Staten vil kutte ned på stipendet

Statens forslag om å kutte ned på stipendet til studenter som ikke tar eller fullfører en grad har vekket sterke reaksjoner blant studentorganisasjonene. Torsdag 29. november møttes de til demonstrasjon mot forslaget.

Når finansrådet gikk over forslagene til statsbudsjettet november var forslaget om endring av omgjøringslån uendret på tross av sterke reaksjoner fra alle Norske studentorganisasjoner og deres partnere.

– Det er et forslag som ikke kan støttes. Å endre stipendordningen vil jo hindre de som vil studere videre, og dersom du valgte feil eller noe skjer, blir du straffet med et dyrt lån, sier Roy Skjæveland, leder for Velferdstinget i Agder.

Forslaget vil kutte 25% av omgjøringsstipendet til studenter uten graderte studie (bachelor, master, PhD). Det betyr at studenter som enten tar enkeltfagsstudier, årsstudium eller ikke kan fullføre graden av andre årsaker, kun vil ha rett på omgjøringsstipend på 15%, der resten blir lån. Sammenlignet med i dag er omgjøringsstipendet på 40%. Det gjør at studenter med ordinært lån kan ende opp med å måtte betale nesten 30 000 kroner mer i lån. Ifølge regjeringen var dette et tiltak for å kutte ned på antallet studenter som ikke fullfører utdannelsen.

– Halvparten av jobben vi har gjort er bare å få studenter bevisst på hva dette gjelder. Når vi hadde stand i Vrimlehallen og jeg hører folk tror at dette er for å straffer late studenter, blir jeg så oppgitt. Det er fordi de det straffer er alle andre som det skjer noe med i studietiden, forteller leder for Studentorganisasjonen i Agder, Benedicte Nordlie.

I regi av studentorganisasjonene var det torsdag 29. november samlet studentgrupper i seks norske universitetsbyer, for å protestere mot denne endringen i statsbudsjettet. STA hadde hentet inn alt fra talere fra politiske partier til enkeltstudenter som ville påvirkes av denne endringen.

– Vi har forsøkt en stund å få dette på dagsorden, men nå føler vi det var på tide med sterkere midler. Vi demonstrerer fordi vi må vise regjeringen at dette forslaget ikke er godt nok. Vi tror ikke det vil gjøre at folk velger å fullføre en grad, vi tror heller det leder til at folk får mindre lyst til å studere, sier Fagpolitisk ansvarlig hos STA, Andreas Gravdahl.

– Det virker bare som noe de fant på uten å tenke over hva det vil føre med seg Å heller tilby bedre veiledning, bedre oppfølging og bedre overgang fra videregående skole til høyere utdanning ville vært bedre. Stipendet skal være en gulrot, ikke noe som du trues med, avslutter Nordlie.

Tekst: Mats Sauro Høimyr

Forfatter


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.