Leserinnlegget er skrevet av Jon Andersen Gotteberg, leder av SiA Studentliv 

 

Etter 20 års drift har Studenthuset Østsia stengt dørene for godt, og det hittil lengste kapittelet i den lange historien om Studentsamskipnaden sine studenthus i Kristiansand er lukket.  

 

For studentene på Høgskolen i Agder på nittitallet var studenthuset Vaskeriet stedet å gå for konserter, kultur, fest og moro. På starten av 2000-tallet gikk driften av Vaskeriet mot slutten. Det skapte nasjonalt engasjement i kulturkretser, og i Kristiansand gikk debatten høyt om stengingen av det som den gang var byens største konsertscene. 

 

Samtidig ordnet UiA plass til en skikkelig studentpub dypt nede i kjelleren på Henrik Wergelands Hus på campus. SiA åpnet Studenthuset Østsia høsten 2003, og studentene ved UiA har med stort engasjement og masse frivillig innsats sørget for at det har vært konserter og moro hver sesong siden. Østsia har vært et trofast stoppested for de fleste norske artister på turne, til tross for en snodig hjørnescene og kanskje ikke landets beste lyd, akustikk eller utstyr.  

 

Studenthus i Norge er viktige konsertscener. Driften av studenthus har gjerne handlet om konserter, booking, øl- og billettsalg. I Østsia sin levetid har konsertbransjen blitt snudd på hodet, og studenthusene har måttet endre seg som følge av det.  

 

Da Østsia åpnet dørene i 2003 ga band ut album som ble solgt som fysiske kassetter, CD eller LP. De møtte publikum på konsertscener som Østsia rundt i Norge. Enkelte band kunne gjøre 100 konserter på ett år i Norge, så viktig var det fysiske møtet med publikum. Det gikk andre veien også. Konsertscenene kunne være gode eller dårlige på booking av band, og ha et fast publikum som stolte på stedet – man kunne finne nye favoritter ved å se ukjente band på scener man likte.  

 

Østsia stengte dørene for godt i 2023, og selv om vi nå konsumerer mer musikk enn noen gang, så strømmer vi låter over internett tilpasset ting vi ellers liker og kjøper, og vi bryr oss ikke like mye om bandet, eller albumet, eller konsertscenen lenger. Artistene har sluttet å prioritere små konsertsteder langs vår langstrakte kyst, de lager heller innhold som treffer riktig publikum på riktig sosiale medier, og turnerer sommerfestivalene for å vise seg frem. 

 

Når BARE åpner dørene  vil det fortsatt være fantastiske muligheter for scenekunst i en av de tre salene i huset. Men til forskjell fra Vaskeriet og Østsia er ikke hovedformålet til dette studenthuset å være en konsertscene.  

 

BARE skal bli studentens møteplass, der skal studentene få utfolde seg slik de selv vil. Studenter har vært involvert i hele prosessen, i styringsgruppen og i alle arbeidsgrupper underveis i planleggingen av det nye studenthuset. De frivillige på Østsia har hatt representanter med i hele prosessen rundt BARE – sammen med Velferdstinget, Studentorganisasjonen i Agder, Samskipnaden og Universitetet.  

 

På BARE vil det bli servert studentvennlig mat og drikke. Lokalene er tilpasset slik at man kan sette seg og lese, spise eller treffe noen. Du skal kunne komme dit alene, men ikke føle deg ensom. Foreningen din kan bruke huset – fra det åpner til det stenger. På kvelden får du muligheten til å se konserter, debatter, og vi håper virkelig at Torsdagquizen blir med på flyttelasset fra Østsia. Kom, bli med!  

 

Studenter er unge voksne som skal finne ut av livet; lære å sette ord på meninger, bli forelska, finne venner, karrierevei og stilen sin. Unge voksne langt hjemmefra trenger mer enn noen gang et hyggelig sted de kan få trøst når det går dårlig og et morsomt sted å feire at ting går bra.  

 

Studenthuset BARE er større, bedre egnet og mer sentralt plassert enn alle sine forgjengere.  

 

Om 20 år håper jeg vi ser tilbake på åpningen av Studenthuset BARE som dagen da studentene fant sin rettmessige plass i universitetsbyen Kristiansand: Midt i kvadraturen, et steinkast fra torv, rådhus og lokalavis.  

 

Studenthuset Østsia er død, lenge leve studenthuset BARE!  

 

Forfatter

, , , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.