Hver februar kan studenter unne seg litt luksus uten at det svir for mye i lommeboka. «Spis Ute Uka» er godt i gang, og 52 av byens spisesteder tilbyr matretter til en hundrelapp.
– Det er rekordmange spisesteder med i år, sier Henning Ross Vestavik, prosjektleder for «Spis Ute Uka».
Matgildet startet 5. februar, og varer fram til 11. februar. Har du ikke kommet deg ut enda, er det med andre ord ikke for sent.
Forlokkende for studenter
Vestavik sier at han har lagt merke til at det blir større og større andel studenter som benytter seg av matfesten, som tidligere het “Spis for 100”. Han er overbevist om at et slikt tiltak virker forlokkende på studentene.
– Med Palmesus og alt vi kan by på i Kristiansand, er det blitt en attraktiv by å bo i. «Spis Ute Uka» startet vi med for å få litt action i serveringsbransjen i det som før var den stilleste uka i februar. Nå har det endt opp med at det er 17.mai hver dag i byen, sier han.
– Hvor kan sultne studenter få mest mat for pengene?
– Jeg tenker at Snadderkiosken har et kjempetilbud med burger, brus og ventepølse. Der blir man garantert mett, sier Vestavik, og legger til at Snadderkiosken er en klassiker i byen som alle nye studenter bør oppleve.
Tøff konkurranse
I 2012 ble det solgt i overkant 23 700 retter. Siden den gang har tallene steget, og i 2017 ble det nok en ny rekord med hele 80 896 solgte retter. Erfaringsmessig er det de største restaurantene, Mother India, Hos Naboen og Slakter Sørensen, som opplever mest trykk. I fjor serverte de mat til 5000 mennesker i løpet av uka.
– Det er tøff konkurranse i byen nå, med mange aktører på banen. Jo bedre jobb de gjør, jo enklere er det å få til at kundene kommer tilbake igjen, forteller han.
Flere nyheter
Matfestivalen «Spis For 100.-» er altså omprofilert til «Spis Ute Uka» i år. Konseptet er likevel det samme, med unntak av at hovedrettene nå kan koste 100, 125 eller 150 kroner. Det har gjort at enda flere utesteder har slengt seg på februar-tradisjonen i byen.
Nyhetene i år er Barbarossa, Kombinat, Le Monde Bankkjelleren, Monsoon Asian og Rådhuscaféen. I tillegg er Jonas B. og Egon tilbake på menyen.
Vestavik ser ingen grunn til at konseptet skal bli noe annet enn en tradisjon i byen.
– Nå har vi holdt på i snart ti år, og vi har lagt grunnlaget for å kunne holde på i minst ti år til, sier han fornøyd.
Tekst: Kamilla Rudberg
Foto: Yeonjae Kim