«Jeg ble inspirert til å velge juss for å hjelpe vanskeligstilte minoriteter i samfunnet»
Maryam Bokdasji går siste året på masteren i rettsvitenskap på Universitetet i Bergen, der hun fullførte bachelor i rettsvitenskap på Universitet i Agder. Gjennom studietiden har Maryam blant annet jobbet i politiet, vært hjelpelærer ved UiA, hatt en rekke traineeships ulike steder i landet, samt fått studentforeningen ELSA representert i en FN-konferanse i Genève. I denne artikkelen blir vi bedre kjent med Maryam, hennes studiereise, og hennes tips og triks til studenter med samme interessefelt.
Hva inspirerte deg til å studere rettsvitenskap?
– Jeg ble inspirert til å studere juss på grunn av min mamma. Mamma kom til Norge som analfabet og hadde alltid fokus på at jeg skulle ta en ordentlig god utdanning. Juss ble da et naturlig valg. Jeg ble inspirert til å velge juss for å hjelpe vanskeligstilte minoriteter i samfunnet. Jeg tror drømmejobben hele tiden har vært å bli advokat. Det er det enda.
Har du gjort noe karriererettet utenfor studiet? Gjerne fortell om traineestillingene du har hatt, andre relevante stillinger, og spesielt reisen til Genève.
– Jeg har vært veldig heldig og fått mulighet til å være innom en rekke steder i løpet av studiene. Jeg har fått muligheten til å være hjelpelærer på UiA, politiet og hatt traineeships i advokatfirmaer både på Sørlandet og i Rogaland. Jeg har også fått muligheten til å engasjere meg på det internasjonale plan. I vår representerte jeg UiB i en studentkonferanse i Strasbourg , samt at jeg i sommer var i Genève for ELSA i en FN-konferanse. Sistnevnte deltakelse omhandlet CRPD – som er konvensjonen for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Norge er et av de landende som enda ikke har implementert denne i norsk rett. Veldig lærerikt å treffe flere av FN-komiteens medlemmer og lære mer om hvordan FN-sesjoner foregår. De opplevelsene og erfaringene jeg har gjort meg, har endret livet mitt på så mange måter og utfordret perspektivene mine også jussens områder. I tillegg, så sitter jeg igjen med mange gode vennskap på tvers av landegrenser.
Hva motiverte deg til dette?
– Jeg er opptatt av å dyrke samfunnsengasjement. Jeg mener at engasjement for samfunnet rundt oss, og for de internasjonale forholdene gjør oss til enda bedre jurister. Jeg har vært genuint interessert i å lære mer om hvordan ulike systemer fungerer, mer om advokatverden, hvordan det er å jobbe med menneskerettigheter og om formidlingsarbeid. Kunnskap og utdanning er veien ut av lidelser, krig, fattigdom med mer. Søken etter kunnskap er det som driver meg. Derfor har jeg aktivt oppsøkt steder for å lære mer, om samfunnsforholdene rundt meg her og nå, og om den store verden der ute.
Hvordan var veien for å få traineestillingene, samt observatørstatus på ELSA-turen?
– Traineestillinger er noe man aktivt må søke på, på eget initiativ. Det er flere advokatfirmaer som har en trainee-ordning. Du må sende inn søknad, CV og karakterutskrift. Deretter hvis du blir valgt ut videre, er det intervju for å bli bedre kjent. Dette vil jeg anbefale på det sterkeste å søke på! Når det gjelder observatørstatus, så var dette gjennom ELSA International. De har en egen søknadsprosess og velger ut ifra ELSA-tilknytning, motivasjon og interesse for feltet. Her er det ingen intervju, og de baserer seg kun på det man har sendt inn skriftlig.
Hva var arbeidsoppgavene dine?
Som trainee:
– Jeg hadde ansvar for å gjøre juridiske utredninger, rettskildesøk, skrive utkast til notater og ulike prosesskriv opp mot domstolene. Jeg var også med på klientmøter, og bidro inn i forarbeidet med rettsaker. Jeg var også med på ekskursjon i form av kurs/foredrag/møteplasser for ulike næringslivsaktører. Alt i alt en veldig variert arbeidshverdag!
Som ELSA-observatør:
– Jeg representerte ELSA utad, var til stede under konferansen, rapporterte tilbake til ELSA angående menneskerettighetssituasjonen i de respektive landene som hadde ansvar for å lede sesjoner, og om ulike problemstillinger på menneskerettighetsfeltet (CRPD) med mer. Jeg traff ambassaderåden for menneskerettighetsfeltet hos den norske delegasjonen til Genève, i tillegg til å snakke med flere ulike representanter for ulike menneskerettighetsorganisasjoner og medlemmer i FN-komiteen for CRPD.
Hvilke erfaringer har du fått? Hvilke egenskaper har du tilegnet deg?
– Jeg har blitt mange erfaringer og opplevelser rikere. Internasjonalt engasjement har gjort at jeg har fått en bredere internasjonal forståelse og vennskap på tvers av landegrenser. Som trainee har jeg fått muligheten til å få en mer praktisk tilnærming til jussen og få innblikk i hvordan en advokathverdag ser ut.
Har du anvendt det du lærte på studiet i stillingen?
-Jussen gir oss verktøy som gjør at vi i stor grad kan sette oss i forskjellige rettsområder uten å nødvendig ha så mye forkunnskaper om det fra før av. Den juridiske metoden jeg har lært, har jeg brukt i det jeg har gjort og gjør i dag.
Fire tips til en student på samme studieløp som ønsker å gå samme vei som deg. For eksempel,
- Vær på og nysgjerrig. Ta kontakt med ulike potensielle arbeidsgivere.
- Søk på traineeopphold!
- Engasjer deg i samfunnet – i form av frivillig arbeid eller politisk engasjement.
- Reis og opplev verden!