Etter å ha mottatt prisdryss og hyllest for unike albumkonsepter, inntar senjaværingen Pål Moddi Knutsen Kick Scene lørdag 15. oktober med sitt rykende ferske «Unsongs».

moddi-2016-3-by-jorgen-nordby_nett

Moddi er en kjent artist fra Senja. Han har gitt ut flere album, men det siste er nok så ferskt, og kom ut i september 2016. Det heter Unsongs. Der tar Moddi for seg sanger fra 12 forskjellige land. Sanger som ikke er sunget. Det er det mest inspirerende prosjektet han har gjort til nå. En veldig fin måte å jobbe på, og man får hjelp av mange spennende mennesker verden rundt.

Idéen til Unsongs fikk Moddi av én sang; Han og Birgitte Grimstad skulle på turné i Israel, hvor de spilte en låt som ikke var blitt spilt på 32 år. Etter denne opptreden fikk han lyst til å finne ut om det fantes flere forbudte sanger der ute.

Moddi er for tiden på verdensturné, og vi er så heldige at 15. oktober kommer han til Kick Scene i Kristiansand. Når vi snakker sammen, sitter han på et tog i Köln, og skal på lydprøve om en liten time. Men til tross for stramt tidsskjema, finner han tid til et intervju med Unikum.

Dagen etter intervjuet reiser han videre til Østerrike. Vi blir brutt ett par ganger. Men får en fin samtale likevel. Han innleder med å fortelle om at han en gang han skulle intervjue noen til en skoleoppgave, men ikke skrev ned det som ble sagt, og alt ble bare tull. Så han la «journalisten» på hylla.

Jeg spør han når han begynte å interessere seg for musikk, og da forteller han at han er vokst opp i en korpsfamilie, og har spilt trompet siden tidlig alder. Så musikk har alltid vært en del av livet hans.

Men han har også tatt en mastergrad i bærekraftig utvikling, noe han har dratt nytte av og fått inspirasjon til også i musikken.
På spørsmålet om han alltid har visst at det var musiker han ville bli, blir Moddi ettertenksom, og svarer:

– Rart spørsmål. Jeg har fått det mange ganger før også, men jeg får lyst til å spørre deg tilbake om det samme? Jeg ser ikke på meg selv som musiker. Musikk er noe man gjør, ikke noe man er, er Moddi sin definisjon. Han legger til: – Jeg jobber med flinke musikere, men ser ikke på meg som det selv. For å bli en god musiker må du øve 10.000 timer, det gjør ikke jeg… Jeg har kanskje reist 10.000 døgn.

Moddi forteller at hans oppvekst på en øy i Nord-Norge har hatt mye å si for hans musikkarriere. På hans forrige album «Kæm va du» har han lånt tekster, og på ”Unsongs” handler låtene om helt andre enn han selv. Han blir avbrutt av noen som snakker tysk med ham, før han retter oppmerksomheten tilbake til telefonsamtalen.

Han påstår at han ikke jobber med musikk, og at han gjør alt annet han interesserer seg for samtidig. Mange av sangene er skrevet i tilknytning til mine interesser som for eksempel den nåværende klimakrisen, lokalhistorie, Libanonkrigen i 82 og grensekrigen mellom Kina og Vietnam i 2012.

Han synes ikke hvilket språk han lager sanger på har noe å si, han er mer interessert i budskapet. Av og til passer det å skrive på norsk, og av og til på engelsk.

– Hvordan har det vært å tolke og gjendikte forbudte sanger og tekster fra hele verden?

– Det har vært mye mer spennende enn noe annet jeg har gjort. En veldig fin måte å jobbe på, og så har jeg fått hjelp fra mange lyttere verden over.

Jeg avslutter intervjuet med å spørre om han merker forskjell på stedene i Norge, han spiller på fra Nord til Sør. Selv om jeg er fra Nord-Norge selv, har jeg faktisk ikke spilt så veldig mye i Nord. Men uansett hvor jeg spiller, er folk veldig takknemlige for denne typen musikk, der man kan lære, tenke og ikke bare føle. Men faktisk vite hva man hører på.

Tekst: Miriam Ormøy Ibsen

Foto: Jørgen Nordby (pressefoto)

Forfatter

, ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.