Universitetet i Agder har nylig ønsket hundrevis av nye og spente studenter velkommen til campus.
Blant disse er Aleyna Cifci (22) fra Oslo og Thea Felicia Aarvik (21) fra Vestlandet. De er folkehøgskolevenner som sammen har startet på bachelorprogrammet i Engelsk.
De gode venninnene forteller studentavisen om hvorfor de valgte UiA som studieplass.

– Jeg flyttet hit for å få nye muligheter. Jeg syns det har vært moro å flytte til en annen storby enn Oslo, også er jo Kristiansand en veldig fin by. Sist jeg var her var i femte klasse tror jeg, sier Oslojenta til Unikum.
For Thea var det litt annerledes.

– Dette var et brått tilbud for meg. Jeg skulle egentlig dra på en annen bachelor i Halden, men så oppdaget jeg at det fortsatt var ledig plasser på bachelor i Engelsk. Det å plutselig skulle flytte til en helt ny by syns jeg virket veldig skummelt, men det hjalp å vite at to av vennene mine kom inn her på UiA. Det gjorde at valget mitt ble enkelt når jeg så at det var ledig studieplass her, forteller Thea.
– Det har vært en overgangsfase
Sande Neeb (21) fra Halden er også fersk student. Hun ble, på sin side, kjent med venninnene først denne høsten under fadderuka. Hun har begynt sine bachelorstudier i visuell kunnskap og formidling og påpeker at det var keramikkstudioet på UiA som fikk henne til å søke seg til Sørlandet.

– Jeg gikk også på folkehøgskole før jeg kom hit, og der hadde jeg keramikk som valgfag. Det ble jeg fort veldig glad i. Da jeg så at UiA hadde keramikk så ble det et naturlig valg å komme hit, sier Neeb.
Den blide jenta fra Halden forklarer videre at det har vært overveldende men samtidig spennende å begynne på et universitet for første gang.
– Jeg vil si at studiestarten har vært mye bedre enn det jeg hadde forventet. Jeg var ganske redd i starten, men det gikk ganske bra. Alle jeg har møtt har vært veldig snille og imøtekommende, forteller hun.
Videre foreller de tre nye studentene at de er enige om at starten på studiene ved UiA har vært en overgangsfase.
– Det er så mye informasjon som blir kastet på deg, men det er selvfølgelig nyttig. Vi gleder oss til det vi har vi vente, sier de.
Fadderuka var høydepunktet
Fadderuka er en uke full av morsomme aktiviteter, fester og arrangementer som gir
nye studenter muligheten til å bli kjent med universitetsmiljøet og hverandre. I følge de ferske studentene var fadderuka studiestartets høydepunkt.
– Fadderuka syns jeg har vært utrolig moro, sier Aleyna.
Sande som studerer Visuell kunnskap og formidling er helt enig.
– Muligheten til å bli kjent med universitetsmiljøet og hverandre har absolutt vært et stort pluss, forteller hun smilende.
Tips og Triks
Universitetet i Agder tilbyr ulike ressurser og støttetjenester. Deltakelse i disse kan hjelpe deg med å møte nye mennesker, samtidig som du blir bedre kjent på campus og med studiene dine.
Her er en liste over studiestøttende tilbud til studenter:
Universitetsbiblioteket har leseplasser og relevante fagbøker til studiene dine.
I tillegg tilbyr biblioteket hjelp og veiledning om hvordan du kan finne fagstoff til
for eksempel en oppgave, hvordan du skal referere oppgavene dine og
hvordan du kan være kildekritisk. Alle fagområder på UiA har også sin egen
bibliotekar. I tillegg tilbys det ulike kurs som er relevante for studiehverdagen.
Matric:
MatRICSs visjon er at studenter skal erfare glede over å forbedre læringsopplevelser i matematikkundervisningen.
Skrivestua:
Skrivestua er UiAs drop-in tilbud til alle studenter som skriver akademiske tekster.
Studentsamskipnaden i Agder (SIA)
SIA er velferds- og kulturorganisasjonen for studentene på Sørlandet. SIA er til for å skape trygghet og trivsel i livet rundt studiene, slik at studentene skal ha et best mulig utgangspunkt for å gjøre det bra.
På Campus finnes det en rekke ulike mentorordninger:
FYSE er et prosjekt lansert av Fakultet for teknologi og realfag med formål om å bedre
nye studenters trivsels- og læringsmiljø.
GOD START er et prosjekt ved fakultet for humaniora og pedagogikk med hensikt om å
bedre førsteårsstudenters trivsels- og læringsmiljø.
PEER er en mentorordning for Fakultetet for samfunnsvitenskap og institutt for informasjonssystemer. Her er hensikten at studentene skal bli bedre kjent med hverandre og oppleve tilhørighet til studieprogrammet.