Siden 2013 har menneskerettighetsuka blitt arrangert i Kristiansand. I år er det duket for tre temaer: Menneskerettigheter på nett og netthets mot kvinner, voldtekt og ytringsfrihet.

Rachel Kolbjørnsrud, Sosiale medier-ansvarlig for Amnesty-studentene Kristiansand og Menneskerettighetsuka UiA, forteller at menneskerettigheter er grunnleggende rettigheter som alle har.

– Disse rettighetene er uavhengige av kjønn, alder, religion eller nasjonalitet. Det kan oppsummeres som at alle er født frie og er like mye verdt. Derfor har alle de samme rettighetene. Til tross for at disse rettighetene er universelle, blir de stadig brutt. Amnesty jobber for at disse rettighetene skal respekteres, uansett og overalt, forklarer hun.

Foto: Ida Sunde
– Brudd blir gjemt bak fasaden

I følge Kolbjørnsrud er målet for uken å belyse arbeidet Amnesty gjør for menneskerettighetene. Samt formidle viktigheten med menneskerettighetene og ulike brudd som man
kan se i dagens samfunn.

– Jeg visste selv ikke omfanget av menneskerettighetsbruddene i dagens samfunn. Mange av bruddene blir gjemt bak en fasade, gjerne opprettet av myndighetene selv. Nå som jeg er med i Amnesty innser jeg hvor ofte menneskerettighetene blir satt til side, sier hun.

Kolbjørnsrud fortsetter med å si at dette er grunnen til at menneskerettighetsuka er så viktig.

– Menneskerettighetsuka opplyser oss om situasjoner hvor disse rettighetene blir brutt. Er vi informert, gir det oss også muligheten til å hjelpe oss selv og andre, forteller hun.

Torsdagsquiz i regi av Amnesty-studentene

Det er Amnesty-studentene sammen som har regien for en uke med ulike arrangementer. Kolbjørnsrud håper så mange som mulig kommer på de spennende arrangementene.

– Det vil blant annet bli arrangert foredrag og quiz, sier hun.

Østsia er en av organisasjonene de har et samarbeid med og derfor skal Amnesty-studentene ta over den tradisjonelle torsdagsquizen. Flere ulike arrangementer er lagt ut på Menneskerettighetsuka sin Facebook-side.

Tekst: Mia Wright
Foto: Ida Sunde og Amnestystudentene i Kristiansand

Forfatter

, ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.