Sjansen for at du har passert øko-restauranten Til Stede på din ferd gjennom Markens uten å vite det er ganske stor.

MAT OG MER: Hos Tilstede Mat & Mer får du mer friske retter. (Foto: tilstedematogmer.blogspot.com)

Foruten et trivelig, men relativt beskjedent tavleskilt ute i gata er det lite som avslører at det i andre etasje i Det Hvite Hus ligger store lokaler som i tillegg til å agere som restaurant rommer mangfoldige arrangementer og aktiviteter. Visste du for eksempel at det annenhver fredag arrangeres jam session på taket av nettopp disse lokalene?

Etter en tur ut i det kristiansandske høstregnet er det godt å komme inn til Til Stedes rolige atmosfære og behagelige loungemusikk. Oppe i andre etasje treffer jeg Sarah og Jenni, som sitter med hver sin kaffekopp ved et av bordene. Tonen er hyggelig og praten går lett. De er slettes ikke vanskelige å få i gang når jeg ber dem fortelle om prosjektet Jamming på taket.

Populær jamkveld

Det var opprinnelig Jenni som hadde ideen og dro i gang disse kveldene, og arrangerte det hele, men det tok ikke lang tid før Sarah ble engasjert i prosjektet.

-Jeg syntes det var et veldig bra tiltak, så jeg tok kontakt med Jenni for å høre om jeg kunne få bli med og bidra, og svaret jeg fikk var «Ja, så klart!». Sarah er selv musiker på frilansbasis, og har en del nyttig erfaring og kontakter innenfor miljøet.

Foreløpig har det blitt avholdt tre slike jamkvelder, og det skal avholdes seks til før jul. Allerede første gangen var det godt over hundre besøkende og antallet gjester er stadig økende.

-En gang opplevde vi så stor pågang og så mye folk at kjøkkenet gikk tomt for øl, forteller Sarah.

Høstværet har gjort at de nå har måttet flytte arrangementene ned i selve restauranten, men det hindrer ikke folk i å møte opp, og det kommer folk fra mange forskjellige musikkmiljøer.

-Til nå har det vært jam sessions innenfor sjangrene jazz, soul og akustisk pop. Fremover blir det musikk fra blant andre Silje Kåfjord, Hilde og Jonatan i Capriccios Alibi, og Rebekka B utover høsten, opplyser Sarah.

De to arrangørene påpeker at rocken foreløpig ikke er så godt representert på jamkveldene, men de presiserer at de er veldig åpne for både dét og andre stilarter på fredagskveldene sine.

-Vi ønsker at Til Stede skal være en arena der byens musikere og musikkelskere kan samles og bygge nettverk. Samtidig et sted der musikerne kan utfordre seg selv og hverandre, utforske nye sjangre, tenke og skape nytt, forklarer Sarah.

-Ja, vi vil at kveldene skal være for alle musikere, ikke bare for de etablerte og dem med tilknytning til konservatoriet på UiA, det er absolutt plass til hobbymusikere også, supplerer Jenni. – Nå skal vi ta i bruk kjellerlokalene også, og tenker å sikte oss inn på sjangre som dubstep og house, og vil gjestes av dyktige DJ’er fra både nærmiljøet og utenbys fra.

TRAVELT: Kjøkkenpersonalet jobber alt de kan med å tilberede maten. (http://www.tilstedematogmer.blogspot.com)

Langtidsplaner

På spørsmål om hvilke langsiktige planer de har for arrangementene sine, svarer de at de ønsker å være et sted der alle kristiansandere kan trives og at de derfor er lydhøre for befolkningens ønsker og interesser:

-Hvis det kommer en dag da ingen kristiansandere er interessert i musikk lenger, men at skating er det nye store, ja, da får vi vel bygge en skaterampe eller noe!

Jenni, som foruten å være igangsetteren bak jamkveldene, er daglig leder hos Til Stede og en ildsjel som trives med å jobbe prosjektbasert, og har mange baller i luften.

-Skal man ordne noe, må man gjøre det selv. Jeg er en person som elsker å sette i gang prosjekter og få ting til å skje. Samtidig jobber jeg veldig idealistisk, jeg må kunne stille meg hundre prosent bak prosjektene mine, også etisk og moralsk.

Denne tankegangen er gjennomgående også i selve konseptet bak Til Stede. Bedriften har en utpreget miljøprofil, med fokus på økologiske, gode råvarer og lokale produsenter.

-Her tenker vi bærekraftig, og vi tenker Fairtrade og rå mat, og vi tenker kortreist mat.  I disse dager gjør vi oss klare til å gå i gang med å produsere selv. All maten vår er glutenfri og sukkerfri, og vi er opptatte av at vi skal ha for eksempel egg- og melkefrie alternativer.

Med seg på laget har Jenni foreløpig ni ansatte, men har planer om å utvide.

-På Til Stede lager vi så ren mat som mulig, uten tilsetningsstoffer. Vi vil inspirere folk og vise at det går an å lage skikkelig mat, uten at det nødvendigvis trenger å koste en formue. Kokkene mine er veldig dyktige, og noen av dem har lang erfaring fra store hoteller og restauranter, både i Norge og i utlandet.

Jeg opplever at de er fornøyde med profilen vår med å lage mat fra bunnen av, de vil jo bort fra storkjøkken og halvfabrikata, og jeg utfordrer dem til å finne nye måter å tenke på når det gjelder matlaging. Vi holder også kurs i å lage raw-food, fisk- og sjømat og vegetarmat, forteller Jenni, som i disse dager er aktuell med kokeboken RAW, som hun har skrevet sammen med Josefine Andrén og Anne-Lise Marø Høiback.

INNBYDENDE: Til Stede er opptatt av rene , friske råvarer. (Foto: tilstedematogmer.blogspot.com)

Frir til studentene

Foruten å ha fokus på lokale matvarer og musikere, vil Jenni bruke kunstnere med tilknytning til nærmiljøet til utsmykning av lokalene.

-Jeg ser for meg at vi kunne bruke kunstfagstudentene til å dekorere veggene med bilder og collager som handler om det å være tilstede der man er og i det man gjør. Vi har ventet med å henge ting på veggene i håp om at vi kan finne noen studenter som har lyst til å hjelpe oss med det. I tillegg har vi tenkt på at det hadde vært kjempegøy om vi kunne komme i kontakt med studenter som er gode på film og multimedia, som kan bli med på jamkveldene og lage filmer og musikkvideoer av bandene som spiller der.

Restauranten Til Stede har bare vært i drift siden mars i år, men kan allerede skilte med en rekke vellykkede arrangementer, og med ildsjeler av et slikt kaliber gleder vi oss til å følge med på hva de finner på for studenter og byens befolkning for øvrig. Utover høsten loves god stemning og jamkvelder, yogakurs, og etter hvert også klesbyttekvelder.

Denne artikkelen stod først på trykk i Unikums oktoberutgave.

Tekst: Cecilie Takle

Foto: tilstedematogmer.blogspot.com

Forfatter

, , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.