Etter en periode borte fra fotballen er Knut Tørum nå tilbake på sidelinjen, denne gang som assistenttrener for U21-landslaget.
I juni 2011 sa Knut Tørum opp jobben som hovedtrener i IK Start. Det siste året har 41-åringen hatt Spicheren treningssenter som hjemmebane. I tillegg til å vandre smilende omkring som senterleder blant svette sørlendinger, har stemmen hans også vært å høre som ekspertkommentator på fjernsyn. Nå er det imidlertid duket for et gjensyn med fotballtreneren Tørum. I januar ble det kjent at han blir Tor Ole Skulleruds assistent på det norske U21-landslaget.
Tørum var aldri fast bestemt på å gjenoppta trenergjerningen, det måtte et «uimotståelig tilbud» til for å lokke ham tilbake. Særlig attraktivt var det siden Norge skal delta i sommerens EM-sluttspill i Israel.
– Det var vanskelig å si nei. En eventuell trenerjobb måtte passe på alle måter. Jeg fikk flere forespørsler i høst, men først med dette tilbudet klaffet det helt. Jeg slipper å flytte fra Kristiansand og kan kombinere trenerjobben med stillingen på Spicheren, forteller Tørum til Unikum.
Familiemann
Tørum fremholder familien som vesentlig i vurderingen av sin fotballfremtid. Vestlendingen, hans kone og tre døtre er lykkelig bosatt på Gimlekollen, og familiefaren trives utmerket med korte avstander, mindre rushtid og sørlandsidyll.
– Familien trives i Kristiansand, og jeg trives på Spicheren. Denne løsningen gir meg tid til å gjøre ting jeg har lyst til, som å dra på båtturer med ungene. Som klubbtrener forsvinner hele helgene, nå kan jeg både jobbe på senteret og få en dose fotball, sier Tørum med et smil.
Det norske U21-landslagets nye assistenttrener har signert en kontrakt som strekker seg til etter sommerens EM-sluttspill. Det var et ønske fra både ham selv og Norges Fotballforbund.
– Nå får vi sjansen til å se om det fungerer. Tor Ole Skullerud fortsetter arbeidet med nye årskull etter sommeren, og det er mulig å forlenge kontrakten dersom alle parter ønsker det.
Norges fotballfremtid
Tørums nye disipler er i vinden for tiden. Bare en gang tidligere har et norsk U21-landslag deltatt i EM. Den gang dannet Steffen Iversen og Andreas Lund spisspar. Nå blomstrer det igjen blant norsk ungdom med knotter under føttene. Egil «Drillo» Olsen er blant dem som har rost de fremadstormende guttene. Etter en imponerende kvalifisering er laget trukket i gruppe med fotballstormaktene England og Italia, samt vertsnasjon Israel. Under kvalifiseringen var det Per Joar Hansen som ledet laget, men han ble i vinter ansatt som trener for Rosenborg. Tørum tror likevel ikke at det byr på problemer å bytte trenerteam før sluttspillet.
– Per Joar ønsket å gå til Rosenborg, og jeg tror ikke noen er tjent med å ha en trener som vil være andre steder. Tor Ole Skullerud var hans assistent og er nå forfremmet til sjef. Vi fortsetter i samme spor.
Langsiktig arbeid
U21-landslaget hadde nylig sin første samling for året, på La Manga. Der ble Russland slått 2-1, og Tørum er mektig imponert over kvaliteten på spillerne.
– Dette årskullet har en eksepsjonell kvalitet og bredde. Vi manglet seks spillere som var med A-landslaget, men hadde fortsatt en rekke gode spillere til disposisjon, sier han og lister opp navn som Valon Berisha, Mads Møller Dæhlie, Marcus Pedersen, Jonas Svensson og Jo Inge Berget.
– 10-12 av spillerne i troppen er til daglig i gode klubber i utlandet, dessuten har vi flere fra yngre årskull som er med. Det er en sammensveiset og glad gjeng. Lagene vi møter i EM er ikke smågutter, men jeg har ståltro på at vi kan gjøre det bra. Vi har lyst til å vinne, og det er fullt mulig å slå disse lagene. I kvalifiseringskampen mot Frankrike var det små marginer, men det viser at det er mulig.
Tørum forteller smilende og engasjert om spillerne som ideelt sett skal være Norges fotballfremtid. Etter noen svake år for våre beste seniorspillere, er det mange som forventer at Skullerud og Tørums gutter skal bringe nytt liv til landslaget. Ekspertene har dratt paralleller til 90-tallet, da den såkalte 1969-generasjonen førte det norske landslaget til uante høyder. Spillerne som nå kommer opp omtales ofte som «kunstgressgenerasjonen», og Tørum ser flere faktorer som spiller inn på utviklingen.
– Bedre baner og anlegg har nok gjort det lettere. Det gjøres en god jobb med spillerutvikling i Norge, blant annet ved at NFF bevilger penger til klubber som vil ansette egne spillerutviklere. Dessuten har klubbene mindre spillerstaller nå, noe som gir unge spillere færre hinder på veien. Mange utenlandske klubber henter også norske ungdommer inn i gode miljøer, forteller han.
Trives som nummer to
På tross av sin beskjedne alder har Knut Tørum allerede oppnådd mye som fotballtrener. På klubbnivå har han blant annet ledet Rosenborg til seriegull og vært trener for Start. På nasjonalt nivå har han hatt ansvaret for G19-landslaget og vært assistent da det norske kvinnelandslaget tok OL-gull i Sydney i 2000. Bergenseren har lang erfaring både som assistent og hovedtrener, og trives i begge roller.
– Samspillet mellom hovedtreneren og assistenten er ekstremt viktig for begge parter, men som assistent er man jo mer prisgitt trenerens ønsker, vurderer Tørum.
Å ha ansvaret for et landslag medfører kontinuerlig arbeid, med fokus på de få samlingene man har til rådighet. Tørum er klar på hvordan landslagsledelsen må arbeide for å forme et lag uten å ha et klubblags tid og ressurser til disposisjon.
– Det skal være attraktivt å spille med flagget på brystet. Klubbene er arbeidsplassen, landslaget må være en lystbetont bonus.
Hvorvidt Tørum i fremtiden vender tilbake til trenergjerningen på fulltid kan han ikke svare på. Hans lidenskap og kompetanse innen fotball skinner gjennom, men i konkurranse med familien må selv trenergjerningen vike. Bare et helt spesielt tilbud kan lokke Knut Tørum bort fra sørlandsidyll, familiekos og Spicheren. Deltakelse i sommerens EM med Norges beste unggutter er et slikt tilbud.
– Det hadde vært spennende å latt våre beste U21-spillere møte Drillos. Jeg tror det kunne blitt en god kamp, sier Tørum og smiler lurt.
Denne artikkelen kan du også lese i mars-utgaven som distribueres i morgen, 27. februar!
Tekst: Vegard Terøy – vegard.teroy@unikumnett.no
Foto: Dina Schoder – dina.schoder@unikumnett.no