Kilden setter opp nok et ikonisk Ibsen-stykke med en moderne vri. Denne gangen er det Hedda Gabler som står på programmet og pressevisningen vitner om nok en publikumsvinner. 

Manus og Regi:
 Ingrid Forthun
 Kari Anne Vadstensvik Bjerkestrand

Skuespillere:
 Rebekka Nystabakk
 Ulrik Waarli Grimstad
 Sarah MacDonald Berge
 Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen
 Jonathan Espolin-Johnson
 Kari Onstad
 Kristine Helland Abrahamsen
 Linnea Sunde Mortensen

 

Ibsen skrev stykket på 1890-tallet og har siden den gang vært ett av de mest kjente verkene hans både nasjonalt og internasjonalt.

For å forsøke å føre Ibsen inn i det nye århundre har Ingrid Forthun og Kari Anne Vadstensvik Bjerkestrand fornyet teksten, ved å øke tempoet og erstatte en utdatert måte å uttale seg på med et mer moderne språk. Men dette er gjort på en måte at man kan høre at det fortsatt er Ibsen som står bak.

Musikken for stykket er laget for denne forestilling av Hågen Rørmark og Norunn Standal.

Hedda Gabler handler om Hedda som blir spilt av Rebekka Nystabakk og Heddas mann Jørgen (Ulrik Waarli Grimstad) som nettopp har kommet hjem fra en lang bryllupsreise, men alt er ikke så godt som det ser ut som. Handlingen foregår innenfor deres nye flotte hus som de har bygget for mer enn de hadde råd til.

Alt i livet deres ser fint og flott ut, men dette er bare en fasade som kommer til å bryte sammen. Noe som speiles gjennom valget av scenografi. Her blir det brukt en enkel trebygning som ser moderne ut, men som er minimalt på innsiden. Dette fører til at publikum i større grad retter sin oppmerksomhet på karakterene og deres handlinger.

Det omtalte huset roteres 360 grader, slik at hele scenen blir tatt i bruk. Dette gjør at stykket muligens kan bli mer dynamisk og man går ikke lei av de samme kulissene.

Om du har hatt lyst å få med deg en av de største klassiske teaterstykkene, men som mange ikke er en stor fan av den eldre talemåten og oppsettet, kan denne oppsetningen være myntet på deg. Her får man et modernisert stykke som fortsatt holder i stil med det gamle.  

 

Tekst: Lars Heggebø Jørpeland
Foto: Kilden og Lars Heggebø Jørpeland

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.