Projektor som viser film

Et nytt år, og nye muligheter står foran oss i 2021. Og hva er vel ikke bedre tidsfordriv i disse kalde tider, enn å tilbringe kveldene hjemme under et varmt og godt teppe, med varm drikke, og en god film? Her er ti romantiske filmer man bør se i 2021. Filmene er listet opp i tilfeldig rekkefølge  

 

Titanic (1997) 

Tidenes, trolig mest berømte skipsforlis kommer til live i denne berømte James Cameron-filmen fra 1997. Med sin begynnelse (etter en introduksjonsscenesom utspiller seg i moderne tid hvor de leter etter vraket til Titanic) satt til Titanics avreise fra Southampton i det østlige England, følger filmen skipet og dets passasjerer frem til skipets skjebnesvangre forlis i det nordlige Atlanterhavet, hvor over 1.500 personer omkom. Filmen følger den unge Rose DeWitt Bukater, fanget i et ekteskap som kan ses på som tvangsekteskap i alt utenom papiret det blir ført ned på. Om bord i Titanic møter Rose den unge Jack Dawson, og filmen følger deres ferd på Titanic frem til skipet treffer isfjellet og synker. De to må håndtere det ulykksalige og umulige klasseskillet som skiller dem fra hverandre, en arrogant og hevngjerrig mann som Rose er forlovet til og en kald og usympatisk mor som bare ønsker å gifte sin datter inn i rikdom som skal sikre hennes egen fremtid.  

 

The Notebook (2004) 

Alternativt kjent under det kortere tilnavnet The Note, følger denne filmen fra 2004 to sykehjemsbeboere idet en eldre mann, Duke, leser en romantisk fortelling fra sin dagbok. Fortellingen følger han og hans kone gjennom deres lange liv og deres kamp for å kunne oppfylle sitt ønske om å gifte seg. De må hanskes med en mor som nekter å anerkjenne hennes datters kjærlighetsforhold på grunn av at de er fra forskjellige sosiale klasser.  

The Notebook tar seerne med seg på en reise gjennom livet, en reise som vil minne oss alle på den sterke kraften kjærligheten har. Men vær forberedt; avslutningen i filmen kan få selv den tøffeste filmentusiasten til å felle en tåre.   

 

Slumdog Millionaire (2008) 

Hvorvidt denne filmen kvalifiserer som en romantisk film er åpent for debatt, men den følger en manns ulykksalige jakt på den sanne kjærlighet, så den er vel romantisk på den måten? 

Slumdog Millionaire følger Jamal Malik i det han blir arrestert av politiet, mistenkt for å jukse i den indiske versjonen av «Vil du bli millionær». For å bevise sin uskyld forteller Jamal hele sin livshistorie – om hans oppvekst i slummen i India, om hvordan hans mor omkom i Bombayopprørene, hvor han ble kjent med en ung pike, Latika – og om hans vanskelige oppvekst preget av tigging og kriminalitet, og hvor han også måtte se Latika, som han etter hvert ble forelsket i, forsvinne ut i det grå i ett kriminelt tiggenettverk som trener barn til å bli gatetiggere. Jamal glemmer aldri Latika, og tilbringer hele sin oppvekst på å lete etter henne. Tilbake i nåtid avsløres det at Jamal meldte seg på «Vil du bli millionær» i et siste desperat forsøk på å finne Latika, vel vitende om at hun ser på programmet med jevne mellomrom. Men vil han finne Latika, eller viser det seg bare å være nok et blindspor? 

 

Grease (1978) 

En av de store klassikerne på filmfronten, og en som skiller seg fra andre romantiske filmer ved at den er en musikal, som betyr at store deler av handlingen blir formidlet gjennom sang og dans. Danny og Sandy er et ungt par som ble forelsket i hverandre sommeren i 1958, en typisk sommerforelskelse. Sandy kommer opprinnelig fra Australia, og forholdet dem imellom ser søkt ut, men Danny er fast bestemt på at dette bare er begynnelsen på noe stort. Sandys foreldre bestemmer seg derimot for å ikke reise tilbake til Australia, og Sandy begynner derfor på Rydell High School. De blir begge to like overrasket når de oppdager at de går på samme skole. Nå er alt duket for en gjenforening mellom to forelskede sjeler uten sidestykke – men Dannys tendens til å oppføre seg som en typisk leder av en skolegjeng setter kjepper i hjulene. Vil de to finne sammen til tross for sine motsetninger? 

 

The story of a three-day pass (1968) 

Denne filmen følger en svarthudet soldat i den amerikanske hæren som er utstasjonert i Frankrike. Når han får tildelt tre dagers fri fra sine militære plikter, møter han Miriam, en ung butikkassistent. De to blir forelsket i hverandre, og tilbringer en helg med hverandre. Men den sterke rasismen rundt dem kan sette det gryende forholdet deres i fare. Vil de finne sammen, vil de klare å holde ut til tross for samfunnets motstillinger mot forholdet deres? 

 

Skjønnheten og udyret (1991 og 2017) 

For de som har barn som ønsker å bli med og se på film. Historien om en ung prins, forbannet og fordømt til å leve et evig liv som et forferdelig monster om han ikke kan finne en sann kjærlighet innen det siste kronbladet av en fortryllet rose faller, er en god gammel Disney-klassiker som er en sikker slager for de fleste av oss. Denne filmen kan du også se i to formater, da den ble nyskapt i 2017 og spilt inn i live action. Så om du har ønsket å se skuespillerinnen som spiller Hermine Grang i de berømte Harry Potter-bøkene i en mer romantisk stil, her har du sjansen ved å se nyskapningen fra 2017.  

 

Love Actually (2003) 

For mange en viktig hjørnestein av julefeiringen. Denne filmen er satt sammen av ikke mindre enn ni forskjellige par, som hver og en forteller sin historie – som er løst knyttet til hverandre. Fra Juliet og Peter som oppdager at bryllupsvideoen deres er ødelagt, til John og Judy som spiller stand-ins til soveromsscenene i en film, og som etter hvert utvikler et forhold. Med så mange parer dette en film som nesten garantert vil passe for enhver smak, på en eller annen måte.  

 

Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000) 

Det finnes mange actionfilmer der ute som har romantikk blandet inn i seg, men romantiske filmer med action blandet inn er derimot uvanlig. Denne filmen er en av dem. De som er fan av filmer med kinesisk tema, vil muligens være interessert i denne. Filmen foregår en gang på 1700-tallet, og handler om Li Mu Bai, og Yu Shu Lien, som lenge har hatt følelser for hverandre, men som av troskapsbånd til andre ikke har handlet på følelsene sine. En dag møter de på en ung tyv, som nekter å følge de urgamle reglene, noe som utløser en serie med heftige kampsekvenser, som virkelig får fart på sakene. Men vil de to finne sammen med hverandre, og bryte de de gamle reglene som skiller dem? 

 

Deadpool (2016) 

Nok en actionfilm, men denne grenser mot å være mer en romantisk film enn en actionfilm, til tross for heftige kampsekvenser, surrealistisk grov og frekk humor og en karakter som snakker direkte til publikumDeadpool forteller historien om en leiemorder, viss bakgrunnshistorie er at han en gang i tiden ble forelsket i en dame, men da han fant ut at han var kreftsyk og ville dø snart orket han ikke å utsette sitt livs kjærlighet for den største smerten man kan oppleve i livet. Så han stakk av, men ble snappet opp av en hemmelig statlig organisasjon (det er jo en superheltfilm, hva hadde du ventet?), som torturerte ham nesten til døde i håp om at det skulle helbrede ham, men det eneste de egentlig oppnådde var å vansire kroppen hans til det ugjenkjennelige og gi ham tilnærmet udødelighet. Deadpools største ønske er å bli gjenforenmed sin livs kjærlighet, men veien dit er full av kampscener, skrudd humor, og en uventet gjesteopptreden fra X-menOg snakk med publikum, det må en vite.  

Denne filmen er dog ikke for alle, da humoren i den er av et kaliber som du enten elsker eller hater. 

 

Mannen som elsket Yngve (2008) 

Den eneste filmen på denne listen som er norskprodusert, og dette er den filmen som kanskje er aller mest vågal. Filmen er satt til Kongsgård Videregående Skole i Stavanger i 1989, og følger Jarle Klepp, en typisk norsk ungdom. Han har kjæreste og kule venner, som sammen har store musikalske ambisjoner. Men en dag forandres alt; en ny gutt begynner på skolen, YngveJarle går fullstendig i staver for den nye gutten. «Mannen som elsket Yngve» er en tankevekkende film om når romantiske følelser går på tvers av de forventede rammene i samfunnet (det er viktig å huske at filmen foregår i 1989; aksepten for homofili var ikke så stor som den er i dag, noe som også går igjen i handlingen i filmen), og følger en ung manns turbulente hverdag i det nye følelser vekkes til live. Det følger ham fra å ha en stor og fast vennegjeng, til å til slutt stå mer eller mindre alene. Har du intet annet å ta deg til, er dette absolutt en film som er severdig.  

Da må dere ha mange gode filmkvelder – og husk popcorn.  

Kvinne ligger på sofaen med en fjernkontroll i hånden og spiser popcorn fra en bolle med den andre hånden
Foto: Canva

Forfatter

, , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.