Jeg elsker alternative fakta! Som at den globale oppvarmingen ikke er menneskeskapt og bare et resultat av endret solaktivitet. Som at våre arrangementer og tilbud trekker est mennesker. Som at alle kan bli det de vil og komme så langt som de ønsker. Som at mennesker som går for seg selv ønsker å være alene og bli latt i fred. Som at det er typisk norsk å være god.

Det fine med alternative fakta er at de bekrefter det jeg liker å høre. De sier at tingenes tilstand er slik den skal være og at jeg kan slappe av og nyte livet.

Opprinnelige fakta – om vi kan kalle dem det – er ofte slitsomme. Det er utrolig mye negativitet i opprinnelige fakta, ikke minst i dem som handler om miljø og økobalanse. Jeg må droppe dieselbilen min og kjøre sykkel i stedet. Og så må jeg avbestille flyreisen til Thailand og heller ta toget til tante Reidun på Tynset. Det blir litt av en sommer!

I blant skriver avisene at folk melder seg ut og at det går nedover med kirken som jeg tilhører. Men det er selvfølgelig bare pressens ønske om å skape storm i et vannglass som ligger bak de nyhetene. Det er lett å henge seg opp i noen tilfeldige tall, men alle vennene mine er kjempefornøyde med den norske kirke – og det er folk som vet hva de snakker om!

Så er det visse undersøkelser som sier at barn av foreldre med lite utdanning og lav inntekt ofte kommer dårligere ut i livet sammenlignet med barn av rike og velutdannede. Hallo! Alle vet jo at i Norge kan folk ta den utdanningen de vil. Ingen trenger å være fattige hvis de gidder å jobbe! Vil du opp, så kommer du deg opp, men vi kan jo ikke tvinge folk heller!

Flere undersøkelser viser at det er mange som er ensomme, men undersøkelsene sier ikke noe om at de sannsynligvis syns det er ganske greit. Er du vant til å gå alene så er det ikke uten videre så enkelt å havne midt i et lystig lag med festglade mennesker. Det er all grunn til å anta at folk som går alene liker å holde avstand. Ingen grunn til å trenge seg på.

Ikke minst er det veldig mye misforstått selvkritikk blant oss nordmenn. Vi får dårlig samvittighet for både det ene og det andre uansett hvor i verden det skjer. Hva er det med oss? Snart på tide at vi slutter med det tullet. Hele verden vet hvor gode vi er. Bare se på langrennsjentene!

Kort sagt: Flere alternative fakta vil gjøre oss lykkeligere og mer harmoniske. Ville det være en ide om UiA startet opp et bachelorstudium om «Kommunikasjon med alternative fakta»? Ingen tvil om at det ville være et studium med en lovende fremtid.

Hans Jørgen Wennesland Studentprest

Foto: Eialin Kvamsø

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.