Øvelsene skal ikke bare være tunge for utøverne, de skal samtidig være underholdende for publikum. Foto: Pål Halle Johnsen

Rødsprengte ansikter og jubel fylte Odderøyhallen den 17. september, da Strongman 2011 ble gjennomført for å finne Norges sterkeste mann.

Med over 300 tilskuere tilstede var det klart for skikkelig trøkk da disse muskelbuntene skulle gå «toe to toe» mot hverandre i en rekke bisarre øvelser. Ikke bare kjempet de om seieren om å være sterkest, men også om å være mest utholdende og ha sterkest vilje til å vinne.
– Øvelsene er lagt opp for show, sier Lars Erik Nilsen, formann for Kristiansand Strongteam. Og dette er noe de viser, for øvelsene er lagt opp for å være tyngst mulig for utøverne, men mest mulig underholdende for publikum. Øvelsene er alt fra det klassiske løft av stokk på over 120 kg over hodet, og til det litt mer spesielle som kappløp med dekkvelt. Dekkene i en slik konkurranse er selvsagt traktordekk som veier rundt 400 kg, som gjorde det hele veldig underholdende å se på.

 

Individuelle konkurranser

Selv om lagkonkurranser også eksisterer i denne idretten, er det fortsatt mann mot mann som gjelder på stevnene. Lagfølelsen kan skimtes mens guttene står på sidelinja og hjelper hverandre, men en kan også se at de motiverer sine motstandere. Publikum er engasjert og har sine klare favoritter, men det klappes like hardt og villig for hver og en av utøverne som presterer voldsomt i løpet av stevnet.

Konkurransen var delt i to klasser: 90 kg og 105 kg. Selv med vektforskjellen mellom de to klassene, var tempoet fortsatt høyt. Ikke alle utøverne greide å gjennomføre alle øvelsene innenfor tiden, men stemningen forble på topp gjennom hele dagen likevel.

Lokal sørlandsgutt og tidligere UiA-student Nils Kjetil Sande gikk i år av med seieren for 105-kilosklassen.
– Forventet meg mer motstand fra tjukken fra Asker, uttrykker Sande i etterkant. Seieren ble hans tredje gull i Strongman NM, siden hans tidligere seiere i 2008 og 2009. Han var en klar favoritt i sin klasse fra starten av. Seieren i  90-kilosklassen gikk til Andreas Valand. – Gøy å vinne, sier gullholderen.

Han har kun drevet med sporten i ett år til nå og bare trent en gang i uka for dette. Valand har trent mye i studio før blikket ble rettet mot Strongman, så treningen og musklene kom ikke over natta. Han er veldig klar for å komme tilbake neste år for å forsvare tittelen sin.

 

Godt for klubben

Formann Nilsen var meget fornøyd med hvordan stevnet ble utført, selv om det dukket opp små tekniske problemer. For eksempel tau som røyk under hard press, da paller ble slept over gulvet bærende på flere tunge vekter. Stevnet ble alt i alt gjennomført godt, og med gull for Kristiansand Strongteam i begge vektklassene er det mye som skal til for å ødelegge stemningen.

Selv om det ikke var noen kvinner som deltok på årets stevne, er det fortsatt et ønske at kvinner deltar i nærmeste fremtid. Kristiansand Strongteam tar imot alle kvinner som ønsker å presse grensene for hva de tror de kan få til.

 

Tekst: Christian Ottesen – christian.ottesen@unikumnett.no

Alle foto: Pål Halle Johnsen – pål.h.johnsen@unikumnett.no

Forfatter

,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.