegg har mange internasjonale studenter.

A3 southerndiscomfort2013©petter_sandell (114)

Manglende lokal mediedekning for veteran
Blant utfordringene med å arrangere festival er det tre ting som skiller seg ut. Det å finne samarbeidspartnere og sponsorer og å engasjere næringslivet er ikke lett. Festivalen opplever lokale medier som konservative og savner lokal mediedekning for den eneste festivalen i denne sjangeren i regionen. Vi skulle gjerne hatt mer redaksjonell omtale i lokalavisen, sier Lena. Dette er tolvte gang Southern Discomfort arrangeres. Det er nesten en veteran innen sjangeren sier hun, og syns det at den holder det gående enda vitner om at det er en festival som fortjener å eksistere. Videre sier de at alle er i målgruppen til festivalen. Vi jobber med bredde innen metal-sjangeren, men kvalitet er viktigst, sier Lena.

Sponsor spesialdesignet logo
Selv om sponsorer er vanskelig å hente, er det også noen som er veldig samarbeidsvillige. Lilleborg har spesialdesignet en logo til sin logoprofilering på festivalens plakat, forteller Tanja, og sier at det er veldig kult av de. Mange husker OMO-reklamen med metal bandet og han med utvaska klær. Andre positive elementer ved å arrangere festival er selvsagt fornøyd publikum og fornøyde frivillige, forteller Lena og Tanja. De sier også at det er mye positiv respons og at festivalen har godt rykte i musikkmiljøet.

A4 southerndiscomfort2013©petter_sandell (133)

Styret i festivalen har 6 medlemmer, og til avvikling av festivalen har de ca. 40 frivillige. Ingen tar ut lønn og overskudd går videre til neste års arrangement. De eneste lønnede er teknikere som jobber med lyd og lys for å gi gode konsertopplevelser.

Festivalen arrangeres 12. og 13. september, og har Kick Off på Benny’s 30. august. Utestedet Kick er hovedscene og Benny’s er club scene.

Tekst: Hege Lovise Lundgreen – nett@unikumnett.no

Foto: Petter Sandell – nett@unikumnett.no

Forfatter

, , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.