Om du har flyttet hjemmefra for første gang eller er på bachelor nummer tre kan studietiden fortsatt være full av utfordringer. Her noen ting jeg har lært i løpet av fem år på UiA. Jeg er på ingen måte en ekspert på livet, men jeg har bommet på nok ting til å lære litt ihvertfall. 

 

1. Biblioteket og andre ressurser 

Det finnes mange ressurser tilgjengelig for studenter her i Kristiansand som en fort glemmer i den store infodumpen ved studiestart. Om du trenger noe faglig eller personlig kan det godt hende det finnes gratis hjelp. Trenger du en spesiell bok som du ikke finner? Spør din fagbibliotekar (du finner mailen deres på biblioteksiden) om å bestille. De sier som oftest ja. Har du en ide til en bedrift? Få hjelp på UiA Nyskaping. Har du juridiske problemer med en vanskelig utleier? Spør Studentjuristen. Trenger du hjelp til noe medisinsk, psykologisk, eller bare noen å snakke med? Besøk SiA Helse. PC trøbbel? UiA Hjelp (1.etasje biblioteket). Problemer med det faglige eller sosialet miljøet ditt? Spør STA eller linjeforeningen din. Vet du ikke hvem å gå til med eventuelle andre problem? Si ifra systemet kan sikkert peke deg i riktig retning. Om det er et problem eller bare hjelp til å sette en ide ut i luften er det et hav av ressurser rundt deg. 

 

2. Sparetips

Leiemarkedet i Kristiansand er ikke fullt så dyrt som i de store studentbyene, men de fleste av oss trenger nok fortsatt å spare litt på det lille vi får av studiestøtte. Her er noen små tips. 

  • Det finnes studentrabatt for mye mer enn det man skulle tro. 
  • Kantinemat kan bli dyrt i lengden, og det er lett å overse prisen om du er sulten. Bruk tid på å lage matpakker, du sparer mye her.  
  • Om du først må kjøpe kantinemat så er det lurt å se etter tilbud. Om kommer tidlig på dagen selger de ofte gårsdagens mat til halv pris. Om du kjøper suppe eller kaffe så kan du bruke rabattkortene de har. 
  • Førsteårsstudenter som melder flytting til Kristiansand/Grimstad kan få gratis busskort fra kommunen. 
  • De elektriske sparkesyklene som er strødd rundt byen kan være praktiske når du er sen til forelesning, men kan bli dyrt i lengden. Bruk med måte (og ikke i fylla!) 
  • Om du er en partykonge/dronning så er det nyttig å lage nattmat til deg selv før du går ut på byen, så du vet du har noe godt å komme hjem til istedenfor å søle en halv kebab utover markens. 
  • Hjemmefester er billigere enn byen ;) 

 

3. Engasjer deg! 

“All work and no play makes Jack en deprimert student” For det første er studietiden gøyere når du har en aktivitet å gå til og det å engasjere seg i en eller flere av studentorganisasjonene er også en fantastisk måte å få nye venner på, ikke minst møte folk som studerer noe annet enn det du gjør. Om du engasjer deg i noe karriererelevant kan det også være en god måte å bygge erfaring som kommer godt med på CVen. Så om du liker sport, drama, musikk, brettspill, politikk, journalistikk eller noe helt annet så finnes det sannsynligvis en plass for deg blant de mangfoldige studentorganisasjonene og linjeforeningene. 

 

4. Ta vare på deg selv. 

Uten mat og drikke duger helten ikke. Det samme gjelder søvn, mosjon, hvile og sosialisering. Tid på lesesalen er viktig, men om du ikke tar vare på deg selv så hjelper ikke ekstra lesing noe særlig. Husk å drikke vann av og til, ikke bare spis frossenpizza, sov rundt åtte timer, heng med venner (uten alkohol), og gå ut i sollyset av og til. Og føler du at du ikke er helt 100% er det lov å ta en time med SiA Helse eller fastlegen for å finne ut av det. En utsatt eksamen nå kan bety at du slipper å stryke på to neste semester. 

 

5. Studietips 

Artikler og oppgaver tar veldig ofte lengre tid enn planlagt så start så tidlig som mulig så du får oversikt. Skippertak kan ofte funke, men om du bygger en sånn vane på mindre oppgaver så kommer du til å slite med lengre oppgaver som bacheloren eller masteren. Det er gjerne vanskeligere å starte på noe enn det er å fortsette så det skader ikke å gjøre flere ting parallelt. Det samme gjelder store/tunge pensum. 

 

Gruppearbeid kan være utfordrende om de i gruppen ikke kommuniserer godt. Ser du tegn til potensielle problemer er det viktig å ta tak i de så tidlig som mulig. Pass fortsatt på å være åpen til at noen jobber muligens annerledes enn deg. En kan lære mye av å jobbe med noe sammen. 

 

Sett mobilen på flymodus når du må konsentrere deg. Det å skrive ting på biblioteket eller en lesesal hjelper også mot fristelsen til å scrolle gjennom sosiale medier. Ta heller gode pauser i mellom slagene. 

 

Kjenn dine egne styrker/svakheter. Om du vet du jobber best i lange strekk så sett av tid til arbeid på dager uten forelesninger, om du jobber bedre i små strekk så sett av flere strekk i uken. Om du er morgenfugl, utnytt tiden på morningen godt, om du er natteravn bruk kveldstiden godt. Om du vet du blir nervøs på muntlige presentasjoner, øv foran en venn. Lær deg selv å kjenne og spill på lag med dine styrker.  

 

Bli nysgjerrig. Om du klarer å finne sider ved det du må lese/skrive som gjør deg oppriktig interessert vil arbeidet gå mye lettere. 

Book grupperom/labtid/øvingsrom/studio osv. i god tid. 

Det kan være ganske fint å gjøre skolearbeid på Østsia på dagtid. 

 

6. Jobb 

Mange må jobbe ved siden av studiene for å få økonomien til å gå rundt. Sjefer kan være vanskelige, og det å si nei til ekstravakter er ikke alltid lett. Når det er sagt så er det viktig å passe på at jobben ikke går utover studeringen for mye. Du er jo sannsynligvis student for å få et yrke du er interessert i, og det er kjipt om en jobb du ikke liker blir ditt permanente yrke da du ikke bestod. Det kan selvfølgelig være vanskelig om du ikke har andre alternativer, men husk at du prøver å bygge en base resten av livet ditt skal stå på. Mye jobb og skole samtidig er og en oppskrift på å bli utbrent, det er heller ikke gøy.  

 

Et alternativ til å jobbe ved siden av studiet er å finne gode sommerjobber (husk å søke tidlig) og spare pengene for neste skoleår istedenfor å ta en sydentur. Det blir ikke den mest instagramvennlige sommeren din, men det gjør hverdagen lettere. 

 

Et annet er å lete etter faglig relevante jobber som kanskje til og med hjelper på studieprestasjonen. Deltidsstudier er heller ikke noe å skamme seg over. 

 

7. Kos deg! 

Livet er kort og studietiden er kortere, ikke glem å nyte tiden du har. 

Forfatter

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.