Høstens oppsetting av Ibsens «Gjengangere» provoserer med kontroversielle endringer, men er absolutt verdt besøket.

FØLELSESLADET: Oppsetningen på Kilden var en intens og sterk modernisering av Ibsen. (Foto: kilden.com)

 

Torsdag 1. november var det premiere på klassikeren ”Gjengangere” ved Kilden teater- og konserthus. En forestilling med overraskende, men vellykket humor, samt fantastiske skuespillerprestasjoner. Henrik Ibsens kjente stykke ble skrevet i 1882, likevel er det er ingen tvil om at stykket enda er aktuelt. Med moderne innslag som ipader, mail og Cder har regissør Bjarte Hjelmeland på en vellykket måte klart å hente det 130 år gamle stykket til vår egen tid. Versjonen som i disse dager spilles på Kilden er modernisert både språklig og innholdsmessig, men stykkets tematikk og problemstillinger er ikke mistet.

Kontroversielle endringer

Både de språklige og innholdsmessige endringene kan kanskje være med på å gjøre klassikeren mindre fremmed for et yngre publikum. Hjelmeland har i et intervju til Fædrelandsvennen uttalt at han opplever stykket som sterkere og mindre distansert etter endringene. Ved å ta opp kontroversielle spørsmål fra dagens samfunn, tror han stykket kommuniserer bedre til et yngre publikum. Det er kontroversielt å gjøre såpass radikale endringer som vi kan se på Kilden i høst, selv om stykket for enkelte vil bli mer tilgjengelig. Som representant fra det yngre publikum, opplevde jeg en versjon som på en god måte klarte å blande nytt og gammelt, både scenografisk, innholdsmessig og språklig. Likevel, som Ibsentilhenger savnet jeg enkelte av de klassiske replikkene.

Aktuell tematikk

Til tross for endringene er stykket er likevel i Ibsens ånd. Tidløse temaer som kjærlighet, svik og løgner ligger som et bakteppe gjennom hele stykket. Gjengangere tar setter lys på hvordan løgner, hemmeligheter og holdninger nedarves fra generasjon til generasjon, uten at vi setter spørsmålstegn ved dem. Ibsen var kontroversiell i 1882, og ved å legge handlingen til dagens samfunn har Hjelmeland beholdt også den kontroversielle ånden i stykket. Gjengangere tar opp temaer som til tider kan være ubehagelige og som stiller spørsmål ved nedarvet overtro og verdier. Jeg savnet som sagt enkelte av de klassiske replikkene, men tematikken traff meg like sterkt og kanskje sterkere enn originalteksten.

Gode skuespillerprestasjoner

Det er ikke bare Hjelmeland som har satt sitt preg på høstens oppsetting av Gjengangere. Karakterene blir fortolket av skuespillere som løfter stykket betraktelig. Anette Hoff gjør en god jobb som Helen Alving, og uttrykker en fortvilelse og frustrasjon som sprer seg utover scenekanten. Hennes motspiller, Ingar Helge Gimle, gjør en strålende tolkning av pastor Manders, den konservative presten som fungerer som moralsk dommer overfor sine medmennesker. Sammen med Even Rasmussen i rollen som Jacob Engstrand setter trekløveret lista høyt for de unge talentene Kjærsti Odden Skjeldal og Morten Svartveit.

Oppsummert var torsdagens premiere en storslått opplevelse. Til tross for enkelte i overkant banale språklige justeringer, vil jeg som Ibsen-tilhenger og representant for det unge publikum, anbefale høstens oppsetning av Gjengangere. Det er jo tross alt ikke farlig å bli provosert.

  • Hva: Gjengangere av Henrik Ibsen
  • Hvor: Kilden teater- og konserthus
  • Når: Premiere 1. november. Spilles tom 17. november
  • Regi: Bjarte Hjelmeland
  • Skuespillere: Anette Hoff, Morten Svartveit, Ingar Helge Gimle, Even Rasmussen, Kjærsti Odden Skjeldal.

Tekst: Dina Møll Schoder – dina.schoder@unikumnett.no

Foto: Kilden teater- og konserthus – kilden.com

Forfatter

, , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.