I år er det 25 år siden Studentradioen i Kristiansand ble etablert. Redaktør Jeremy Robertson gir oss et innblikk i radiohverdagen.
Han har i hvert fall radiostemmen i orden, Jeremy Robertson, redaktør for Studentradioen i Kristiansand (SIK). Med klar, tydelig røst forteller han hva Studentradioen betyr for ham:
– Det er viktig at det er for alle og at man skal ha det gøy når man hører på det. Det er ikke sånn at man må ha erfaring fra før av; alle som begynte nå i august hadde null erfaring. Det hadde jeg også da jeg begynte; null erfaring. Du lærer veldig fort teknikker for hvordan du skal snakke i mikken og om stemmebruk. Etter fire-fem show, så er du inne i det.
I år er det jubileumsår, og det skal markeres gjennomgående. 23. oktober 1989 gikk den første sendingen av det som den gangen ble kalt RadiOtra, fra Radio Ung (nå Radio Sør) sine lokaler. SIK som vi kjenner den i dag er et resultat av et navne- og to lokalbytte. Selve idéen oppsto av to studenter, Anna Nesje og Ketil Juul Olsen, etter en tur på byen tidligere på høsten, og i motsetning til de fleste idéer som oppstår på sene lørdagskvelder, kom denne forbi «hadde det ikke vært kult om …»-stadiet.
RadiOtra begynte med én sendetime i uken, mens SIK har nå et program som spenner seg fra mandag til torsdag, og musikk døgnet rundt ellers. Men ting går ikke alltid helt knirkefritt, og det er utfordringer knyttet til å drive en studentradio:
– Programmet på Studentradioen.no er liksom malen for hvordan det skal være i en perfekt uke, men på skolen vår, Mediehøyskolen, så har vi praksisperioder (fordi en del av oss går journalistikk), så da jobber vi hos Fædrelandsvennen eller hvor enn de tar oss inn. Da er vi ikke her, og da kan vi ikke lage program. Og så har vi noen utfordringer om at det skal nås ut til alle sammen, men det håper jeg at vi ordner til 25-årsjubileet; ny nettside og ny mediaplayer som alle kan få, til og med på telefonen.
Men han roser programmene, og utdyper:
– Vi på Studentradioen har jo mye tull, det skal vi være ærlige om, mye humor det går i. I «Helt SeRRiøst» finner Knut og Cal på masse sketsjer og egne karakterer. Det er veldig lett å tulle med han Cal. Han er jo svart, altså han er… utenlandsk, holdt jeg på å si, han er jo norsk da, men han ser ut som han er utenlandsk, så man tuller veldig mye med det også, og han har kjempehumor på det. Det er et kjempefint program som går på tirsdager. Tirsdag er liksom underholdningsdagen på Studentradioen. «Katta i Ballesekken» er litt samme som det Knut og Cal driver med; sketsjer og egne jingles og gjør mye moro, mye sprøtt.
Om showet hvor han selv opptrer:
– «Under forhuden» er programmet jeg er med i, hvor vi har en rekke forskjellige spalter som «gjett dialekten» og «question time». Vi har en side du kan sjekke på Facebook («Under forhuden m/ Jeremy, Henrik og Bendik»). Tror det nærmer seg 200 likes, og vi er kjempefornøyd med det. Det er vel egentlig tre sprø karer som studerer journalistikk.
«Født på nasj» er nok det programmet mest preget av travle studiekalendre:
– Ole og Didrik har litt program når de vil, for de har veldig harde studier. Vi starta med det i år at de i hvert fall skulle ha tre sendinger i måneden, men det har ikke helt fungert i forhold til tidsbehovet til folk. Det viktigste er jo studiene, ikke sant. De sier liksom «nå har vi tid, nå går vi og lager show». Men du kan høre på navnet «født på nasj», det er liksom hvor mye dritt man snakker på nasj, og så bare masse tulleting.
Det er omfattende rullering på programmer, ofte fordi folk blir ferdig med studiene, men også av andre grunner. «Krutt», «Filmsnakkis» og «Ok, greit!» er alle program som har gått ut:
– Vi må jo prøve og feile litt. Fungerer det ikke så fungerer det ikke.
Jeremy forteller videre om hvordan 25-årsjubileumet skal markeres:
– Ny nettside; den har vært klar lenge, men vi har venta strategisk for å ha den til 25-årsjubileumet. Vi har tenkt en del på hvordan vi skal markere det. Vi har blant annet vært inne på å ta en rekord, for eksempel, gjøre noe stort, sånn at hele Kristiansand vet at det er en studentradio som er verdt å høre på. Det er litt løsere regler enn for vanlig FM-bånd og de som får pressestøtte og sånn. Vi har tenkt litt på å kanskje kjøre en maratonsending med alle de forskjellige studentaktivitetene. Gjøre stunts under sendinger, for eksempel, prøve å inkludere byen mer i det.
Det er altså store planer på gang, både rundt jubileet og SIK generelt. Det er et genuint ønske om å hevde seg og bli større og bedre, og forholdene ligger til rette for å få dette til:
– Det har vært mye større enn det det er nå. Selv om vi har hatt en dritbra start med rekordmange medlemmer, vi var kanskje rundt 30 da vi starta i august, så folk har studier de må prioritere, så det er litt inn og ut, og det er jo også med tanke på at man er her maks tre, tar du master så kanskje fem år, men det er det veldig få som gjør. Folk går over til andre ting. Men jeg ser veldig, veldig lyst på framtiden. Vi har nå fått midler til å kjøpe nytt utstyr, bl. annet diktafon, så du kan gå og gjøre intervjuer og gjøre jobb her i SIA-bygget, og vi slipper å måtte dra til skolen vår og gjøre ting. Jeg ser for meg at det blir mye lettere med riktig utstyr.
Studentradioen i Kristiansand oppsummert:
– Det er veldig bra. Det er for alle og det er top-notch, sier Jeremy Robertson smilende.
Tekst og foto: Kristian Tyse Nygård – red@unikumnett.no