Foto: Evgeniia Kadyrova

Student Spotlight er en spalte som skal omhandle studenter fra universitetet eller høyskolene i Agder som gjør noe utenom det ordinære, enten i forhold til hobby, bosituasjon, arbeid eller andre ting som ikke er normalen. 

Det er en vintermorgen i Kristiansand, mørkets teppe har endelig trukket seg tilbake og de første stunder med lys sprer seg utover byen. En kald luft sirkulerer rundt, heldigvis ikke forsterket av vinden, men solen gjemmer seg enda bak tjukke vegger av grå skyer. Innpakket i tjukke jakker beveger gjengen fra Unikum seg mot Chrstiansholm festning. Her skal vi møte Jørgen Høieggen som tar en master i statsvitenskap og ledelse, for øyeblikket på første året. Han skal ta oss med og vise oss hjemmet sitt, og du kan tro vi ble forskrekket når han tar oss med mot havnen og peker på en flott, hvit båt. Her bor Jørgen når han ikke er på UiA. Vi stiger forsiktig om bord og føler oss som tre klodrianer som nesten ikke kan gå mens båten gynger forsiktig i morgenvannet.  

Vi blir nesten sjokkert over hvor god plass det er når vi bare går «under dekk», ikke minst overrasket over at det er romtemperatur til tross for at det ikke er noe som forhindrer luften fra å flykte ut gjennom inngangen. Det er et hyggelig lite kjøkken, et fint bord med god sitteplass på hver side, og en lugar med det som ser ut som en behagelig seng.  

 

Så du bor på båt, kan jeg bare spørre: hvorfor?  

Ja, det stemmer. Jeg skal bo i denne båten ut studieåret. Siden det er foreldrene mine sin båt så slapp jeg å kjøpe båten selv, og sparer mye på å bo her. Jeg betaler ca. 2000 kr måneden.  

 

Det var faren min sin idé, men jo mer jeg tenkte på det jo mer tenkte jeg at det hadde vært gøy å prøve på det. Så tenkte jeg at det er en fin utfordring.   

 

Kan du beskrive livet på en båt?  

Livet på en båt er nok ganske likt som livet på land. Jeg har et lite kjøkken som går på gass i båten, pluss at jeg har strømtilførsel til båten så det ikke blir kaldt her. Inne i bygget som heter Kristiansand gjestehavn kan jeg og dusje, gå på do og vaske klær. Når det gjelder hvordan vær og vind påvirker det å bo her, vil jeg si man blir vant til å kjenne at båten er i litt bevegelse.  

 

I øyekroken ser jeg noe som ser ut som soveplassen, et lite rom med akkurat plass til en seng. Hele atmosfæren her inne kan ikke beskrives som noe annet enn hyggelig.  

 

Angrer du iblant på valget med å flytte inn i båten?  

Nei, men det har selvsagt vært utfordringer som har påvirket bosituasjonen. Det var en periode hvor båten lå dårlig til på en plass som var for liten, som førte til veldig mye bråk på grunn av dønninger. Det var veldig slitsomt, men det visste jeg at ble å gå over når jeg fikk flyttet båten, så jeg har alt i alt aldri angra. 

 

Har du hatt noen andre utfordringer?  

Ja, et par. Blant annet vannlekkasje og batterier som gikk tomme så jeg ikke fikk strømtilførsel til båten. Heldigvis har alt hatt en løsning! Fukt kan også skape litt problemer, spesielt på vinteren hvor det kan være for kaldt for å åpne vinduene. Da er det viktig å finne balansen hvor man blir kvitt fukten, men det heller ikke blir for kaldt. 

Er det verdt de pengene du ville spart ved å bo på land? 

Siden jeg slapp å kjøpe egen båt så sparer jeg veldig mye på det, og synes dermed det er verdt det. Det er spesielt verdt det når været er fint, som det jo ofte er på Sørlandet.  

 

Anbefaler du dette til andre studenter?  

Ja, det gjør jeg. Man møter selvsagt flere utfordringer ved å bo i båt enn å bo på land, men det er litt av spenninga.  

 

«Ganske bra festlokale også» avslutter han med å si.  

 

Vi geleider oss forsiktig ut igjen mens vi prøver å ikke falle over bord.  

 

«Det er 2 grader i vannet så det anbefales ikke. Jeg badet her om dagen» sier Jørgen mens han småflirer.  

 

Vi kommer oss heldigvis av båten uten noen uheldig isbading i dag, og takker for intervjuet.  

 

 

Authors

, , , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.