Ovnsbaka laks med pesto
I følge Helsedirektoratet sine anbefalingar bør ein ete fisk til middag to til tre gonger i veka, der halvparten av fisken bør vere fet-fisk som laks, ørret eller makrell. Med utgangspunkt i anbefalingane passer denne oppskrifta perfekt inn, som både sunn, rask, enkel og billig! Middagen er ferdig på ca. 30 minutt.
Ingrediensar:
Laksefilet (ein filet per porsjon)
Pesto
Grønsaker som brokkoli, gulrøter eller andre du likar.
1-2 ss olje
Salt og pepper
Slik gjer du:
- Legg laksefileten på ein bakepapirdekt steikeplate eller eldfast form.
- Smør eit godt lag med pesto på laksen.
- Kutt grønsaker i biter og legg saman med laksen.
- Hell over litt olje over grønsakane og krydre med salt og pepper
- Steik laksen og grønsakane på 200 grader i 15-20 minutt.
Tips: kjøp fryst fisk, den er billigare og ein får ofte meir fisk for pengane. Ein treng ikkje tine laksen før ein steiker den i denne oppskrifta, berre steik den i 5 min ekstra og følg med i ovnen.
Smuldrepai med skogsbær
Seinsommaren er tida for å ta med seg bøtter og spann ut i skogen, og sanke gratis godsaker i form av bær! På denne måten får du også ein super oversikt over fine turområder nær deg eller UiA.
Tips til plukkeområder/turområder:
- Baneheia er det næraste turområdet til Kristiansand sentrum, berre nokon få minutts gange nord-vest for bykjernen.
- Jegersberg ligg rett ved UiA campus Kristiansand, med inngang til turområdet ved f.eks Hokus Pokus barnehage.
Ingrediensar:
400g blåbær (plukka sjølv/kjøpt fryst i butikken)
3 ss sukker
1 dl havregryn
1 dl hvetemel
60g kaldt smør
Slik gjer du:
- Bland havregryn, hvetemel, kaldt smør og 2 ss sukker i ein bolle. Bruk gjerne hendene til å blande deigen til ein laus, grynete masse.
- Legg blåbæra i ein eldfast form og bland inn 1 ss sukker.
- Strø deigen over blåbæra.
- Steik paien på 200 grader i ca 25 minutt, til deigen blir litt gylden.
Server gjerne med is eller vaniljekesam. Ein kan også bruke andre bær enn blåbær, bruk det du finn i skog og mark!
Tekst: Ingrid Krossbakken