«Lagde jeg dette her? No fucking way», forteller Daniel Solberg.
Første prøvesmak smakte som polet, og han forteller at han følte seg som kongen på haugen.
Da tidligere student Daniel var 19 år, hadde han ikke studielån og pengene strakk ikke helt til. Da det begynte å begrense han sosialt ble han stilt et ultimatum av sin far:

“Her har du litt ekstra penger, enten bruker du det på mat, eller så får du lage din egen vin”. Daniel valgte å være sosial, og la det være starten på bryggeeventyret i sitt eget hjem.
– Valget ble enkelt, forteller Solberg.
Student Oskar Nyseth Karsten begynte med hjemmebrygging i 2018, rundt høstsesongen.
– To ting fikk meg til å starte: en var min venn som overbeviste meg! Den andre tingen var prisene på alkohol, forteller han.

Det er tydelig at høye alkoholpriser i landet fører til at studenter med et stramt budsjett tyr til alternative løsninger.
– Ja jeg ville anbefalt det til alle som vil spare penger og kan tåle en relativt lav kvalitet på vinen! sier Karsten
Solberg er enig og anbefaler det spesielt til de som vil delta på alkoholrelaterte arrangement, hvor pengene ikke lenger strekker til.
– Det kan smake veldig godt. Det du trenger er start up-cash og plass. Vin kan du gjøre helt alene, forteller Solberg.
En enkel prosess
Solberg kjøper et hjemmebrygg-sett på Europris til under 1000-lappen. De har alt man trenger til å lage brukbar øl og vin. Det hele er en enkel prosess.
– Gjæret spiser sukkeret, og biprodukter av den prosessen er alkohol, forteller han.

Du kjøper enten vingjær eller fruktgjær, som gir to ulike versjoner. Den ene versjonen, drueekstrakt, sammenligner han med ferdigpizza: lettvint å lage og med god smak. Den andre, Lebaron, er mer tungvinn og blir sammenlignet med en ferdig deig på butikken.
Europrisansatt Silwia Zak forteller at de ofte har faste kunder som kommer innom og kjøper bryggesett.
– Gjennomsnittsalderen er faktisk sjeldent unge studenter, men heller voksne, erfarne folk i 40-50 årsalderen, forteller Zak.
De har heller ingen sesong eller tidsperiode, som for eksempel høye strømpriser eller korona, som utpeker seg i salget. Ved høytider som påske, jul og 17.mai er pågangen større.

– Jeg gjorde det mer under pandemien når det kom til vin, jeg var mer hjemme og det var gøy å dulle med noe, forteller Solberg.
Europrisansatt forteller at det hyppigste er folk som har dette som hobby og særinteresse.
– Jeg ser ingen kunder med alkoholproblemer, og vi skal ikke selge noe om noen er fulle, eller er under 18 år, sier Zak.
Uhell
– Jeg har vært relativt nøye med all vinen jeg har laget (med litt kluss her og der), forteller student Karsten.
Han har vært heldig, og unngått skader og uhell i eget hjem. Solberg vil derimot gi folk som skal prøve det for første gang en “Heads-Up”, han opplevde det såkalte flaskebombe-fenomenet.
Trykket blir større og større til det eksploderer glass og væske overalt. Dette skjedde hjemme hos han en gang.
Begge studentene anbefaler hjemmebrygging, og det fortelles at modningsprosessen og gevinsten virkelig er verdt det!