– Det er så ekstremt trist, sier Jonas Strisland etter å ha blitt kastet ut av marrokanske myndigheter.

Vest-Sahara omtales gjerne som Afrikas siste koloni. Det lille landet har vært gjenstand for okkupasjon fra det marrokanske folk de siste 40 årene. Det var denne konflikten Jonas Strisland og hans følge Jone Trovåg, begge med sentrale verv i NSO,  ønsket å sette søkelys på.

NSOs studentdelegasjon til Vest-Sahara Jone Trovåg og Jonas Strisland

Flere utvist

Men tiden i Vest-Sahara ble kortere enn forventet. Etter fire timer i buss fra Agadir i Marokko til El Aaiún i Vest-Sahara, ble de stanset i en politikontroll natt til mandag.

– Politimannen gikk inn og så tvert at vi var europeiske og tok passene våre. Det var en annen delegasjon fra Norge der også, som også fikk sine pass tatt fra seg. Deretter ber han oss om å bli med ham ut. Vi hadde et lite håp om å få fortsette turen, helt til han også ba oss om å ta med tingene våre. Da skjønte vi at alt håp var ute, sier Strisland fra et hotell i Agadir.

Også søndag ble en delegasjon med norske studenter sendt hjem fra Marokko. Noe som er langt fra første gang. Det finnes uttallige saker på studenter, journalister og aktivister som nektes inngang, eller kastes ut fra Vest-Sahara.

– Det strømmet etter hvert på med politifolk og politibiler. Da vi spurte hvorfor vi ikke fikk ta bussen videre, så svarte han at det ikke er trygt for oss. Vi svarer at vi vet at det er trygt, men så sier han at vi ikke er velkommen.

Utover det, fikk de ifølge Strisland ingen begrunnelse, eller mulighet til å forklare seg. Bortsett fra å være leder av velferds- og likestillingspolitisk komité i NSO, sitter Strisland i universitetsstyret, og har hatt mange sentrale verv i studentpolitikken på UiA.

Studenter undertrykkes

– Vi ville inn i landet for å sette søkelys på denne ulovlige okkupasjonen.Vi som reiste hadde et særlig ønske om å komme i kontakt med studenter fra Vest-Sahara for å høre hvordan det er å være student. Av det vi har lest, foregår det en stor undertrykkelse av sahrawiske studenter. De får ikke jobb etter studier, og står i fare for å stryke på eksamen om de ikke aksepterer at Vest-Sahara er en legitim del av Marokko.

– Hva tenker du om å bli kastet ut?

– Jeg syns det en ekstrem reaksjon. Og det er så ekstremt trist. Det viser hvor redd den marrokanske stat er for å internasjonal oppmerksomhet på denne saken. Det finnes flere okkuperte landområder i verden, men selv der blir man ikke nektet inngang. Selv om jeg var klar over muligheten for å bli kastet ut, er jeg fremdeles sjokkert over hvor innestengt Vest-Sahara er.

Nå reiser istedet Strisland og Trovåg til Rabbat for å følge en ankesak mot sahrawiske aktivister som er dømt til livstid.

Unikum har kontaktet den marrokanske ambassaden i Norge for å få marrokanske myndigheters versjon av saken.

Om du ønsker å lese mer om konflikten, skrev Unikum en lengre reportasje i april 2015. Den kan du lese her.

Tekst: Matias Smørvik

Forfatter

, ,
Latest Posts from Unikum

1 Comment

  1. […] vært gjenstand for både debatt og oppmerksomhet. En av våre mest leste nettsaker i januar, er historien om UiA-student Jonas Strisland, som ble kastet ut av det okkuperte landet, bare timer ette…Marrokanske myndigheter rettferdiggjør utkastelsen med at hans tilstedeværelse ville “villede […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.