I år fyller Spadser & Blæse-Ensembelet 45 år. Siden 1974 har dette orkesteret hatt en plass på først Høyskolen og senere Universitetet i Agder. Med ca. 30 medlemmer møtes de en gang i uka for å fylle Stiften med musikk, men det er ikke alt denne gjengen gjør. De fester sammen, drar på quiz sammen og mye mer både med og uten alkohol inn i bilde.

Unikum var og besøkte dem på en øvelse og da fikk vi snakke med Schjæfen selv, Marianne Pettersen, Sous-Schjæf Malin Leikvoll, musikalsk leder Katrine Bryggeså Øydna og Generalconsul Sindre Andersen.

Vi sitter i baren på Stiften. Det er fullt av bilder og gamle instrumenter på veggene. Det er årevis med tradisjoner og minner i dette rommet. Leikvoll skrur på en vegglampe som ikke gir mye lys, men en rød glød skinner over veggen.

– Den gir ikke mye lys, men det er en del av rommet, forteller hun.

Denne studentorganisasjonen holder godt på tradisjoner. De alle fire er helt enige om at tradisjonene er noe av det som gjør det så spesielt. De har en morsom tone seg imellom hvor de snakker om de ulike tingene de gjør som en gruppe.

Du får venner for resten av livet, du har alltid noe å gjøre på kveldene. Først og fremst er vi en vennegjeng. Spillere og ikke-spillende er alle velkomne, sier Pettersen 

Med et stort fokus på at dette er et sted du ikke trenger å kunne spille noen instrumenter forteller de om alt det sosiale de gjør sammen.

Du kan velge selv hva du vil gjøre. Du kan være en Spadserer, en som ikke spiller, men en som vil lære å spille noe eller bare er med på det sosiale, forteller Øydna.

Som gruppe har de noen spillejobber, både for kommunen og firma-eventer, men de blir også hyret inn av tidligere Blæsen-medlemmer.  

Akkurat nå er de i gang med å lage sin første plateinnspilling for å feire 45-års jubileet. Denne skal være klar i september og dette er noe de gleder seg veldig til.

– Det er det som tar mesteparten av tiden nå om dagen, men det blir veldig spennende, sier Øydna.  

Med i overkant av 100 medlemmer i de ulike studentorganisasjonene i Stiften-bygget er det mye som skjer. De er mye sammen med de andre gruppene og det blir en tett knyttet gjeng. Dette er en organisasjon hvor alle er velkomne og det alltid er plass ifølge lederne i Blæsen. I kampen mot ensomme studenter er det kanskje akkurat en slik organisasjon man burde bli med i. Opptak er 15. og 22. februar. 

– Du trenger ikke spille første gangen, det er mer som en velkomstfest hvor alle kan komme, forteller Andersen.

Tekst: Mia Wright
Foto: Magnus Hanserud Ljøstad

Forfatter

, , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.