24 ansatte ved UiA har blitt seksuelt trakassert av en kollega. To har i tillegg blitt voldtatt. Dette kom frem i en undersøkelse som skulle kartlegge mobbing og trakassering av ansatte på UiA.

Universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen sier hun er skuffet over tallene, og at det burde være en selvfølge at man følger norsk lov.

– Jeg synes vi kan forvente av voksne mennesker at man viser normal folkeskikk. Det skal være et godt arbeids- og studiemiljø, og det må vi alle sammen ta ansvar for, sier Smith-Tønnessen.

FÅ SOM MELDER FRA

Undersøkelsen viser at 75 prosent kjenner til UiAs varslingssystemer, men at bare fem prosent har meldt fra om kritikkverdige forhold.

Claudia Klostergaard fra Senter for Likestilling tror det krever mye energi å si i fra, fordi man må gå gjennom hele prosessen på ny:

– Man kan bli utsatt for håning og ryktespredning, dessverre

HVORDAN FOREBYGGE SEKSUELL TRAKASSERING?

Klostergaard sier mer åpenhet og diskusjon er nødvendig for å forebygge seksuell trakassering.

– Vi trenger en felles forståelse for hva som er uønsket seksuell oppmerksomhet.

og legger til:

– Noen er bare klønete flørtere mens andre bruker seksuell trakassering som en hersketeknikk. Uansett er det ikke greit når noen føler seg krenket.

Klostergaard mener tilfeller av seksuell trakassering får store konsekvenser for universitetet.

– Det hemmer god utvikling i en organisasjon, fordi det skaper mistillit. Når folk blir utsatt for traumatiske hendelser mister de fokus fra det de skal gjøre, og det er jo et kjempetap for universitetet.

ANSATT BLOTTET SEG FOR STUDENT

I oktober i fjor blottet en ansatt ved UiA seg for en student på et utested. Personen mistet personalansvar, men kort tid etter ble han flyttet til en vitenskapelig stilling som ikluderer kontakt med studenter. Klostergaard reagerer:

– Jeg synes ikke det er greit, og i alle fall ikke så kort tid etterpå. Du kan ikke sparke noen uten videre, men når det er så grovt som det var skal det være en ganske sterk konsekvens.

Hun mener det skaper er utrygt miljø når man har en foreleser som har begått slike handlinger mot studenter:

– Når du gjør noe sånt må du må ta skikkelig ansvar for handlingen din, og det kommer til å ta lang tid før folk har tillitt til deg igjen. Det er et ekstra svik når det er en ansatt som har gjort det, fordi det er de som skal ivare studentenes læringsmiljø.

INGEN TILTAK IGANGSATT

I følge universitetsdirektøren har ikke undersøkelsen utløst noen konkrete tiltak, men universitetet bruker resultatet til å jobbe videre med deres langsiktige arbeid. Klostergaard er ikke fornøyd.

– Det skulle vært noen større tiltak allerede, spør du meg. Vi er klare for det, og tida er virkelig inne. Undersøkelsen er gjort. De må gjøre noe nå, for nå har de jo presset på seg.

Saker som omhandler seksuell trakassering eller andre kritikkverdige forhold kan rapporteres via denne linken: https://www.uia.no/om-uia/si-ifra.

Forfatter

Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.