Allerede på barneskolen begynte andre barn å kommentere om utseende og at hun var adoptert. Det var begynnelsen på en rekke psykologiske problemer som har preget henne nesten hele livet.

Helena har hatt en rekke psykologiske problemer, deriblant selvtillit som er det hun har slitt med mest. Den dårlige selvtilliten førte til at Helena var usikker på hvordan hun skulle se ut, og hva hun kunne gjøre eller ikke gjøre. Selv i dag har Helena dårlig selvtillit selv om det heldigvis har blitt bedre de siste årene. Hun sliter fortsatt med hva hun skal gå med i dag også, spesielt på sommeren kunne hun aldri ha tenkt seg å gå med bikini.

Familien er den beste hjelpen 

Helena har selv håndtert mye av problemene sine og med hjelp fra familien. Hun har også  vært hos en rekke psykologer, terapeuter og barnevernet. Barnevernet måtte komme inn i bildet på barneskolen etter at mobbingen ble såpass alvorlig at saken ble politianmeldt. Men som hjelp til å forebygge de psykologiske problemene var barnevernet klart dårligst.

– De gjorde nesten saken verre siden de ikke vet hvordan barnet har det.

Hun forteller videre at det var en psykolog i USA hun møtte to ganger som var til stor hjelp under utveksling. Psykologen fortalte mye av sin personlige historie og hva Helena gjorde bra, men også dårlig på en måte som hjalp henne på best mulig måte.

Foreldrene hennes har alltid vært der for henne gjennom hele livet som den viktigste støtten. De er alltid der når hun trenger dem og stiller alltid opp. For Helena er foreldrene den viktigste og beste hjelpen.

Vendepunktet kom på slutten av videregående 

– Det var når jeg sluttet på videregående ting begynte å bli bedre, for da tok jeg et friår og begynte å jobbe. Jeg slapp alt det dramaet med skolen og at man møter de samme hver dag hvor alle vet alt om alle.

Det har hjulpet å starte på universitetet også, forteller Helena. Her kan man starte med blanke ark, ingen vet noe om meg. Så kan jeg fortelle om fortiden min til de jeg vil, så trenger ikke alle å vite det.

Vokser med tiden 

For Helena var det tiden som hjalp henne mest, hun begynte å vokse ifra psykiske problemene. Enkelte temaer som var veldig vanskelig å snakke om har hun ikke noen problemer med å prate om idag. Med tiden har Helena fått gode venner og mye hjelp, spesielt moren hennes.

– Som barn er man uvitende og vet ikke hvorfor man er annerledes selv.

Selv om Helena fikk mye hjelp av familien og håndterte mye av problemene selv anbefaler hun folk som trenger det, å søke hjelp av profesjonelle.

Man må bare stole på seg selv. Du er god nok som du er og det er alltid noen der ute som bryr seg.

Økning i folk som søker om hjelp

Eli Stålesen fra SiA Helse. Foto: Andreas Guthe

Leder ved SiA Helse Eli Stålesen forteller at de ser en økning i antall personer som henvender seg til dem om hjelp. Foreløpig er det 4 terapeuter i SiA Helse med fulle lister de tre neste ukene.

– Vi ser unge mennesker sliter, det er spesielt førsteårsstudenter som sliter men også de som har studert lengre. Mye handler om overgangsproblematikk med det å bli student, flytte hjemmefra og begynne et nytt liv alene.

Ifølge statistikk er det depresjon, nedstemthet og angst som studentene sliter mest med.

– Men vi ser også mer på relasjonelle ting som forhold til venner, familie, mobbing og spiseforstyrrelser for å nevne noen.

Eli forteller at mye av dette er knyttet mot overganger i livet som for eksempel å flytte hjemmefra.

For mye press på unge i dagens samfunn 

Både Helena og Stålesen snakker om at det er for mye press på unge mennesker i dag, både hvordan de skal prestere og hvordan de skal se ut. Stålesen forteller at det er mye press på at vi skal være vellykket, vi skal se fine ut, være dyktige på studier og ha god fysisk form.

Helena forteller også litt av det samme og sier at det er for mye press på unge i dag, spesielt på utseende. Hvor modeller blir retusjert og det setter press på unge til å se slik ut.

Unge får ofte mye hjelp fra foreldrene og det fører til at de ikke klarer den overgangen til å bli selvstendig. Fordi man er vant med at foreldrene ordner opp, ifølge Stålesen.

– Kanskje det beste man kan gi til unge mennesker i dag er å lære de litt selvstendighet.

Tekst: Zhilwan Manbari

Forfatter

,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.