Onsdagen

Etter å ha gjennomlest det lille hefte, som ble utgivet av ”Spis for 100”, hvor byens restauranter ville briljere med deres beste bud på en lækker menu, værd 100 kr., var konklusjon ikke imponerende. Det var alt for få vegetariske tilbud. Faktisk var utbudet så liten at der umiddelbart kun ble fundet 3 vegetar menyer i boken ut av 46 valgmuligheter.

En veganer gir ikke så lett opp! Det er klart at disse to spisesteder skulle prøves av, for når man som veganer ikke spiser noet som helst fra dyr, hverken fisk, egg, melk og så videre, er det naturligt at man tilhører en minoritetsgruppe.

Inden ”Tour de Kristiansand som veganer” kunne begynde, lå spisestedet Tilstede Mat&Mer klart i front med å tilbyde ikke mindre end 2 veganske retter, og forventningerne om både å kunne kjøpe falaffel og raw-kake (kake laget kun med friske vegetariske råvarer) var helt i topp, hvorimod den litt mer kjedelige og standard kjede, restaurant Peppes Pizza lå i bunnen. Denne toppplasering som Tilstede Mat&Mer fikk først, faldt dog hurtigt til jorden. Kjøkkenet stengte allerede klokka 18, midt i den aller viktigste middagstid. Der var dog mulighet for kaffe og raw-kake, men dette føltes ikke aktuelt for én som gjerne ville ha ordentlig middag.

Appetitten og forventningerne om den gode mat faldt pladask til jorden, og den veganske aften var nu usikker.

Peppes Pizza redder kvelden

Etter å ha vandret Markensgaten tynd i søkningen etter en vegansk rett, måtte jeg endelig gi opp og dra på Peppes ”standard” pizzaria.  Overraskende nok ble dette en bra redning for kvelden. Servicen var i topp og uanset de merkelige krav om en lactose-fri og kjøttfri pizza, var svaret fra de smilende servitriser altid intet problem. Menyen bestod av en vegetarpizza med både ovnstekte tomater, paprika, oliven, fersk salat på toppen og sist men ikke minst overheldt med olivenolie på den sprøde pizza. Til drikkelse fikk jeg øl, hvilket smakte fantastisk oven på den lange dag.

Det var en fantastisk aften med både øl og pizza, og pludselig føltes livet som veganer slett ikke så ille.

Kan Tilstede Mat&Mer gjøre et comeback?

På fredagen vendte jeg tilbake til spisestedet Tilstede Mat&Mer, stedet som er kjent for sine gode veganerretter. Men jeg hadde dog litt svært ved å tilgive, at de stengte kjøkkenet så tidligt om onsdagen i Spis for 100-uken, den aller viktigste uken i året – og endda før middagstiden. Men tanken om lækre rawkaker overvannt meg og fristelsen var for stor. Jeg måtte derind igjen og give dem en sjanse til.

Nu stod jeg endeligt foran desken, og bak glasruden stod alle kakerne. Der var flere alternative muligheter å velge imellom. 2 kaker for 100 kr. gjorde det enklere å velge mellom alle disse fristelsene. Det trekker veldig opp i karaktererne, at der var så stort et vegansk utvalg av kaker. Her var der 6 valgmuligheter og på fredags kvelden var to slags kaker utsolgt. Jeg valgte den lækre bringebær/sjokoladekake og kokkens kokosshake kake (normal pris pr. kake er 69 kr.).

Bringebærkaken var laget som bløtkake med to lag, en sjokoladebund laget blandt annet på blendet dadler og nøtter med kakaopulver. Det øverste lag var et syrligt og søt kremet lag med bringebær mousse, pyntet med både ananas, kirsebær og blåbær. Kokoskaken hadde på samme måten en nøttesjokoladebund, en lækker og kremet hvid mousse i midten bestående av kokoskrem og pyntet med et tyndt sjokoladelag på toppen, samt overdryssede, sprøde kokosflager og tørket morgenfrueblomster blade. Kakerne var sandelig et eventyrligt syn og smaken en sensasjonel fornøjelse. Tilstede Mat&Mer hadde akkurat reddet aftenen hjem ved å servere disse pragtfulde smaksopplevelser.

Peppes mest for pengene

Når det kommer til fordelene mellom de to spisesteder er det helt sikkert, at Tilstede Mat&Mer er en større gastronomisk opplevelse end Peppes Pizza. Både råvarerne og utvalget er større for en veganer. Fordelene på Peppes Pizza var, at de lovet mig, at min pizza var uten animalsk indhold (da må jeg stole på dette), og at en pizza og en øl (167kr) er nesten samme pris som en Peppes Pizza på en vanlig dag (154 kr.). Servicen var helt i top og tjenerne var veldige opmerksomme på gjesterne sine og altid klare på å besvare spørsmål.

Det som trak ned ved Tilstede Mat&Mer var deres åpningstider, som var upraktiske, da de stengte kjøkkenet tidligt en del af uken samt at de har stengt på søndager. Da tager de bort en hel dag i Spis for 100 uken. På Peppes Pizza får man mest for pengene som student, og servicen er i top.

Tekst:  Cecilie Heinfelt – red@unikumnett.no

Foto: Cecilie Heinfelt – red@unikumnett.no

Forfatter

, , ,
Latest Posts from Unikum

1 Comment

  1. […] Unikum testede maden til Spis for 100-ugen i Kristiansand. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.