Fredag 2. november åpnet tidligere UiA-student Vilde Eskedal (25) sin første soloutstilling i Lyspunktets gamle lokaler i Skippergata 51. Unikum var tilstede under åpningen, og fikk anledning til å prate med kunstneren.

Vilde ble ferdig med masteren sin i kunstfag i vår, og har siden da jobbet med mange av verkene hun nå stiller ut.

Gratulerer så mye med din første soloutstilling! Hvordan føles det?

– Det føles helt surrealistisk ut. Tenk at dette var noe jeg kunne gjøre selv, det gikk jo kjempe bra!

Hvor mye arbeid ligger det bak å holde en utstilling?

– Veldig mye. Først og fremst må en jo ha produsert opp nok bilder til i det hele tatt å kunne stille ut. Så må man ordne lokale, man må gjerne søke på stipend og fylle ut en del skjemaer, så skal alt organiseres, bildene skal fraktes, og henges opp. Og vil du servere vin på åpningen så må du selvfølgelig også søke om skjenkebevilling. Alt tar mye lengre tid enn det man gjerne skulle tro. Og så er man selvfølgelig avhengig av en god del dugnadsarbeid. Jeg kunne ikke ha klart dette uten god hjelp fra venner, familie, og kjæresten. 

I kveld så fikk vi se deg male til levende musikk, spilt av Kjetil Alver Lund, kan du fortelle litt om det? 

– I begynnelsen av masteren min på UiA startet det audiovisuelle duo-samarbeidet med Kjetil, som vi gav navnet Blomlaok.  Det går ut på at lyd og det visuelle styrer oss på lik linje som vi styrer det. Altså, Kjetil spiller, og så maler jeg etter det Kjetil spiller, samtidig som Kjetil spiller etter det jeg maler, hvis du skjønner.

Kan du fortelle litt om bildene du stiller ut?

– Utstillingen er en prosessutstilling som består av 83 verk fra de siste to årene. Den røde tråden i utstillingen er det organiske uttrykket gjennom forskjellige medier som akryl, pleksiglass, tegninger, spraymaling, trykk, og lignende. 

Hvordan har det vært å ta steget fra studentlivet og ut i arbeidslivet? 

– Det har vært litt skummelt. Nå står jeg jo plutselig på egne ben, og det ingenting å falle tilbake på. Samtidig så er det noe av det beste jeg noensinne har gjort. Åpningen i kveld ble en suksess, og det er noe av det mest givende jeg har vært med på som kunstner. 

Utstillingen er åpen alle dager frem til fredag 9. november, og Unikum anbefaler alle å ta turen.

Tekst: Martha Simonsen

Forfatter

, , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.