Jeg ble med Anne Karoline Aas på Brasiliansk Jiu Jitsu trening med sort belte Martyna Czech.

Anne Karoline Aas er min nærmeste venninne og hun har alltid vært den sporty av oss, hun jogger, danser salsa og driver med Brasiliansk Jiu jitsu (BJJ). Hun har drevet på med Jiu jitsu i et års tid og trener to ganger i uken, jeg derimot, liker å gå til matbutikken som ligger 50 meter fra leiligheten.

Ønsker et miljø for alle

Min venninne har lenge prøvd å få meg med på en BJJ trening, men jeg svarer ofte med at jeg liker verken å bevege meg eller bli banket. Noe som var min fulle oppfatning av hva de drev med på treninger. Om jeg tok helt feil er jeg ikke fullstendig sikker på enda.

Kristiansand Jiu Jitsu Klubb (en klubb under Alavanca) har dyktige trenere, men det er ingen i Kristiansand som har sort belte i akkurat denne kampsporten. Da klubben fikk muligheten til å reise ned til Poznan i april for å lære av mestere, var det et ønske om å få dyktige trenere til Kristiansand Jiu Jitsu klubb. Aas begynte arbeidet med å få en trener med sort belte fra Polen til Kristiansand. Hun ville gjerne ha med seg ei jente for å få flere jenter inn i miljøet, men også ha muligheten til å gi gratis kurs i selvforsvar.

Dojo

Dette fikk hun til, og i august kom Martyna Czech til Kristiansand for å være trener i tre måneder. Da var det ingen bønn fra Aas, nå måtte jeg være med og prøve.

Jeg tok med meg en fotograf og stilte opp på trening kl 20:00 en mandagskveld. Lokalet i seg selv er ikke vanskelig å finne. Idda arena ligger ganske sentralt på Grim. Når jeg kom inn i treningsrommet de så fint kaller Dojoen, var det bare hyggelige mennesker og en masse smil som møtte meg. Det var virkelig et sted jeg følte meg velkommen med en gang.

Ingen slag og spark

Brasiliansk Jiu jitsu er en kampsport som dreier seg mye om å kunne forsvare seg uansett størrelse. Aas forteller at de aller fleste kamper ender opp på bakken, og denne sporten lærer deg nettopp hvordan du skal vinne på bakken.

– I tillegg er det et pluss for min del at det ikke er lov med slag og spark, siden dette er ikke noe jeg er særlig fan av, forteller hun.

Dette virker lovende. Jeg er heller ikke fan av slag og spark eller det å få vondt, men det å kunne overmanne noen som er dobbelt så stor som meg om jeg skulle trenge det er jo godt da. Men for å klare det må man ha noe utholdenhet. Vi startet med hva som ofte kan bli kalt en enkel oppvarming. Jeg var utslitt etter fem minutter og ville helst bare bruke mattene som madrasser. Dette er sjelden sosialt akseptert, og jeg var jo tross alt der for å prøve, så jeg prøvde så godt jeg kunne.

Riktig antrekk

Jeg hadde tradisjonelle treningsklær på meg, noe jeg kom til å angre på. Min polyester tights og singlet var ikke en god mach til matta som dekket hele gulvet og mine bare armer fikk gjennomgå da de skulle dras langs matta for å prøve de ulike teknikkene. Vi fikk beskjed om å flytte oss fra den ene siden av matta til den andre på de underligste måtene jeg har vært borti og noen av teknikkene kunne jeg bare drite i med min minimale kjernestyrke og måten jeg var kledd på. Jeg har også hva man ofte referer til som et litt “koffert” tankesett, så noen av teknikkene og stillingen måtte jeg bare le av. Heldigvis for meg er venninnen min veldig klar over dette så hun var klar over at noen kommentarer ville komme.

Jeg var såpass heldig at Aas hadde en ekstra jakke, så ting ble lettere når jeg fikk den på. Så om dette er en sport du kan tenke deg vil jeg så absolutt anbefale den litt merkelige dressen de alle har på seg. Den er nok perfekt laget for de tingene du skal drive med på matta.

Mia er skeptisk.

I overkant intimt

Etter både oppvarming og en gjennomgang av noen basisteknikker, var det på tide å slåss, eller som de kaller det “å rulle”. Igjen, dette ble for mye for å holde latteren inne for meg, men jeg lot ikke det stoppe meg. Denne rullingen var jo noe jeg hadde gledet meg litt til. Jeg er ikke akkurat en slåsskjempe som dere kanskje har forstått til nå, men jeg har et vinnerinstinkt. Vi skulle gå sammen to og to, og som vi alle gjorde som barn gikk jeg rett bort til min venninne. Ikke noe vits i å begi meg ut på å bli banket av fremmede. Men selv om jeg har kjent denne jenta i ti år og vi har vært igjennom mye sammen ble dette i overkant intimt for min del. Jeg er ikke en gang spesielt glad i å klemme folk, men her måtte jeg ligge med henne mellom bena mine, med hendene på brystet og holde meg i ro mens hun slang meg rundt for å legge meg i bakken. Med en fotograf som flirer og tusen skrittende kommentarer som farer rundt i hodet ditt, er det i utgangspunktet vanskelig å ikke le, men akkurat i dette øyeblikket var det helt umulig.

Jeg prøvde etterhvert noen ting med andre på treningen, og selv om noe var utrolig moro ble det gjentatte ganger veldig nært og mye småsmerter. Selvfølgelig skyldes dette at jeg er like godt trent som en 13 år gammel innekatt, men jeg er fortsatt svært lite fan av å bli banket opp.

God trening

I følge Aas kan de aller fleste være med på denne sporten. De har nybegynnerkurs for både voksene og barn. Det beste er å starte på høsten, men du er velkommen hele tiden. Jeg kommer nok ikke til å dra igjen, selv om det på mange måter var moro, det ble litt for intimt for min smak.

Aas forteller at det virker mer som lekeslåssing enn noe annet, men at det er veldig givende.

– Jeg synes det er en veldig god trening, jeg har sterkere kropp og bedre spenst enn jeg hadde før. Det er en del teknikker, og de som har holdt på en stund er som oftest mer rolige i måten de ruller på enn nybegynnerne. Det blir ikke hardere med tiden, teknikkene sitter bare bedre.

Om du er glad i å lære teknikker, trene, møte nye mennesker og ønsker deg et tett miljø, er nok dette en av de sportene jeg ville anbefale å bli med på. Jeg er fortsatt mer glad i å sitte i en sofa og se serier mens jeg spiser mat som legger seg over musklene.

Anne Karoline Aas, 27 år, trent BJJ i ett år

– Denne sporten gir meg mye større selvtillit og tro på at jeg kan klare å forsvare meg selv, dersom jeg skulle være så uheldig å havne i en situasjon jeg skulle trenge det.

Martyna Czech, 28 år, trent BJJ i ti år

– Jeg liker det virkelig. Jeg har det moro og jeg liker veldig godt menneskene jeg trener med. Kroppen min blir sterkere hele tiden. Jeg er ikke redd om kvelden. Jeg har mindre stress i livet mitt og en god selvtillit.

TEKST: Mia Wright

FOTO: Mats Sauro Høimyr

Forfatter

, , , , ,
Latest Posts from Unikum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.