Studentavisen Unikum tar denne høsten steget inn i radioverden. Med frisk satsing på podkaster håper de å fange nye lyttere.
En gjeng som i skrivende stund teller 22 medlemmer byr denne høsten på mange nye podkaster. Seriøse samtaler om viktige temaer, uheldige situasjoner, eller en god latter til hverdagen. I bygg 24 er dugnadene godt i gang for å få ferdig innspillingsstudioet. Veggene males, nytt utstyr kjøpes inn og produksjonen av podkastene er i gang for fullt. Så hva kan du høre på i høst?
I høst kan Unikum Radio blant annet diske opp med disse podkastene:
– Studentdiktaturet
– AKB Podkast
– Studentklubben
– Ukens Påkjenning
– Tinder og Te
– Filosofa
Kontroversielle temaer, nye tanker og mye latter
AKB Podkast: «hundre forskjellige kjønn og hundre forskjellige kjønnsroller»
Hva handler podkasten om?
– Det handler om å være homofile i Kristiansand, men mest generelt, sier Karen.
– Hvordan vi opplever å være skjeve, både positivt og negativt. Hver gang tar vi opp et nytt tema, fortsetter Benjamin.
– Temaene vi tar opp er for eksempel «skjeve uttrykk», fordi det er mange forskjellige uttrykk for ting i den skjeve verden. Man kan være hundre forskjellige kjønn og ha hundre forskjellige kjønnsroller. Det finnes kallenavn for alle. Vi tar opp forskjellige kategorier, og det er viktig å ta opp fordi det er ikke like mange som vet hva alt er, sier Aileen.
Hva var inspirasjonen bak denne ideen?
– Det hele begynte med at Karen tok kontakt, og ønsket å starte opp podkasten. Grunnen til dette var at hun hadde vært på Østsia når det var skjev aften i slutten av august. Der var det to forskjellige podkaster, den ene var «Institusjonen», som har snakket om å være skjev i over et år. Hun ene fra podkasten var fra Sørlandet, som førte til ideen om å rette den mot Kristiansand. Ettersom podkasten deres holder til i Oslo ville vi vinkle det mot Sørlandet ettersom det er litt annerledes her.
Hva ønsker dere å oppnå med podkasten deres?
– Jeg ønsker at folk skal få en større forståelse av det å være skjev. Vi vil vise til publikummet vårt at det finnes mye positivt og negativt med å være skjev, sier Benjamin.
– Vi er alle typiske for vår «gruppe». Karen og jeg er veldig typisk lesbe, og Benjamin er veldig typisk homo. Vi vil vise hva vi tenker og hva vi har opplevd. Vi er ikke nødvendigvis så typiske som folk tror likevel – vi vil vise at det finnes så mye mer. Det er viktig at vi kan sette oss ned og diskutere sammen og lære om hverandres tanker. Det er en del av de tingene vi snakker om som jeg er sikker på at mange lurer på, sier Aileen.
– Vi tar opp ting vi får høre, kommentarer rettet direkte mot oss, hva vi har opplevd, hva andre har fått høre. Vi vil gjøre folk bevisst på at vi i 2017 ikke har kommet så langt som vi tror. Vi er ikke super seriøse når vi snakker om det, vi vil være hverdagslige og snakke generelt om det, og på et punkt snike inn at disse temaene er like relevante som for fem år siden, sier Karen.
Er det en spesiell gruppe dere ønsker å nå ut til?
– Det er ikke lett å være skjev. Vi ønsker å sette mer fokus på disse temaene og snakke om det for å gjøre det mer naturlig. Vi lever i et heteronormativt samfunn. Magasiner, bursdagskort, farger, alt er gutt, jente, blå, rosa. Man finner aldri et kort med to av samme kjønn. Man finner det ikke i hverdagen, sier Karen.
– Vi ønsker mer åpenhet. På Sørlandet er det veldig stille om homofili, men heller ikke mye engasjement. Temaet blir dyttet litt bort fordi Sørlendinger er så konfliktsky, sier Benjamin.
– Vi tar opp temaer som gjør at vi ikke høres ut som vanlige folk. Samfunnet gjør i dag at vår legning faller utenfor normalen. Vi må snakke om det for å få det inn igjen, tilføyer Aileen.
Har dere noen oppfordringer til de som hører på?
– Vi oppfordrer alle til å være seg selv. Det å skille seg ut i mengden er ikke noe negativt i seg selv. Det er ikke populært å skille seg ut i Kristiansand. Derfor er det viktig at vi gjør det, ikke fremprovosert. Det handler om å være seg selv og å ikke bry seg om hva andre tenker og mener hele tiden.
Studentdiktaturet: – Vi er bare en gjeng egoistiske drittsekker
Hva handler podkasten om?
– Tanken, til å begynne med, var at vi skulle lage en podkast som tok opp noen av sakene som vi skrev om i Unikum, slik at vi kunne få litt oppmerksomhet rundt egne produkter. Vi fant ut at det ville bli veldig kjedelig, så da spurte vi Preben om han ville være med, sier Matias.
– Vi er en grovere versjon av Nytt på Nytt, bare med studentnyheter, sier Preben.
Hva var inspirasjonen bak denne ideen?
– Jeg og Roar hadde begynt å høre en del på podkaster. Samtidig var radioen her lite aktiv. Vi syntes at det var litt synd. Vi hadde utvekslet litt preferanser og vi ble inspirert av hverandre, forklarer Matias.
– Jeg har aldri hørt en eneste podkast utenom vår eget i hele mitt liv. Det var vel bare det at jeg er en egoistisk mann som mener at verden burde høre min stemme og mine meninger. Når jeg ikke kan gjøre det gjennom quizen på Østsia lenger, så kan jeg gjøre det gjennom en podkast, sier Preben.
Hva ønsker dere å oppnå ved å oppnå ved podkasten deres?
– Jeg hadde et mål. Det var å intervjue Trine Skrei Grande, som vi ble lovet. Jeg tenkte at jeg kunne bli forfremmet til en jobb i radioen og egentlig ikke gjøre en dritt resten av livet mitt. Trine Skrei Grande kom aldri, og muligheten min til å bli kjendis av å sette henne ut på radio forsvant, sier Preben.
– Ambisjonen vår er å være den beste Unikum podkasten. Det har vi vært i ett halvt år nå, i og med at vi har vært den eneste. Vi er ikke så seriøse. Vi gjør det kun for gøy. Vi har ingen tanker om at noen skal få noe spesielt ut av det. Det er opp til lytterne om de skal la seg utsette for vår podkast, sier Matias.
– Den eneste ambisjonen jeg har er å ha det gøy selv. Den som hører på skal ha det gøy også, men det viktigste er at jeg har det gøy med Matias, Roar og gjestene i studio, sier Preben.
Er det en spesiell gruppe dere ønsker å nå ut til?
– Studenter på Agder er vår målgruppe, i den grad vi har målgruppe. Og Preben sine venner, siden han oppnår høyere status av å være podkaststjerne, sier Matias.
– Mitt eneste mål med denne podkasten er at min mor ikke skal høre gjennom podkasten, sier Preben.
Har dere noen oppfordringer til de som hører på podkasten?
– Min største frykt er at noen tar oss seriøst, eller at noen tar seg nær av noe Preben sier. Vi vil at podkasten skal være noe folk kan sette seg ned og høre på uten å forvente en dyp studentpolitisk analyse. Det handler om å ikke ta det for seriøst, sier Matias.
– Nei, ikke ta oss seriøst. Vi er akkurat som en gjeng fjortenåringer som prøver å få likes med filterbilde. Vi vil bare ha «latterlikes». Vi er bare en gjeng med egoistiske drittsekker, avslutter Preben.
Tekst: Inger Kristine Norrøne
Foto: Emilie Rætta
Leave a Reply