hund foran nydelig utsikt i naturlandskap på sørlandet

Av: Andreas Guthe og Tobias Jacobsen

 

For å gjøre opp for kollokvier, forelesning og canvasjaget, kan man ta seg en tur ut i Grimstads og Kristiansands bakgård. Høsten er en av de fineste sesongene for tur i marka. Unikum har knyttet skoene og funnet frem noen av de fineste plassene du kan dra til omgitt av høstens farger.

nydelig naturbilde av en dam i skogsområde med solen skinnende på høsten
Groosedammen. Foto: Tobias Jacobsen

 

UiA  – Groosedammen – Bergemoen 

En timelang runde på 5-6 km fra Campus Grimstad som tar deg langs kystlinja på Groos og skogsområdene nær byen. Ruta har også mange alternativer, og gir en fin mulighet til å lufte hodet og komme seg vekk fra lesingen. Stiene og veiene er godt tilrettelagt slik at det skal være tilgjengelig for alle.  

Ruta starter fra universitetet, hvor du går nedover mot byen frem til Groseveikrysset. Ta her sørover og gå til du ser leilighetene på Grooshaven. Her går du opp på høyresiden av leilighetene, som fører til en sti du kan følge til Groosedammen.  

Fra dammen kan du følge stien videre, eller ta noen av de mindre skogsveiene. Når du kommer til Terje Løvås vei går du over hovedveien og følger den mindre veien gjennom skogen. Herfra kommer du til broen ved Bergemoen, som du kan gå over for en lengre runde, eller følge østover for å komme til Øygårdsdalen. Derfra går veien videre dit du skal, nedover og tilbake til universitetet, eller videre med en av de mange bussene som går fra Øygårdsdalen. 

 

utsikt fra en åpen treplanting mot skog og åpen himmel
Dømmesmoen. Foto: Tobias Jacobsen

 

360 graders utsikt over Grimstad 

Dømmesmoen er blant de fineste turområdene i Grimstad. Lysløypene der ligger rett ved Hagebruksmuseet, og sprudler vanligvis av fargerikt planteliv.  

Fra parkeringsplassen ved Dømmesmoen er det utallige ruter du kan ta. Den godt ivaretatte skogen har stier som leder til Rosholt og Rore. Det er flere stier som går ut fra start. For den beste utsikten anbefaler vi stien til venstre. Etter kort tid på stien vil du kunne se et utsiktstårn på toppen av en stigning. Stien leder til en brattere grusbakke, og 50 meter til venstre fra toppen finner du tårnet.  

Om høsten er parken ved Dømmesmoen full av vakre høstfarger, og et behagelig avbrekk fra hverdagen på universitetet. Til fots tar det 30 minutter fra Grimstad sentrum til parkeringsplassen ved parken, ellers går 146 bussen forbi. 

 

eier og hund går tur i skogen
Bervannet. Foto: Andreas Guthe

 

Bervannet: sentrumsnær villmark 

Dette er en ca. fire kilometer lang rute, tur/retur. Anbefalt startpunkt er fra sykehuset på Eg. Fra sykehuset tar det under en time inn til Bervannet.  

På nedsiden av sykehuset ligger elven Otra. Ved vannkanten av Otra går det en sti motstrøms med elva, følg denne stien frem til du kommer til et skilt der det står «bymarka rundt» til venstre. Ta så til venstre og du vil begynne på en litt bratt sti oppover mot Bervannet. Herifra er det bare å følge den blåmerkede løypen i nordvestlig retning. Etter ca. to kilometer vil du ankomme Bervannet, som er det største vannet i bymarka. På høsten drar det folk inn hit for å fyre bål og overnatte. Sommerstid er det bading som gjelder. Om du vil stå på den eksklusive listen over Bervannets gjester må du huske å skrive deg inn i besøksboken som ligger i postkassa like ved vannet. Dette er trolig bymarkas beste reisedestinasjon.  

 

skilt i naturlige omgivelser laget av treverk
Oddersjaa. Foto: Andreas Guthe

 

Oddersjå via den omvendte båt: byens beste utsikt 

Dette er en ca. ni kilometer lang rute, tur/retur. Anbefalt startpunkt er fra UiA campus Kristiansand. Herifra tar turen ca. en time inn.  

Ved UiA kan en enten gå fra Jegersberg gård eller barnehagen Hokus Pokus og videre inn til øvre Jegersbergvann. Når man kommer til vestenden av øvre Jegersbergvann, er det skiltet til «den omvendte båt» til venstre oppover en asfaltert vei. Følg denne veien et godt stykke til du ender opp ved et nytt skilt til «den omvendte båt» markert med rødt. Før oppstigningen er det lov å stikke innom vaffelbua ved Kyrtjønn, som serverer vafler hver søndag mellom kl. 11 og 15. Ja, du hørte riktig.  

Etter noen vafler med syltetøy går veien langs en rødmarkert løype oppover fjellet. Der trær mangler er veimerking erstattet med varder. Husk at det bringer ulykke å ikke legge en stein på varden ved passering. Etter hvert ankommer man den omvendte båt. Om du vil stå på den eksklusive listen over den omvendte båts gjester må du huske å skrive deg inn i besøksboken som ligger i postkassa like ved det som skal ligne på en omvendt båt. Herifra har besøkende en utsikt over hele byen, men ikke fall til ro med denne 360 graders utsikten.  

Tre minutter vest for den omvendte båt ligger Oddersjå som trolig kan skilte med byens beste utsikt. Her ser man Otra slange seg nedover dalføret for endelig å levere sitt fjellvann fra Hovden til Kristiansands skjærgård.  

 

solnedgang i bakgrunn med en hund og eier i front
Foto: Andreas Guthe

Gråmannen: en skjult perle 

Dette er en ca. fire kilometer lang rundløype. Anbefalt startpunkt er Kjærrane. Herifra tar turen omtrent en halv time opp til topps.  

En ankommer Kjærrane kort tid etter å ha passert klatreparken Høyt og lavt i Kristiansand. Ved Kjærrane slutter bilveien, her er det likevel masse parkeringsplass. Videre herifra går en grusvei videre bak en bom. Dette er den gamle postveien som ble bygget i 1790 mellom Oslo og Stavanger og som med tiden har blitt restaurert. Fra parkeringsplassen på Kjærrane har en mange muligheter for å komme seg opp på Gråmannen. Det er skiltet godt og gode kart er også å finne. Anbefalt rute er å finne bak et gammelt klokketårn på Kjærrane. Herifra kan en følge stien oppover mot Gråmannen. Langs stien er det skiltet godt ved hvert veikryss.   

Gråmannen kan by på utsikt i alle retninger, og en svært god solnedgang. Du ser hele sentrum og videre utover havgapet retning Danmark. Dette er en skjult perle ikke mange i Kristiansand kjenner til. Fra Gråmannen, går rundløypen videre forbi Groknuden. Her kan en ta bilde på selveste Grotunga, en fjellhylle lik prekestolen, som stikker seg ut av fjellet ragende høyt over bakkenivå. Man kan knipse gode bilder, men med livet som innsats.  

 

Mobilen kan hjelpe deg med å finne veien 

Begrenser dine kartkunnskaper deg fra å dra til nye plasser? Eller sliter du med å finne veien? Last ned appen «Fatmap». Den er gratis å bruke og fungerer ypperlig til å finne stier og veier i hele Norge.  

Forfatter

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.