Noen musikkopplevelser huskes bedre enn andre, og en sjelden gang faller vår kulturredaktør Nora pladask for en artist. Hun anbefaler Sondre Justad, Norges nye kjæledegge og kvinnebedårer, som skal spille på studiestartfestivalen på begge UiA-campuser.

Sondre Justad er en norsk popartist og låtskriver fra Henningsvær i Lofoten. Det unge talentet gav ut sin første singel i 2014, «Nu har du mæ», som høstet veldig god kritikk i norske medier. Låta ble også B-listet på NRK P3 og A-listet på NRK P1. Etter en uforglemmelig opptreden hos Christine i P3 der han covret Sam Smiths «Stay with me», ble han nedringt av beundrende fans, og det ble nok et oppsving i karrieren hans. Det siste året har Justad sluppet en rekke singler, blant annet «Tilbake» og «Det e over», før han i oktober gav han ut det kritikerroste albumet «Riv i hjertet», som ble hyllet av norske fans. Dagbladet har omtalt Justad som «popens nye wonderboy», og han ble nominert til årets popsolist, årets album og årets nykommer under Spellemannprisen 2015.

Sondre Justad, nett

«Gjennombruddet ble rett og slett en ny start, og det er ingen tvil om at mye har forandret seg etter det. Det er helt utrolig fascinerende hvor mye kraft en låt faktisk kan ha!» fortalte Sondre Justad da vi intervjuet han i november. Sceneshowet under konsertene til Justad kan minne om Håkan Hellstrøm sin energiske, sprudlende og fengende stil – det blir ikke kjedelig et sekund. Musikken hans blir beskrevet som sårbar, eksistensialistisk, melankolsk og medrivende, og tekstene hans sitter langt inne i hjerterota. Dessuten klarer Justad å lage noe helt særegent sammenlignet med andre norske artister, særlig ved å synge på nordnorsk dialekt. Han legger ikke skjul på at sangene hans består av mye romanse- og kjærlighetstematikk – og -problematikk.

– For meg er personlighet i tekstene veldig viktig. Absolutt. Det hender ofte at jeg skriver tekster til sangene mine på iPhonen, fordi jeg brått kommer på en fin tekst. Budskapet er har mye å si. Det er det flere som har ringt meg og sagt at musikken min faktisk har hjulpet dem. Det er veldig fint at jeg kan formidle noe meningsfullt, og at jeg gjennom musikken kan gjøre noe godt for andre som kanskje har en vanskelig periode, fortalte Justad da vi intervjuet han.

Justad er for tiden på norgesturné, og han har besøkt et bredt spekter av plasser rundt omkring i det langstrakte land; alt fra den samiske Riddu Riđđu-festivalen i Nord-Troms, VG-lista Topp 20 i Oslo og Trondheim, og Skral i Grimstad.

Den 15. august kommer Sondre Justad til studiestartfestivalen i Kristiansand, og dagen etter inntar han Bluebox i Grimstad. Vi gleder oss!

 

Tekst: Nora Nusle Torvanger
Foto: Matias Smørvik

 

Les også:

Forfatter

,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.