Polaroidbilder av jenter som skjuler ansiktet

Å naile pliktene som student handler ikke om karakterene eller festene. Det handler om rutinene du har for den akademiske biten gjennom semesteret.  

Jeg har møtt noen studenter her på Universitetet i Agder som ikke selv skjønner hvorfor de studerer. Det kan være at de litt brått ble kastet inn i det, eller at de ikke hadde bedre å gjøre. Andre vil bare ikke gi slipp på studietiden. Uansett knyttes det tett til første avsløring: 

 

1. Ta eierskap til ideen om å studere 

Jeg snakker ikke om romantiseringen av ketchup og spagetti fordi du lever på studentbudsjett, festene med heite faddere eller det å endelig flytte for deg selv (alt ettersom). Du må ta eierskap til hva det vil si å studere.  

 Du går inn i akademia. Her er jobben din å lære av de lærde. Lånekassa satser på din utdanning for at du skal kunne bruke den til å «gi tilbake» til samfunnet senere. Med andre ord bør utdannelsen kunne brukes i jobb. Gjør du en real ansvarsfraskrivelse nå, vil det bite deg i ræva når du får en voksenjobb. Husk det.  

Derfor er rådet å bli kaptein på din egen skute. Ha dine egne gode grunner for hvorfor du studerer akkurat dette. Det hjelper saktens mye på regnværsdager eller trøtte morgener. Og apropos trøtte morgener, avsløring nummer to: 

 

2. Ligg i forkant 

Å forberede deg til en forelesning handler ikke om å være notorisk strukturert eller dedikere tre timer til pensumlesing hver kveld. Lær deg heller en gøyal form for forberedelse. Et forslag kan være å lage en rough draft av et tankekart på tema og hovedelementer. Det gir deg noen knagger å hekte forelesningene på, og tar maks 15 minutter.  

 

3. IKKE gjør som grekerne  

Nå kjenner jeg ingen grekere fra oldtiden, men å sitte på lesesalen med 100 sider pensum du skal gjennom, er trolig ikke oppskriften på fornuftig læring i vårt århundre. Ordene kommer inn det ene øret og ut det andre. Likevel bør du få inn pensumet gjennom semesteret. Mitt forslag er å bryte opp studeringen som en orientering. Orientering forholder seg til et tema og gir deg ulike oppgaver på veien. Likt vil du i pensumlista finne ulike temaer som du kan bryte opp i gamle eksamensbesvarelser, youtube-videoer, podkast-episoder, en venn som vil diskutere, kreative metoder og øvelser. Det finnes mange veier til Rom!! Husk at frihet som student ikke bare betyr at du kan sove lenge; det betyr også at du kan studere på din egen måte ;))  

NB: Synes du dette var lame og vurderer å bla om på neste side, gå til punkt 1. 

 

4. Lett repetisjon 

Tenk kvalitet over kvantitet. De 100 sidene med pensum kan du umulig huske i total. Men om du IKKE gjør som grekerne (ref punkt 3), kan du konsentrere deg om hovedelementene. Easy peasy. Plutselig har du lært noe, og eksamensperioden blir mer eller mindre behagelig. Apropos behagelig; studentene med størst suksess dyrker siste avsløring: 

 

5. Vær morsom, gøyal, kreativ 

Bøkene er ikke alt!! Shop etter gode kollokviegrupper og søk engasjement/deltidsjobber som har relevans til ditt studium. Å tjene penger på praktisering av det du studerer er (blant få ting) den beste delen av studietiden, spør du meg. Mer cash til festing, ketchup og BSU.  

Suksess som student handler ikke om å få toppkarakterer eller feste mest. Det handler om balanse og litt rutiner. Du har trossalt ikke rundt en halv mill i lån for ingenting.  

LYKKE TIL <3

Forfatter

, , , , , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.