Sult1 har urpremiere på kilden teater den 10. november og spilles helt frem til 9. Desember. Det er et stykke som er kraftig inspirert av Knut Hamsuns Sult i følge Jostein Kirkeby-Gardstad.

Simen Solli Schøien, Geir Zahl og Jostein Kirkeby-Gardstad har skapt et stykke om Sarah, en videregående elev som sliter med sitt eget sinn. Stykket tar for seg tre av dagene i hennes liv i en by som kan være hvilken som helst storby i Norge. I begynnelsen av stykket er hun ganske deprimert og begynner derfor å vlogge. Med et navlesyn hvor hun kun titter innover for å løse problemene sine dukker hun opp i flere situasjoner hun ikke helt vet hvordan hun skal håndtere.

Ina Maria Brekke som spiller Sarah forteller at Sarah er en sta jente som ikke er redd for å si ifra. Hun forteller videre at dette kan være både en negativ og positiv side. Det kan være veldig greit i noen situasjoner, men i andre kunne det beste vært å spørre om hjelp. Kirkeby-Gardstad mener vi alle går igjennom en universell reise inni oss og at flere av oss sliter med depresjoner. Noen vil nok prøve å dytte fra seg personer, men inn med likes og kommentarer. For Sarah er det en konstant sult etter feedback. Han kaller det en Skapelodd-lykke. En lykke som bare varer i noen sekunder og du må lete videre etter mer eller noe nytt.

Ina Marie Brekke i rollen som Sarah.

Dette er nok noe flere og flere av oss kan kjenne oss igjen i og ifølge både skuespillerne og skaperne vil stykke være aktuelt for alle. Om du er ung, om du prøver å forstå unge eller om du har vært ung en gang. Zahl forteller at det å være ung har nok ikke forandret seg så mye, men gjennom sosiale medier har hele tilværelsen blitt plassert under et forstørrelsesglass. Kirkeby-Gardstad legger til at det er en generasjon av foreldre som ikke setter gode nok grenser og forteller at barna deres kan bli hva som helst. Og at det er dessverre ikke slik i alle situasjoner og vi trenger alle grenser. Sarah er ei jente som ikke har fått noe særlig med grenser og hun bruker mye tid på å pushe de grensene som er der for å se hvor langt hun kan gå.

Zahl, Kirkeby-Gardstad og Solli Schøien har jobbet med stykke i noen år og forteller de har hatt sine kamper om hva som skal med og ikke, men poengterer at det alltid har vært produktive diskusjoner. Kirkeby- Gardstad forteller at de er alle tre særdeles sterke mennesker og har gått hverandre litt i sømmene, men det er å forvente når man skaper noe nytt. Solli Schøien forteller at de ville skape noe i Hamsun sin ånd. De ville skrike i gangene og bryte med de satte sjangerne. Han forteller de har prøvd seg frem lenge og har endt opp med noe som ikke nødvendigvis passer inn i en bestemt sjanger, men som har en plass. Zahl legger til at det er både likt og annerledes som å være i et rockband. De har alle hatt styrker og komme med og tatt sjefsrollen litt når det spesielle trekket har vært i behov.

Unikum fikk se en scene av stykket og musikken er gåsehud reisende. Med en blanding av rock og pop fikk de frem en hel del følelser kun på de få minuttene. Og Zahl mener at om du liker musikk eller teater burde du se stykket.

Urpremiere: 10. November på kildenteater og konserthus.

Tekst og foto: Mia Amlie Wright

 

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.