I dagens samfunn er ekstremisme og ekstremister noe vi flittig hører om i mediene. PST har uttalt at ekstremistiske islamister og høyreekstreme er de to gruppene som utgjør størst trussel mot norsk sikkerhet. Men hvordan opererer ekstremistene? Hvordan tenker de? Hvordan klarer de å rekruttere på slik en effektiv måte som de gjør? Dette er bare noen av de spørsmålene undercover-journalisten Julia Ebner tok for seg da hun satte i gang arbeidet med Going dark: the secret social lives of extremists.

Going dark: the secret social lives of extremists er en tankevekkende og urovekkende dokumentar om det hemmelige sosiale livet til ekstremister på de digitale plattformene vi har i dagens moderne samfunn. Fra nynazister, til islamister, til det amerikanske Q, til høyreekstremister; her har vi dem alle sammen. Ebner går til bemerkelsesverdige lengder for å dokumentere hvordan ekstremistene rekrutterer, sosialiserer, kommuniserer, bygger nettverk, mobiliserer, og til slutt gjennomfører angrep. Med et skremmende detaljnivå undersøker hun de mørkeste krokene på internett, og benytter seg av falske identiteter og en god dose sminke og parykk for å komme nært innpå noen av verdens mest kontroversielle ekstremister. Som overraskende nok også inkluderer en forhenværende, norsk nynazist. Fra WhatsApp til Telegram, fra YouTube til direktestrømming på Facebook, utforsker og avdekker Ebner arenaene som benyttes av ekstremister i den digitale tidsalderen til å rekruttere nye medlemmer, og til å holde kontakten. Men det stopper ikke bare der; under arbeidet med denne boken fikk Ebner selv erfare akkurat hvor mektig ekstremister faktisk kan være – noe som resulterte i oppsigelse etter en intens kampanje fra høyreekstremister med hets og trusler rettet mot en tenketank viss mål det var å sette en stopper for ekstremisme.

Going dark: the secret social lives of extremists er den perfekte håndboken for enhver person som ønsker å undersøke og forstå ekstremisme bedre. Med Ebners dyptgående gravejournalistikk, og med et godt utvalg av intervjuer, er dette en nærmest obligatorisk introduksjon til den moderne og digitale ekstremismen som omgir oss alle i dag. Den gir en innsikt innen hvordan ekstremister tenker, hvordan de sosialiserer seg med hverandre, og de ofte ekstreme grepene de tar seg imellom for å sikre egne rekker og ivareta en nærmest brorskap-lignende struktur.

Det er heller vanskelig å gi noe terningkast for en dokumentarbok, men min endelige dom for Going dark: the secret social lives of extremists er terningskast 5.

 


Oversiktsbilde er hentet fra: https://www.bloomsbury.com/uk/going-dark-9781526616791/

Forfatter

, , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.