Et heidundranes brak gjennom Ibsens 28 teaterstykker

Av: Knut Nærum
Regi og visuelt konsept: Audny Chris Holsen
Med: Lars Emil Nielsen, Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen og Steffen Mulder.
Hvor: Kilden Teater og Konserthus, Intimscenen
Spilles: 04. oktober - 20. desember 2019

Et humoristisk stykke blandet med sjanger-eksperimentering og gameshow der publikum skal være med å avgjøre skuespillernes uenighet: bør Ibsen spilles i 2019?

Dette stykket av Knut Nærum har blitt kalt “Ibsen på speed”. Et mer passende kallenavn kan det neppe få. Det var hopp fra sjanger til sjanger, mens de følger Ibsens verker kronologisk. Noen dundrer de gjennom, mens andre bruker de mer tid på. Både gjennom moderne dans i flagrende blå sjal, Sabeltann og tysk porno for å nevne noen. Og jeg tror ikke de kunne presset inn en eneste samtidsreferanse til. De var innom kunstsilodebatten, Game of Thrones, Insta-kultur, religionens rolle i Kristiansand, diverse småstikk til hverandre og stikk til Kildens nye Teatersjef og skuespillere. Dette stykket kunne ikke blitt satt opp for et halvt år siden, eller om et halvt år. Da ville referansene enten ikke eksistert, eller vært for gamle. Noe som gjør denne opplevelsen ekstra spesiell. Det er unikt at den blir satt opp akkurat nå, akkurat her, med akkurat disse skuespillerne. 

Selv om det av og til kan være en fordel å kjenne til stykkene, har det nok ikke mye å si for helheten. Stykkene engasjerer på ulike måter. De klarer til og med å presentere en filmtrailer som skal passe for  ungdom. Og den var spennende! De har virkelig klart å få inn alt av sjangre og utenkelige muligheter inn i dette stykke. Kreativiteten er virkelig imponerende.

Jeg skjønner at de ønsker å presse mye hurramegrundt-teater inni et stykke, men det ble av og til litt for mye av det gode. Selv om det var variert ved at det var mye forskjellig, var ofte tempoet likt. Tempoet var høyt, med showete elementer i en scenografi som ble mer og mer kaotisk. Da var det deilig at en scene ble spilt i mørket for eksempel. Det var noe nytt og spennende og vi fikk en liten pustepause fra det hektiske. 

Men misforstå meg rett: dette er et stykke jeg anbefaler varmt. Det er vanvittig morsomt og jeg lo godt gjennom hele stykket. Flere ganger brøt publikum ut i applaus. Ikke minst er det ekstremt tilfredsstillende å se en profesjonell skuespiller-trio fjase og sende stikk i alle retninger. En høydare må nok være Terje Vigen. Noe så latterlig herlig som å se Lars Emil Nielsen i en trebåt som roter seg inn i en skog skal man lete lenge etter. 

Tekst: Marthe Wilhelmsen

Forfatter

, , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.